Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-11-2009, 17:34   #21
Łukasz
ford::average

Imię: ŁUKASZ
Model: GALAXY MK III , FIESTA MKVI
Silnik: 2.0 163KM, ; 1,4 TDCI
Rocznik: 2014;2007
Domyślnie Odp: Problem z Navi MFD w Galaxy MK2 2001

Płyt musisz szukać, na allegro lub u kogoś kto się zajmuje navi itp.Płyty muszą być nagrane w formacie DX.Jeżeli chodzi o DVD, to trudno mi powiedziec czy w twoim navi pójdzie. U mnie niema takiej możliwości nawet CD z muzyką nie idzie(ale daje sobie radę poprzez transmiter,lepsze jak zmieniarka).

Łukasz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2009, 22:34   #22
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał Kamoszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam forumowiczów!!!
kupiłem Galaxy 2001, 1,9 tdi wlasnie z tzw. duza nawigacja w srodku. Na konsoli centralnej duzy wyswietlacz. Jednak aby nawigacja dzialala potrzebna jest plyta. Czy ktos wie gdzie taka plyte moge dostac? Zalezy mi glownie na mapie POlski.

Aaa no i zauwazylem ze przy manewrowaniu pokretlem jest rowniez mozliwa do wyboru opcja tv (na razie nie podswietlona). Czy zatem mozna podlaczyc telewizje do tego ekranu? Byloby wysmienicie! Bo z ogladania dvd nici bo zmieniarka w bagazniku tylko cd;/ A tak chociaz telewizje by sie obejrzalo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
POzdrawiam i dzieki za odpowiedzi.
Tak jak masz zmieniarkę na CD w schowku do twojej nawigacji MFD, to musiałbyś dokupić i podpiąć jeszcze tuner TV z czterema antenkami na szyby i masz juz telewizje w aucie.
Możesz też podpiąć kamerkę cofania, a takze przez specjalny adapter, DVD z MP3.
Pozdrowienia.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2009, 22:52   #23
Kamoszka
ford::amateur

Model: Mk2
Silnik: 1,9 tDI 116 KM

No z ta nawigacja to slyszalem tak, ze do modelu 2001 sa tylko mapy Niemiec. No a to mnie nie urzadza niestety, bo zalezy mi glownie na mapie Polski.
Co do plyt - zmieniarke w schowku mam na plyty Cd a na plyte do nawigacji jest kieszen nad ekranem nawi. I tam innych plyt nie czyta, tylko plyte z nawi podobno.

A wiecie moze gdzie w Poznaniu moge to zrobic-zalozenie tv i jaki to moze byc koszt?
Z gory dzieki za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kamoszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2009, 01:37   #24
Stefano

Tuner używany okolo 500 zeta, podpiecie to juz zdecydowanie mniej, w Poznaniu to nie wiem gdzie założysz, ale w Stalowej Woli bez problemu... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-11-2009, 12:38   #25
daros
ford::beginner

Model: Galaxy GHIA
Silnik: 1,9 tdi AUY

Cytat:
Napisał Kamoszka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No z ta nawigacja to slyszalem tak, ze do modelu 2001 sa tylko mapy Niemiec. No a to mnie nie urzadza niestety, bo zalezy mi glownie na mapie Polski.
Co do plyt - zmieniarke w schowku mam na plyty Cd a na plyte do nawigacji jest kieszen nad ekranem nawi. I tam innych plyt nie czyta, tylko plyte z nawi podobno.

A wiecie moze gdzie w Poznaniu moge to zrobic-zalozenie tv i jaki to moze byc koszt?
Z gory dzieki za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jako nowy - witam i pozdrawiam szacowne grono forumowiczów !
Mam u siebie również NAVI MFD CD i poprzedni właściciel zostawił mi kpl płyt na europę, min. POLSKA+CZECHY 2007 (polski lektor). Niestety pokrycie Polski to chyba 70% i czasami potrafi brakować kilkunastotysięcznych miejscowośći (np. Sławno). CD na allegro ok. 100-200 zł , więc chyba lepiej trochę dołożyć i kupić oddzielne navi z np. Automapą (co też uczyniłem).
Próba podłączenia TV wychodzi strasznie drogo, a fachowiec z Koszalina u którego byłem powiedział że sygnał z tunera analogoewgo będzie słaby nawet jak bym się cały oantenował (uczciwy jakiś czy co?). Za podobne pieniądze można nabyć samochodowe TV/DVD. Wygląda na to, że z tego dużego ekranu navi - niewielki pożytek. Rozważam zatem podłączenie kamery cofania. I tu moje pytanie - na co zwrócić uwagę przy zakupie kamery, jak mozna podłączyć pod navi (tzn. czy musi być adopter)? Może ktoś już to ćwiczył? Z góry dziękuję za jakąkolwiek poradę.
daros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2010, 20:17   #26
manka77

Model: S-MAX
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz nizej rozkład pinów w MFD i 6000 CD.
Sygnał Gala w normalnym podpieciu fabrycznym w MFD jest na pinie nr 1 dolnej kostki i jak masz podłączone to przez dobrego czlowiekla od audio to ci napewnmo tego pinu nie zostawił wolnego, bo to złacze odpowiada za podgłasnianie radyjka podczas przspieszania samochodu.
W kostce do radyjka 6000 CD sygnał GALA jest na pinie nr 1 rzędu C.
Ale chcąc skorzystać z tego syglału GALA do ruchu mapy i kursora auta na niej, to w nawigacji trzeba to podpiąć do 26 pinowej kostki MFD, pin nr 5.
Mozna tam dać też sygnał z pompy ABS, lewe kolo.
.
Możecie rozszyfrować gdzie te kable ze złącza 26-pinowego podłączyć

4- zapłon 15
5- wyjscie lewego czujnika obrotów
6- polecenie jazdy Nf+
13- Can Bus High
17- przełącznik świateł cofania
18- wyjście prawego czujnika obrotów
19- polecenie jazdy Nf-
20- polecenie jazdy Nf ekran
26- Can Bus Low

Gdzie to wszystko podłączyć ???

i jak przepiąc z radia ford 6000 sterowanie z kierownicy inne wtyczki są w mdf ???
manka77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2010, 00:14   #27
Stefano

Domyślnie Odp: Navi MFD w Galaxy MK2 2001

Tu nie ma co rozszyfrowywać!
Navi MFD bedzie już prawidłowo działać jesli oszukasz w 26-pinowej wtyczce, na pin nr 5 podajesz sygnał GALA, chyba ze poszukasz z ABSu i aby mieć cofanie kursora na mapie, przy jezdzie do tyłu samochodu, to jeszcze na pin 17 sygnał cofania.
Tyle!!!
Poczytaj temat od poczatku i zobacz moje wklejone chyba na 1-szej stronie rozkład pinów na zasilaniu.

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 01-07-2010 o 00:16
Stary 01-07-2010, 14:49   #28
manka77

Czyli sygnał Gala jest w złączce C pin 1(opisany AVC) - połączyć do 26 pinowej , pin 5 (opisany wyjście lewego czujnika obrotów)

OK tak zrobię - dzięki

A vagiem dodać do kodowania +16 (??xxx)

W takim razie navi mdf nie wyświetla danych o spalaniu itd z fis1/2?

Może ktoś wie pod które piny podpiąć sterow. z kierownicy? (załączony rys.) do navi MDF
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Radio 6000 CD złącze.JPG (16.6 KB, 36 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez manka77 ; 01-07-2010 o 20:15
Stary 07-07-2010, 19:36   #29
manka77

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz nizej rozkład pinów w MFD i 6000 CD.
Sygnał Gala w normalnym podpieciu fabrycznym w MFD jest na pinie nr 1 dolnej kostki i jak masz podłączone to przez dobrego czlowiekla od audio to ci napewnmo tego pinu nie zostawił wolnego, bo to złacze odpowiada za podgłasnianie radyjka podczas przspieszania samochodu.
W kostce do radyjka 6000 CD sygnał GALA jest na pinie nr 1 rzędu C.
Ale chcąc skorzystać z tego syglału GALA do ruchu mapy i kursora auta na niej, to w nawigacji trzeba to podpiąć do 26 pinowej kostki MFD, pin nr 5.
Wszystko ok ale podpowiedźcie (nie jestem ekspertem w elektronice, więc wolę potwierdzenie)
złącze "C" ford 6000 pin 1 do złącze MFD 26pinowe pin 5 - ok
Ale w złączu MFD (złącze wtykowe III) pin 1 jest opisany jako GALA i on też jest podpięty do pinu 5 złącza 26pinowego.
Ma tak być ???
Stary 13-04-2011, 22:23   #30
Galaxiak2001
ford::beginner

Model: Galaxy MKII
Silnik: 1.9 TDI AUY

Czy podpięcie radia z mp3 w powyższym modelu sterowanym poprzez CAN+ CAN- bez emulatora się obejdzie, czy niestety wystawić 200zł na zakup?

Pytam bo chce przełożyć radio z 2007r RCD200 z MP3 bez navi.

PS> Podpiełem bo problematyka podobna
Galaxiak2001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania