Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-05-2018, 15:49   #291
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jaki fotelik wybrać

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
drugi ma w okolicach jajec zaczep aby pas nie podniósł się na brzuch .
Wydaje mi się, że pas i tak jest nisko z racji mocowania więc to zbędny gadżet? Pytałem " doświadczonych " rodziców małych dzieci i ponoć pas zawsze ładnie dolega
Nie ma reguły. Nawek z pozoru identycznie wyglądające dzieci mogą inaczej siedzieć i to może wszystko zmienić.

Ten Cybex to bardzo fajny fotelik. Jest raczej szeroki niż wąski. Z takim zakupem nastawiałbym się na ewentualną odsyłkę jeśli nie będzie pasować bo przymierzenie*i do dziecka i do samochodu to obowiązek!

Stary 07-05-2018, 15:59   #292
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Wiem ale nie chce.mi się jeździć po sklepach i takiego szukać, a dwa to w sklepach są sporo droższe...

Cybex też w swoich zew. wymiarach nie jest mały bo ma aż 55 , z czego inne miały po 44 , 46.

Ale tutaj jest liczona szerokość z tymi dokladkami bocznymi na stłumienie uderzania, to robi robotę.

A bardziej skłaniam się mu jemu tylko dlatego , że ma opcję regulacji zagłowka, jest tańszy, a przede wszystkim za wiele wad o nim nie czytałem, wręcz przeciwnie .
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2018, 16:11   #293
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Do sklepu to też by mi się raczej nie chciało jechać. Z mojego zadupia to po jakiekolwiek sensowne zakupy mam min 40km. Właściwie wszystko kupuję online a jak nie siądzie to odsyłam. Kuriera za 15 zeta do pracy czy domu zawsze przecież można zamówić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-05-2018, 16:11   #294
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Moim zdaniem najwięcej miejsca mają Recaro mam takie dwa z isofixem i głosnikami nawet. Szukaliśmy szerokoch by dziecko nie siedziało w ścisku i jak przyjdzie zima by w kurtce też sie spokojnie mieściło. No i chyba najlepsze w testach. Używam jednego już 8 lat drugi 6 i wyglądają jak 2 letnie na allegro używane. Jeszcze do tego dokupywałem podnóżki regulowane
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2018, 17:48   #295
r10
ford::beginner

Model: Focus mkI
Silnik: diesel
Rocznik: 2000
Thumbs up Odp: Jaki fotelik wybrać

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koledzy ktoś ma jakieś pozytywne / negatywne doświadczenia z tymi fotelikami ? Musi być do jazdy przodem, isofix, w miarę wygodny. Każdy z nich można delikatnie rozłożyć do spania , powtarzam delikatnie, z racji że uchwyty isofix się wysuwają. Do tego obie firmy są lepsze i droższe od całej większości. Proszę o doradzenie , który byłby lepszy ?[/url]
Z tych dwóch wybrałem Cybeksa, może i dlatego, ze był tańszy (trafiłem na promocję pinkoblue, ale nowszego modelu M-Fix, niż Twój).
Zaintrygowało mnie, że tych Britaksów ze słupkiem w kroczu już praktycznie w Europie nie ma do kupienia, więc może wycofuja z produkcji. Maja dwie wady: trudno posadzić dziecko (przez ten słupek, nie wiadomo czy i jak by smao wchodziło/schodziło) oraz pasy zwijane po chwilowym wychyleniu dziecka do przodu potrafią nie wracać (z powodu nakładki naramiennej).
Cybeksa bierz z serii Gold, nie z Silver. Nawet Gold ma moim zdaniem kiepską tapicerkę (jakas taka śliska i sztuczna w dotyku w porównaniu z moim amerykańskim Safety1st welurem), a Silver ma ponoć jeszcze gorszą. Platinum ma dodatkowo regulację szerokości (może być dla jakichś grubasków).
r10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2018, 19:22   #296
juri2069

Cytat:
Cybeksa bierz z serii Gold, nie z Silver
A ten co wstawiłem to Silver?

No właśnie ten słupek w kroczu mnie drażni w terazniejszym foteliku, jak dziecko trochę bardziej nasika to stęka ( bez skojarzeń) że ściska.

Dlatego też jeszcze jednym plusem są pasy zapinane jak na dorosłego, a do tego prawidłowo bo są w foteliku miejsca na prowadzenie pasów, więc nieprawidłowości nie powinno być
Stary 07-05-2018, 21:29   #297
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Cytat:
Też masz regulację na oparcie głowy czy bez tej regulacji już tak fajnie głowa leży? Z regulacja byłoby jeszcze lepiej...

Narazie wszystkie moje za i przeciw przemawiają za cybexem. Po prostu mi się podoba po opisie...

Myślę że za wąski nie będzie?
Dzieci mam szczupłe.
Mam wersję Q2-fix Plus, zagłówek się podnosi, ale nie ma regulacji kąta. Fotelik wcale nie jest wąski, ale tak jak piszę - ja mam Q2.
(Miałem odpisać 6 godzin temu, ale Tapatalk jakoś słabo działa mi od tygodnia. :-()
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2018, 07:53   #298
juri2069

Czyli masz jeszcze droższy niż ja chce kupić...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak wezmę cybexa. Pierwszy wybór jest zawsze najlepszy , nie ma co kombinowac
Stary 08-05-2018, 08:49   #299
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Ja wtedy dość długo kombinowałem i czytałem testy i wypadło na Cybexa.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2018, 16:14   #300
r10
ford::beginner

Model: Focus mkI
Silnik: diesel
Rocznik: 2000
Thumbs up Odp: Jaki fotelik wybrać

Cytat:
A ten co wstawiłem to Silver?
Czy Silver czy Gold to sprawdź na stronie Cybeksa:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Wolałem kupić rok starszy Gold niż rok młodszy Silver. Ale generalnie trzeba uważać ze starymi modelami, bo foteliki przynajmniej teoretycznie (a np. w Stanach prawnie) mają ograniczony czas użytkowania 6 - 8 - 10 lat od daty produkcji. Reasumując Silver brałbym ostatni model gdybym tanio trafił (M-Fix SL):
ale wolałbym Gold (S-Fix):
nawet model 2 lata starszy (M-Fix):
Bywają promocje i wyprzedaże np. konkretnego jednego koloru z magazynu (wczoraj widziałem sporo Gold za 599 zł czarne, inna sprawa, że czarny w aucie może się bardzo nagrzać od słońca, nasz czerwony M-Fix Gold trafiliśmy na pinkorblue w jakiejś akcji specjalnej -15% za ok. 550 zł). Różnica 100-150 zł w cenie to mniej niż połowa zatankowanego baku paliwa, a fotelik być może codziennie użytkujesz przez kilka lat. Chciałbyś przez kilka lat siedzieć na tanim materiale obicia i zaoszczędzić w ten sposób 100 zł? Gold ma już w standardzie te boczne wysuwane "odbijacze".

Ostatnio edytowane przez r10 ; 08-05-2018 o 18:38
r10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania