![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#291 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-12-2006
|
Cytat:
Jesli chodzi o silnik to temat czytam. A jesli chodzi o pokonywane trasy to codziennie tylko do pracy i z powrotem. Natomiast dłuzsze trasy to przewaznie w weekendy.
|
|
|
|
#292 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 17-01-2008
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: A.D. 2008
|
Wybór silnika będzie podyktowany tylko tymi wyjazdami weekendowymi. Na trasy 2-3 km dziennie to szkoda dopłacać 13.000 zł do diesla. Lepiej za pieniądze wybierz lepszą wersję wyposażeniową. W moim jest TDCi 140 KM i zdarza mi się czasami, że jeżdżę tylko po kilka km dziennie, to średnie spalanie mam na poziomie 11,0 l/100 km. Jest to spowodowane jazdą na "zimnym" silniku . Zanim się rozgrzeje to już jesteś na miejscu. Jeśli jeździsz tylko czasami poza miasto i dwa razy w roku gdzie w Polskę, to radzę wybrać benzynę. Jeśli zaś już zdecydujesz się na benzynę to oczywiście 2,0. Wersja 1,8 przy tej masie własnej, jest podobna zbyt mułowata. Mam nadzieję, że pomogłem :fcp26
|
|
|
|
|
|
#293 |
|
|
Teraz w mk3 mam tego benzyniaka 2.0 i już tutaj (mk3 jest lzejszy od mk4) na trasnie pod wzgledem elastycznosci nie jest rewelacyjnie a co dopiero w mk4. Na bardzo długie trasy jezdz raczej rzadko, ale takie 100-200-300km są już znacznie czesciej, dlatego też chce diselka. A jako ze miałem wczoraj okazje pare godzin nim pojezdzic bardzo spodobała mi sie jego elastycznosc (az pozniej sie nie chcialo jezdzic mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Na to wyglada, ze majac tego dpf po prostu czesciej trzeba dac autku mozliwosc "przedmuchania" sie na trasie :fcp2
|
|
|
#294 |
|
|
Wybór należy do Ciebie. DPF bym się martwił, po prostu jak każdą rurę trzeba czasami porządnie przedmuchać :fcp19 .
|
|
|
|
|
|
#295 |
|
|
Co do tego ze chce diesla to jestem prawie pewien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skonczyłem tez czytac temat o tym bogatszy o nowa wiedze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czujniki parkowania brac raczej te fabryczne? (pytam pod tym wzgledem ze moze kiedys bedzie mozliwosc wgrania softu ktory bedzie prezentował graficznie odległosc jak w modelu chinskim) bo kosztuja dosc duzo, czy raczej skusic sie na te co oferuje diler?
|
|
|
#296 |
|
|
Czujnik przy takim dużym kufrze, na 100 % się Tobie przyda.
|
|
|
|
|
|
#297 | |
|
FCP TUNER
![]() Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Co będzie po gwarancji (4lata) to nie będzie mój problem, wcześniej wymienię go na nowy (może jakiś 3,0 tdci) :fcp3
|
|
|
|
#298 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-12-2007
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007
|
Zdwoch silników: 1,8TDCi (125KM, skrzyna 6) i 2,0TDCi (140KM, skrzynia 6), do takiej jazdy polecam 1,8. W osiągach subiektywnie nie ma różnicy (tzn. na hamowni pewnie by jakieś wyszły ale przy eksploatacji są niewyczuwalne) a jedyny minus 1,8 to nieco głosniejsza praca... 1,8 nie ma DPF'u, przeglądy zatem są tańsze i nie zapcha się. Swoją drogą, niedogrzanie lepiej znosi benzyna, więc jeszcze się zastanów.
heko a nie masz czasem przy tej gwarancji ograniczenia przebiegu? :fcp13
|
|
|
#299 | ||
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-12-2007
Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07
|
Cytat:
|
|
|
|
#300 | |
|
|
Cytat:
Chetnie przeczytałbym jakis test mondka z tym 1.8 zeby była podana jego elastycznosc do porównania z 2.0, niestety wszystkie testy to 2.0 :/
|
|
![]() |
| Tagi |
| mondeo mk4 , usterki |
|
|