Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2010, 20:55   #21
n owicjusz
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.6 Duratec Ti-VCT
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: wolne nagrzewanie silnika?

proste do sprawdzenia scicnac waz dolny chlodnicy (zmniejszysz przeplyw plynu) i silnik sie zagzeje,jesli tak to termostat do wymiany.
swoj zmienilem w Polsce a padl na trasie do Polski w nocy -20,tektura nic nie dala scisniecie waza tak.
termostat otwieral sie przy okolo 30 stopniach.

n owicjusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2010, 22:08   #22
czytaczforum

Model: Ford Fokus C Max
Silnik: benzyna-1,6
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał jedna_brew Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chciałbym jednak po kolei wyeliminować wszystkie możliwe usterki
Teraz to Ciebie nie rozumie.Według Twojego opisu wszystko masz ok.Po ok 5km masz chłodnicę zimną.To dobrze bo silnik się jeszcze nie zagrzał,a zimna chłodnica świadczy że termostat masz zamknięty.Czyli jest jak powinno.U mnie tez długo się nagrzewa.
czytaczforum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 17:08   #23
Bandzior80
ford::beginner

Model: FORD GALAXY
Silnik: 1,9 TDI ( 110 KM )
Rocznik: 1998

Witam. Mam podobny problem tzn>
Galx moj rozgrzewa się po przejechaniu ok 10 km i temperaturka jest na NORM ale nie na środku ( doda ze dogrzewacz jest ale jest wyłączony ) i jest w kabinie ciepło ładnie nagrzewa się w środku.... Lecz gdy tylko stanę i samochód chodzi na obrtoach nie ma szans żeby się w środku nagrzalo Co może byc przycyzna ???
Bandzior80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2010, 16:02   #24
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

Nie wiem jak jest w tdi ale w benzynach rurki do tylnej nagrzewnicy mają ok 5m długości i stanowią chłodnicę bo zawór jest przy nagrzewnicy nie przy bloku i płyn cały czas krąży. Ja swoje zaizolowałem jak z linku z sga [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i poprawa jest ale można po bloku rurki zaślepić i podobno jest super
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2010, 19:34   #25
czytaczforum

Model: Ford Fokus C Max
Silnik: benzyna-1,6
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał Ryba77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
płyn cały czas krąży
No nie wiem czy tak krąży cały czas.U mnie jest włącznik który uruchamia pompkę i dopiero płyn zaczyna płynąć rurkami.Tylna nagrzewnica pracuje tez w obiegu zamkniętym czyli nie trzeba czekać aż otworzy się termostat.Samo ocieplenie rurek z pewnością coś pomoże.
czytaczforum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2010, 21:51   #26
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

Tak, rurki są przed termostatem i do nich płynie płyn a czy tam jest pompka to tego nie wiem, ale włącznik raczej uruchamia zawór na nagrzewnicy a jeżeli jest wyłączony to płyn krąży w rurkach z pominięciem nagrzewnicy (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić i uświadomić). Wywnioskowałem to po tym iż, u mnie rurki są po rozgrzaniu motoru zawsze są gorące. (już było to kiedyś poruszane)
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2010, 13:28   #27
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999

Macie klimatronik czy manualną klimę? Jeśli manualną to czy po odpaleniu silnika od razu ustawiacie temp. na maks. i nawiew również?

Ford Galaxy 1999, 2,3+LPG, automat, GHIA, kapitańskie fotele - wspaniały towarzysz podróży
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2010, 13:37   #28
jedna_brew

Model: Galaxy mk2, Focus mk1
Silnik: 1.9 TDI (AUY), 1.6 NoPB
Rocznik: 2001, 2003

Cytat:
Napisał Przemek_PC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Macie klimatronik czy manualną klimę? Jeśli manualną to czy po odpaleniu silnika od razu ustawiacie temp. na maks. i nawiew również?
mam manualną i nie nastawiam na max nawiew ciepłym powietrzem od razu po odpaleniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wtedy bym wiedział, dlaczego mi się wolno nagrzewa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. z regóły ustawiam na 1-2 stopień wiatraka i max ciepłe powietrze.
jedna_brew jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2010, 14:51   #29
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999

A zrób eksperyment i ustaw na zimne powietrze albo w ogóle wyłącz nawiew.

Ford Galaxy 1999, 2,3+LPG, automat, GHIA, kapitańskie fotele - wspaniały towarzysz podróży
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2010, 15:30   #30
Grzaniec

Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001

Ja ustawiam nawiew na 2-3, max grzanie, ale tył wyłączam. Motor zagrzewa się błyskawicznie - już pisałem o tym. 2-3km i wskazówka jest w 1/3 skali. Kolejne 2-3 i mam 90st. Smaczku dodaje fakt, że mam lpg, gdzie trzeba podgrzać elementy instalacjiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Galaxy pod względem rozgrzewania silnika i ciepła wewnątrz jest najcieplejszym autem jakie kiedykolwiek miałem. Dla porównania matiz mojej żony, który ma silnik od kosiarki i malutki układ chłodzenia potrzebuje 2x większego dystansu, by złapać prawidłową temperaturęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grzaniec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania