![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-07-2004
|
Napełniłem opony azotem za 6 pln (4 sztuki), jezdżę już jakies 3 miesiace i jakoś nie traca cisnienia, czyli nie trzeba uzupełniac, a tak poza tym to zadnej roznicy.
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 23-07-2004
|
gdzieś już pisałem więc mogę powtórzyć swoje odczucia.pompuję ju trzeci rok azotem i sobie chwalę. ani razu nie musiałem (twu, twu !!!) dopompowywać kół. zauważyłem również, że opony napompowane azotem są cichsze. w rozmowie z mechanikiem potwierdziłem, że gęściejszy azot dłużej szuka drogi ucieczki przez drobne rozszczelnienia niż powietrze. aspekt finansowy do mnie nie przemawia. dwukrotne w roku pompowanie kół to np: 8 mniej zjedzonych zapiekanek, jedna mniej zjedzona pizza, jedno własnoręczne umycie samochodu (okazja dopieszczenia i oglądnięcia z bliska swojego bolidu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), ... wszystkie te "oszczędności" mają też wpływ na moje samopoczucie zdrowotne. wiadomo nikogo nie można zmuszać do robienia czegoś na siłę. ja się przekonałem i pompuję AZOTEM. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :564: :564: :580: :607:
|
|
|
|
#23 | ||||
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 11-02-2004
Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#24 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-08-2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-03-2004
|
Najpierw trochę teorii - współczynnik zmiany ciśnienia przy stałej objętości (opona) w zależności od temperatury zależny jest od tzw."stałej gazowej" - uczyli o tym szkole i to nawet podstawowej no ale gdzie starym chłopom o takich rzeczach pamiętać. Pomiędzy powietrzem a azotem różnica ta to jak 29,27 do 30,26 a więc nie po aptekarsku to dokładnie to samo. Gęstość powietrza i azotu to jak 1,293 do 1,250. Najzabawniesze jest stwierdzenie o gęstym azocie który jakoby nie może "przecisnąć " się przez dziurki w gumie - o Jezu - to już paranoja, a ta cisza z zaazotowanych opon uaaa !!!!. Najlepiej przesiąść się na wóz drabiniasty na drewnianych kołach, i dać konikowi sianko V-power dopiero pójdzie, ... oddac głos na Lecha K. oczywiście....
Przy moim trybie jeżdżenia opony pompowane są tylko raz przy zakupie, po roku są zjechane i zakładam nowe. Pozdrawiam ! |
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 25-06-2004
Model: fazer 1000, mondeo mk3 ghia
Silnik: 1.0, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2005
|
no wlasnie, kwestia starzenia sie opony... tylko co zamiast po 6 latach wymienimy po 10 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tak naprawde po 2 sezonach powinnismy zmienic kapacia, no max po 3 a moze i 4. Sam guma sie starzeje, jesli nie od wewnatrz to od zewnatrz, a to wystarczt.
|
|
|
|