![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-02-2009
Model: ford focus kombi
Silnik: 1.6 16v zetec
Rocznik: 1999
|
w morde jeza to tak sobie mysle ze gdy 3 tygodnie temu szarpalo i zapalila sie zolta lampa silnika - blad byl na 100% w pamieci, gdybym wtedy wiedzial jak wejsc w tryb serwwisowy czy tam awarynjny wiedzial bym gdzie lezy problem!
ale nic...madry polak po szkodzie, gdy teraz zacznie szarpac w czasie jazdy zjade i wlacze tryb serwisowy i sprawdze bledy. dzis po wiadomosciach od was sprawdzilem i mam None- czyli 0 bledow ale bardzo fajne urzadzenie tak na marginesie, czyli tak ogolnie jezeli cos sie stanie z autem to wlaczyc i zobaczyc jakie bledy w tym trybie, prawda ps mialem dac wszystkim znac co z tym moim mechanikeim....i trafilem polaka ktory od 17 lat pracuje jako mechanik, w serwisie mercedesa, pozniej naprawial taxowki a teraz w warsztacie po godzinach dorabia prywatnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czyli chyba, lucky me! ale do rzeczy po opisaniu co sie dzieje powiedzial...przeplywomierz narazie odpuscimy - bo nie gasnie na cieplym ale tez na zimnym silniku zaczniemy od czujnika temperatury na glowice - taka byla jego diagnoza dodatkowo wymienil filtr paliwa - ktory jest zaj....schowany i ciezko go wyciagnac.....+olej i filtr oleju tak przy okazji i wiecie co jak narazie odpukac chodzi i nie szarpie (ale moze dlatego ze z -10 jest+10) cholera wie, w kazdym badz razie mozliwe ze wymienie tak na wszelki ten czujnik polozenia walu korbowego....ale to w przyszlym tyg, jak na razie ford smiga jak szalony nie dosc ze dostal nowego shella to jeszcze 99mu zalalem! szatan...! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (dodatkowo dowiedzialem sie ze mam do wymiany sprezyne z tylu lewa, przod prawa koncowka drazka, konserwacja w lato bo rdza troszke lapie od spodu, a tak auto w idealnym stanie! tylko czy ta sprezyne i koncowke to nie trzeba kompletami?? i jaka firme polecacie?? ) bede was informowal, pozdrawiam i dzieki Ostatnio edytowane przez yogo ; 28-02-2010 o 02:21 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-03-2008
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
|
Niestety DTC w trybie serwisowym pokazuje tylko część błędów, ale zawsze można sprawdzić czy coś wyświetla.
Np. Jak miałem błędy sondy lambdy to DTC NONE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - czyli brak
|
|
|
#23 |
|
|
nie wiem czy kojarzycie pana bogdana godlewskiego z torunia - slawnego elektro mechanika w polsce.....stwierdzil ze bledy na pewno zostaly w pamieci ale trzeba miec inne komputery aby je odczytac....a podobno w serv fordzie takich nie maja-maja 1 czy 2 podstawowe a potrzebny jest jakis kozak.....mam nazwy od niego w emailu podam pozniej ale nic.
(przypominam ze fordzie nie widzieli bledow) szkoda ze nie moge do niego podjechac bo wiem ze to magik i robi z autami to co chce.. foka jedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak narazie |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
panowie foka znow szarpie....co proponujecie.......jade dzies wymieniac kolejne czesci
co myslicie powienienem wymienic nastepne???? help! |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-03-2008
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
|
Miałeś czyścić przepływomierz - czyściłeś ?
|
|
|
#26 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 24-04-2005
Model: VB/RT/GIII
Silnik: 2.0/1,2/1.8
Rocznik: 97/95/93
|
czujnik temperatury głowicy wymieniłeś, a sprawdziłeś stan styków we wtyczce? może nie łączy
wozidła... Vectra B 2,0 '97 - całkiem wygodne Twingo 1,2 '95 - mały pomykacz Golf III 1.8 GT '93 - bagażówka Yamaha XV700 [Regulamin Forum] [Szukaj] ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ http://img524.imageshack.us/img524/8421/emot2ok6.jpg |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
hej
a wiec wrocilem od mechanika i powiem co robilismy przeplywomierz wyszyszczony, wszystkie dochodzace do niego rury przeczyszczone, przedmuchane, wtyczka i styki wszystko przedmuchane sprzezonym powietrzem wymieniony zostal takze czujnik temperatury glowicy - nowy czujnik jak i zarazem sprawdzone wszystkie kable i STYKI dodatkowo wyczyszczona wtyczka...czujnik walu korbowego przedmuchana, kable w porzadku dodatkowo tak jak pisalem wczesniej nowy filtr paliwa dalej nic nie pomaga - foka szarpie, nie dlawi sie, tylko szarpie....... bledy DTC NONE |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zablokowany
Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
|
juz nie chcialem wczesniej psiac , ze bzdura z tym czujnikiem , ze wymieniony i wszystko zaczelo chodzic. moze wiecej palic , miec obroty wyzsze , wentyle nie odpalac rozne rzeczy ale ten czujnik nie wplynie na szarpanie za chiny ludowe.
Albo cos wtedy zostalo ruszone i zaczelo dzialac , albo byl aku odlaczony i chodzilo a teraz znow , to by moglo swiadczyc ze komp cos jest walniety. A jak odczyty z czujnikow? zaplon obciazenie fuel trim , sondy itp itd. Bo zaraz wyjdzie ze interfejs sie nic nie laczy bo komp jest zwalony .... Skad jestes??? bo jak bywasz w bydgoszczy chetnie bym zobaczyl odczyty z czujnikow po podlaczeni interfejsu. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
|
Cytat:
hej wczesnie pisalem ze auto stal ocaly tydzien w autoryzowanym serwisie forda, oni podlaczali go podk omputer...kiedy nic nie mogli znalezc robili odczyty wszytskich elektronicznych czyjnikow ale nic nie wskazywalo wg nich na jakies problemy z elektryka wg nich komputer i elektryka jest w aucie ok a co do czujnika temperatury...to nie sam np waldi mi doradzal abym go wymienil ale np sam mechanik u ktorego robie auto z 17letnim stazem.....takze nie wiem czy to az taka glupota. jestem w kopehadze dlatego mam ograniczone mozliwosci i dodatkowo sie nie znam.... panowie po wczorajszych zabiegach przy aucie juz chyba tylko zostaje sonda lambda i filtr od skrzyni korbowej.... w sobote umowilem sie na wymiane tego filtra skrzyni korbowej - ale ze jest dran gleboko schowany na bank bedzie troche kosztowac... mam jeszcze 1 pytanko do was w zasadzie mechanik gdyz informuje go jakie pomysly wy podsuwacie. a wiec pyta sie was co to za kostka powyzej od zbionika wspomagania kierownicy i plynu do chlodnicy, w samym prawie rogu u gory po lewej stronie patrzac od przzzodu maski na silnik, taka mala czrna lub szara kostka - on to nazywa map sensor ale nie zna niestety polskiej nazwy a ja nie wiem co to jest, ale twierdzi ze ta kostka tez moze przeklamywac komputer i juz kiedys mial taki przypadek w audii...wiec co to za kosta elektryczna jakies kableki do niej dochodza - twierdzi ze audii szarpalo i na kompie wyszlo ze ta kostka, wymienil i problem ustapil prosze o odp lub dalsze pomysly Ostatnio edytowane przez yogo ; 02-03-2010 o 15:45 |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zablokowany
Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
|
map sensor w focusie .... maf to tak przeplywomierz.
Czytajac to wszystko co napisales bym odlaczyl czujnik vss. bo juz naprawde malo co zostaje. W tym serwisie to chyba gowno sprawdzali , gdyby to sprawdzali jak trzeba to bys wiedzial co z sonda bo tez z tego odczyt jest. Wiec albo nikt nic nie sprawdza , albo cos pomineli i jest to uznane jako dobre. Przepustnica dziala dobrze ? o ile pamietam w focusie jest elektroniczna , czujnik polozenia przepustnicy. Ostatnio edytowane przez tomiscorpio ; 02-03-2010 o 18:25 |
|
|
|