Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-10-2005, 23:59   #21
mariusx
ford::advanced

Domyślnie

Napełniłem opony azotem za 6 pln (4 sztuki), jezdżę już jakies 3 miesiace i jakoś nie traca cisnienia, czyli nie trzeba uzupełniac, a tak poza tym to zadnej roznicy.

Stary 25-10-2005, 20:22   #22
chromol
ford::advanced

Domyślnie

gdzieś już pisałem więc mogę powtórzyć swoje odczucia.pompuję ju trzeci rok azotem i sobie chwalę. ani razu nie musiałem (twu, twu !!!) dopompowywać kół. zauważyłem również, że opony napompowane azotem są cichsze. w rozmowie z mechanikiem potwierdziłem, że gęściejszy azot dłużej szuka drogi ucieczki przez drobne rozszczelnienia niż powietrze. aspekt finansowy do mnie nie przemawia. dwukrotne w roku pompowanie kół to np: 8 mniej zjedzonych zapiekanek, jedna mniej zjedzona pizza, jedno własnoręczne umycie samochodu (okazja dopieszczenia i oglądnięcia z bliska swojego bolidu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), ... wszystkie te "oszczędności" mają też wpływ na moje samopoczucie zdrowotne. wiadomo nikogo nie można zmuszać do robienia czegoś na siłę. ja się przekonałem i pompuję AZOTEM. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :564: :564: :580: :607:
chromol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2005, 22:10   #23
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
Domyślnie

Cytat:
Napisał Bauma
opona napompowana azotem utrzymuje ciśnienie trzykrotnie dłużej niż opona napełniona tlenem
Jak komuś schodzi ciśnienie, to może lepiej wymienić zaworek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Bauma
brak wchodzenia tego gazu w reakcję z metalem
No może z żelazem nie, ale to nie jedyny metal.

Cytat:
Napisał Bauma
azot jest gazem niepalnym i nie podtrzymuje palenia, zatem nie występuje ryzyko powstania pożaru podczas pompowania opon
Są jakieś statystyki odnośnie tego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Bauma
przy oponie napompowanej azotem nie występuje zużycie warstwy butylowej i karkasu, w przeciwieństwie do opony napompowanej powietrzem, co jest szczególnie istotne dla procesu bieżnikowania.
A widział ktoś bieżnik wewnątrz opony?
Stary 25-10-2005, 22:30   #24
JAREK G
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał chromol
zauważyłem również, że opony napompowane azotem są cichsze.
Ja to już naprawdę głuchy jestem jak pień Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. niedawno pisałem ,że nie zauważyłem żeby było ciszej na paliwku V-power i nie słyszę żeby było ciszej na azocie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w oponkach oczywiście.
JAREK G jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2005, 01:49   #25
Andrzej_H
ford::beginner

Domyślnie

Najpierw trochę teorii - współczynnik zmiany ciśnienia przy stałej objętości (opona) w zależności od temperatury zależny jest od tzw."stałej gazowej" - uczyli o tym szkole i to nawet podstawowej no ale gdzie starym chłopom o takich rzeczach pamiętać. Pomiędzy powietrzem a azotem różnica ta to jak 29,27 do 30,26 a więc nie po aptekarsku to dokładnie to samo. Gęstość powietrza i azotu to jak 1,293 do 1,250. Najzabawniesze jest stwierdzenie o gęstym azocie który jakoby nie może "przecisnąć " się przez dziurki w gumie - o Jezu - to już paranoja, a ta cisza z zaazotowanych opon uaaa !!!!. Najlepiej przesiąść się na wóz drabiniasty na drewnianych kołach, i dać konikowi sianko V-power dopiero pójdzie, ... oddac głos na Lecha K. oczywiście....
Przy moim trybie jeżdżenia opony pompowane są tylko raz przy zakupie, po roku są zjechane i zakładam nowe.
Pozdrawiam !
Andrzej_H jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2005, 09:11   #26
misiek
ford::professional

Model: fazer 1000, mondeo mk3 ghia
Silnik: 1.0, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2005
Domyślnie

no wlasnie, kwestia starzenia sie opony... tylko co zamiast po 6 latach wymienimy po 10 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tak naprawde po 2 sezonach powinnismy zmienic kapacia, no max po 3 a moze i 4. Sam guma sie starzeje, jesli nie od wewnatrz to od zewnatrz, a to wystarczt.
misiek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania