Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2010, 20:46   #21
Marcin78
ford::average

Imię: Marcin
Model: V40
Silnik: T4
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Regulacja zaworów w silniku zetec 1,6

Cytat:
Napisał wicia.w Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TO dlaczego jeśli mają hydraulikę to w książce z danymi technicznymi podają luzy zaworowe ssący 0,20 a wydech o,35

no właśnie

a o dziwo w Zetec-E do 98 nie podają wymiarów luzów ... bo właśnie to zastępuje hydraulika ....

Marcin78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2010, 21:54   #22
radkins20

Imię: radek
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6

jak w trakcie jazdy wychodzi spod maski klekotanie przy dodawaniu gazu co zrobić? głównie jak nie zredukuje biegu i np. rozpędzam się z 20 km/godz na 3 biegu? to też kwestia paska rozrządu?
radkins20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2010, 05:18   #23
Assan
ford::expert

Model: Focus , Suzuki DL 650 V-Strom
Silnik: 1,6 , 650
Rocznik: 1999 , 2005

Marcin78 i wicia.w przeczytajcie ten temat od poczatku jeszcze raz i jeszcze raz i jak nie wyciągniecie wniosków to jeszcze raz,nie chce mi sie po kilka razy pisac tego samego.Wiem co kupowałem do swojego silnika przy remoncie więc przestancie bo i tak nic nie da naskakiwanie na mnie
Assan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2010, 10:36   #24
Marcin78

Cytat:
Napisał radkins20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak w trakcie jazdy wychodzi spod maski klekotanie przy dodawaniu gazu co zrobić? głównie jak nie zredukuje biegu i np. rozpędzam się z 20 km/godz na 3 biegu? to też kwestia paska rozrządu?
3 bieg przy 20 km/h ?? biedny silnik .... co to może być ? tego pewnie producent nie przewidział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-03-2010, 10:50   #25
Marcin78

Cytat:
Napisał Assan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Marcin78 i wicia.w przeczytajcie ten temat od poczatku jeszcze raz i jeszcze raz i jak nie wyciągniecie wniosków to jeszcze raz,nie chce mi sie po kilka razy pisac tego samego.Wiem co kupowałem do swojego silnika przy remoncie więc przestancie bo i tak nic nie da naskakiwanie na mnie

nikt nie naskakuje, tylko trochę mnie to zaciekawiło, a posiadasz może zdjęcie tej "hydrauliki" ?
Stary 08-03-2010, 19:17   #26
Marcin78

Opis 1,4L Zetec-SE (mm) 1,6 l Zetec-SE (mm)
Sterowanie zaworami Popychacz szklankowy Popychacz szklankowy
Luz zaworowy (przy zimnym silniku), zawór dolotowy 0.17 - 0.23 0.17 - 0.23
Luz zaworowy (przy zimnym silniku), zawór wydechowy 0.27 - 0.33 0.31 - 0.37
Stary 13-04-2016, 20:25   #27
robertsobol1983
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Focus kombi MK1
Silnik: 1,8 ZETEC 16V +LPG STAG4Plus
Rocznik: 2002

Witam Panowie. Posiadam Fokusa 1,8 benzyna 115km 2002r. Przy 167 000 miałem robioną głowicę gdyż właśnie u mnie w silniku okazało się że jest jakaś mechaniczna (nie hydrauliczna) regulacja luzów zaworowych za pomocą jakiś płytek czy cuś i nikt tego nie pilnował i wypaliło 2 zawory, gniazda zaworów także poszły do remontu przy okazji wiadomo planowanie głowicy itp. Głowica rozleciała się jeszcze gdy auto jeździło na benzynie.
Po robocie i chyba 1000km miałem przyjechać na sprawdzenie luzu zaworowego i było ok. Teraz zrobiłem już jakieś 45 000km od czasu remontu i zauważyłem że z okolic silnika a dokładnie z ssącego wydobywają się takie dziwne głuche stuki takie puchanie jakby głuche. Mechanik od razu ten co robił mi wcześniej głowicę to powiedział że luz mi się zbił i trzeba znowu wyregulować.
Wszystko było by ok gdyby do niego dało się dostać na dniach a zazwyczaj trwa to tygodniami lub miesiącami i jestem w kropce. Niestety to jest w okolicy jedyny mechanik u nas w Miliczu co by potrafił to zrobić bo inni od razu mi odmawiali wykręcając się ze nie mają sprzętu do tego i inne prostackie wymówki, lub kłócili się ze mną że ja tam mach hydraulikę i pierdziele głupoty....
Mam prośbę. Czy zna ktoś w okolicy Wrocławia lub Krotoszyna jakiegoś mechanika co by mi to zrobił lub druga prośba ja mam trochę czasu prywatnego, chęci i z zainteresowania jestem domowym mechanikiem - w golfie sam sobie kąt synchronizacji wałka poprawiałem, czy wymieniam sobie w większości sam różne części w autach czy to w silniku, czy zawieszeniu czy nawet elektryczne naprawy robię więc prośba moja taka czy może mnie ktoś poinstruować jak to się robi czy da namiary na jakieś schematy itp to może sam to zrobię, bo przynajmniej wiem że jak będę miał dobrą lekturę to to zrobię dobrze a nie dam komuś by mi to spartolił....
robertsobol1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2016, 21:27   #28
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Silnik 1,6 Zetec-E ma regulowane popychacze szklankowe.Luz zaworowy korygujemy wymieniając podkładki w popychaczach.Natomiast silniki 1,4 i 1,6 Zetec-SE do stycznia 2001,regulacja płytkami.Od stycznia 2001 regulacja popychaczami.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2016, 09:15   #29
alfonso

Imię: Hubert
Model: nie ma
Silnik: nie ma
Rocznik: 2017

Wiem że temat stary i nie dotyczy 1.8 lecz podepnę się po i tak nie ma sensu zakładać osobnego wątku.
Jak by wyglądała sprawa regulacji w 1.8 16V z 2000r?
Macie jakieś dane serwisowe, poradniki no i czy kolega z ok. Wołomina podjął by się? Ile płaciliście za taką usługę? Moja foka nie miała zaworów ruszanych od nowości. Przydało by się już zerknąć.
Odszedłem z forum 04.01.2017 10:50, po tej dacie wszystkie zapytania skierowane do Mnie zostaną bez odpowiedzi.
alfonso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2016, 23:03   #30
M4r3k77

Imię: Marek
Model: Passat
Silnik: 1.8 tsi
Rocznik: 2016

Tam nie było hydrauliki. Sprawdzenie luzu zaworowego zaleca się co 150kkm a co 160kkm wymiane paska rozrządu. Więc lepiej przy 150 sprawdzić luzy i wymienić pasek. Ale tam jeżeli nie było gazu nie było potrzeby regulacji. A koledze zalecam zalać lepszego paliwa lub 98 oktan i minie spalanie stukowe.
M4r3k77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania