Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2009, 18:33   #21
Rondel
ford::average

Model: Mondeo Mk3 Kombi GhiaX
Silnik: 2.0 TDCI 96KW
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wyłączenie przypominania o zapięciu pasa.

Moim zdaniem plumkanie da się przeżyć, a wypadek bez pasów... raczej będzie gorzej.
Jak chcę podjechać dosłownie kawałek to naciskam czerwony przycisk od zwalniania pasów i owe plumkanie ustaje.
Kiedyś byłem przeciwnikiem pasów, ale na szczęście mi przeszło...
Życzę wszystkim bezpiecznej jazdy.

Rondel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2009, 18:45   #22
Arek4791

Imię: Arek
Model: Mondeo MK3 FL
Silnik: 2.0 TDCI Ghia
Rocznik: 2004

A ja mam znowu inny problem z tym zwiazany, tzn.czasem sygnalizuje ze mam nie zapiety pas ale zazwyczaj moge przejechac cala Polske i nie przypomni mi o tym że go nie zapiąłem, juz robiłem próby metoda opisana w trikach ale mimo to nie daje mi znaku że nie zapiąłem pasa, czy mam jakis problem z elektryką czy może to być jeszcze inna przyczyna braku sygnalizacji???Musze zaznaczyć że czasem przy przekreceniu kluczyków pokaże mi się ikonka pasów ale to jest zadkość.

Ostatnio edytowane przez Arek4791 ; 30-11-2009 o 18:48
Arek4791 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2009, 21:00   #23
tom_3000

Model: MK4 Ecoboost 240 KM PS / Mondeo MK5
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM PS / 2.0 Tdci 180 PS
Rocznik: 2012 / 2017

Już raz zadałem pytanie w innym temacie ale nie uzyskałem odpowiedzi. Zrobiłem deaktywację kontrolki pasów. Wszystko ładnie poszło. Mam jednak pytanie dla znawców tematu, czy po wyłączeniu tej kontrolki będą działać napinacze pasów ?
tom_3000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2009, 21:55   #24
MĄKA
ford::advanced

Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011

nie jestem jakims tam wielkim specem od elektroniki Mondzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale sygnalizacja o niezapietych pasach ma charakter raczej profilaktyczny -wymusic ma na nas zapiecie tego pasa, a za działanie napinaczy odpowiedzialny jest czyjnik SRS spręzony z czujnikiem AirBag- w chwili zderzenia i odpalenia jaśka sygnał z czujnika poduszki przesyła info do czujnika SRS a ten powoduje odpowiednie naciągnięcie pasków bezpieczeństwa coby nam podusia facjatki nie popsuła zbytnnio

no to by było na tyle z mojej strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MĄKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2009, 12:29   #25
ziomek25041986
ford::beginner

Imię: MK
Model: mk3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2002

witam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chłopaki tak czytam i czytam i wkoncu juz sam nie wiem co i jak. czy kazde mondeo mk3 ma funkcje przypominania o zapieciu pasow?? chcialbym ja wlaczyc ale wszystkie sposoby wymienione nie dzialaja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mam mondeo z 2002 r tddi 90KM. jak sparawdzic czy mam ta funkcje? i wogole ktora to kontrolka jest ? jestem od niedawna posiadaczem tego auta wiec prosze sie nie gniewac o tak błache pytania.
ziomek25041986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2009, 13:46   #26
ziomek25041986

Imię: MK
Model: mk3
Silnik: 2.0 TDDI

gdzies czytalem ze pod fotelem powinny byc jakies tam dwie wtyczki wtedy to oznacza ze mam przypominajke. pomozcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo chcialbym zeby to dzialalo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ziomek25041986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2009, 20:15   #27
incognitus

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM

kontrolke masz przy zegarach - czerwona, w kolejnosci akumulator, olej, hamulec reczny i potem pasy
Stary 09-01-2010, 13:36   #28
incognitus

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM

Cytat:
Napisał incognitus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie: po odlaczeniu aku ponownie trzeba dezaktywowac?
nie trzeba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-01-2010, 12:03   #29
laser1975

Imię: Dariusz
Model: ford mondeo mk3
Silnik: 2.0 tddi 115km
Rocznik: 2000

[mk3] ja mam mondka z 2000 u mnie niedziała przypominajka nawet kontrolka się nieświeci wolałbym żeby działało, czy te pierwsze mk3 też to mają?

Ostatnio edytowane przez laser1975 ; 17-01-2010 o 12:32 Powód: błąd w opisie
laser1975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2010, 02:07   #30
docento

oto przedruk z etisa

Lampki ostrzegawcze - Wyłączanie/włączanie sygnału ostrzegawczego pasów bezpieczeństwa Mondeo 2001 (10/2000-02/2007)

Wszystkie pojazdy
Włącz hamulec postojowy.
Dźwignię zmiany biegów umieść w położeniu P (parkowania) - pojazdy z przekładnią automatyczną lub w położeniu neutralnym - pojazdy z przekładnią mechaniczną.
Przekręć kluczyk zapłonu w położenie włączone 0.
Zamknij wszystkie drzwi pojazdu.
Odepnij pas bezpieczeństwa kierowcy.
Ustaw włącznik świateł parkowania/reflektorów w położeniu WYŁĄCZONE (Jeżeli pojazd jest wyposażony w reflektory automatyczne, nie będzie to miało wpływu na procedurę).

Pojazdy wyprodukowane do 03/2002
Wyjmij bezpiecznik F84 (20 A) z centralnej skrzynki przyłączeniowej (CJB).

Wszystkie pojazdy
Obróć kluczyk zapłonowy do położenia II. (Nie uruchamiaj silnika).
WSKAZÓWKA: Lampka ostrzegawcza poduszki powietrznej zgaśnie po upływie 5 sekund.

Poczekaj, aż lampka ostrzegawcza pasów bezpieczeństwa i poduszki powietrznej zgasną. (może to potrwać maksymalnie 2 minuty).
WSKAZÓWKA: nastepne kroki należy wykonać w ciągu 60 sekund, w przeciwnym wypadku trzeba będzie powtórzyć procedurę. Każdą czynność należy wykonywać w odstępie ok. 1 sekundy.

Zapnij, a następnie odepnij pas bezpieczeństwa trzy razy, tak aby na końcu pas był odpięty.
WŁĄCZ a następnie WYŁĄCZ reflektory.
Zapnij, a następnie odepnij pas bezpieczeństwa trzy razy, tak aby na końcu pas był odpięty. Po wykonaniu tej czynności lampka ostrzegawcza pasa bezpieczeństwa będzie migać przez trzy sekundy. Spowoduje to aktywację funkcji przypomnienia o zapięciu pasa, jeśli jest wyłączona, albo jej wyłączenie, jeśli jest aktywna.
Po wyświetleniu sygnału potwierdzenia procedura wyłączania/włączania jest zakończona.

Pojazdy wyprodukowane do 03/2002
Włóż bezpiecznik F84 (20A) do skrzynki CJB.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
pasy , sygnalizacja zapięcia

Zasady postowania