![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-01-2008
Model: yyyyyyyyy
Silnik: yyyyyyyyyy
Rocznik: yyyyyyyyyy
|
wszystko jest podlaczone, obejrzalem
obejrzalem dokladnie pedal, wyglada to tak, że od strony kabiny widac taka podkladke blokująca pedal i przypuszczam ze powinien on dotykac tej podkladki ale jest opadniety o jakies 2-3 cm do podlogi |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::professional
![]() Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MKI
Silnik: 1.8 TD 90KM
Rocznik: 4.1995
|
Hm, no nie wiem co tu jeszcze doradzić. Zapewne rozebrali Ci hamulce od strony kierowcy żeby wyciągnąć półoś ze skrzyni i moze zacisk hamulcowy im przeszkadzał to go odkręcili, a później hamulce się zapowietrzyły i dobrze ich nie odpowietrzyli. Ale to tylko gdybanie, chociaż objaw na to by wskazywał (opadnięty pedał).
Pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina Twa potrzebuje go niezmiernie, a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej, niźli wierności kobiałki Twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska, niźli w dieslu Twoim malutka usterka
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
no to pieknie, cala banda gosci wymieniala sprzeglo 2dni i do tego nie odpowietrzyla hamulcow, pelen profesjonalizm nie ma co, najsmieszniejsze jest to ze jak odbieralem fure to na siedzeniu byla folia zeby fotela nie wybrudzic a auto na zewnatrz cale jest w jakims blocie glinie a najbardziej smieszny jest fakt ze maja dobra opinie i super warsztacik, jak dokladnie odpowietrza sie uklad ? tzreba odkrecac kola ? ile plynu +/- sie zuzyje ?
dobra dzis juz o tym nie mysle bo zaraz szalu dostane przez to ile czekalem, przez te hamulce i pzrez kretynizm wlasciciela warsztatu - po gadce mozna bylo odczuc ze z gosciem nie jest wszystko ok, teraz mam nauczke, lepiej poszukam co wiecej mi schrzanili.. Ostatnio edytowane przez d4nny ; 02-04-2010 o 22:13 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::professional
![]() Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MKI
Silnik: 1.8 TD 90KM
Rocznik: 4.1995
|
No spróbuj na początek odpowietrzyć te hamulce. Potrzebujesz kogoś do pomocy. Skręcasz koła np w lewo i podchodzisz do lewego koła. Ktoś w samochodzie np z 10razy pedałuje hamulcem i kończy wciskając go do podłogi i tak trzyma. Ty natomiast odkręcasz delikatnie odpowietrznik i teoretycznie powinno psiuknąć powietrze a potem ewentualnie poleci odrobina płynu. Zakręcasz odpowietrznik i znowu pedałowanie. Procedurę powtarzasz do momentu az po odkręceniu odpowietrznika bezie tryskał sam płyn. Potem idziesz do drugiego koła i zabawa od nowa.
Pamiętaj żeby kontrolować stan płynu w zbiorniczku. Kup jedną flaszkę DOT4 tak na wszelki wypadek. Aha, osoba która pedzie pedałowała i poźniej przytrzyma pedał to w momencie odkręcenia hamulca poczuje jak lekko noga opada - to normalne. Wymiana sprzęgła w warsztacie to max pół dnia. Mi zajęło w ojca essim 8 godzin a nie jestem mechanikiem tylko samoukiem.
Pilnować będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina Twa potrzebuje go niezmiernie, a wymiany oleju pilnować będziesz bardziej, niźli wierności kobiałki Twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska, niźli w dieslu Twoim malutka usterka
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 1,8 16V+LPG
Rocznik: 1999
|
Prawidłowo odpowietrzanie zaczyna się od, koła które jest najdalej od pompy hamulcowej. Czyli prawe tylne i kończymy na najbliższym, czyli lewe przód.
|
|
|
#26 |
|
|
dziś rano byłem u partaczy, jeden z nich obejrzał i powiedział: "może pompka walnięta", drugi dodal: "tzreba zostawic auto zrobimy to", od razu mi sie cos włączylo w bance i zaczelem opieprzac goscia i powiedzialem ze nie zostawie bo mam sprawy teraz na miescie i znowu cos spaprają, powiedzialem ze za to nie zaplace - siedzieli cicho, czyli raczej nie zrobiliby za free, malo tego popsuliby pewnie cos jeszcze jak nie umyslnie to celowo, zabrali sie i poszli ja odjechalem no ale antyreklame z mojej strony maja tak jak w banku
przedwczoraj zabieralem auto spod bloku siostry (stalo kilkanascie godzin) i patrze wielka plama oleju przy kole od kierowcy, czyli sprawdzilo sie to co partacze mowi, ze uszkodzony czujnik cofania i do wymiany uszczelka wybieraka, mam tutaj pytanie moi drodzy, skrzynie mam teraz praktycznie suchą - brak oleju, zanim skompletuje części do wymiany może to potrwac z tydzien, nie zmarnuje mi sie skrzynia, sprzeglo ? jest to wazne bo sprzeglo sporo mnie kosztowalo i nie chce aby zostalo zniszczone przez taki banal jak uszczelka i czujnik |
|
|
|