Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-02-2008, 23:16   #291
torque
ford::average

Domyślnie Re: Nowe MOndeo kombi IV- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał TiM
Jak chodzi o radio to poszperaj w postach PAFFCI'a - Jeśli nie masz fabrycznego zestawu to te klawisze przydadzą Ci się tylko do obsługi radia.
A te króciutkie trasy to Ci się często zdarzają? Żaden silnik, a tym bardziej diesel, nie czuje się dobrze w takich warunkach... Jeśli jeździsz głównie w ten sposób to bardzo niedobrze! Silnik pracuje bez przerwy niedogrzany, co go niszczy. Inna sprawa, że w tym akurat silniku jest filtr DPF, który i tak jest kłopotliwy, a przy takiej jeździe... będziesz miał z nim POWAŻNE kłopoty! Na ten temat napisaliśmy już chyba wszystko co do tej pory udało nam się ustalić. Poszukaj, każdy temat dotyczący MKIV ma w tytule "MKIV" co ułatwia sprawę :fcp2
Jest ich z 5 lub 6 więc nie za dużo czytania...
Pozdrawiam!
O radio pytam tylko z ciekawości, bo jakbym brał mondka to soniak na 100 chce wziac.
Jesli chodzi o silnik to temat czytam.
A jesli chodzi o pokonywane trasy to codziennie tylko do pracy i z powrotem. Natomiast dłuzsze trasy to przewaznie w weekendy.

Stary 12-02-2008, 23:33   #292
kubuspuchaty
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: A.D. 2008

Wybór silnika będzie podyktowany tylko tymi wyjazdami weekendowymi. Na trasy 2-3 km dziennie to szkoda dopłacać 13.000 zł do diesla. Lepiej za pieniądze wybierz lepszą wersję wyposażeniową. W moim jest TDCi 140 KM i zdarza mi się czasami, że jeżdżę tylko po kilka km dziennie, to średnie spalanie mam na poziomie 11,0 l/100 km. Jest to spowodowane jazdą na "zimnym" silniku . Zanim się rozgrzeje to już jesteś na miejscu. Jeśli jeździsz tylko czasami poza miasto i dwa razy w roku gdzie w Polskę, to radzę wybrać benzynę. Jeśli zaś już zdecydujesz się na benzynę to oczywiście 2,0. Wersja 1,8 przy tej masie własnej, jest podobna zbyt mułowata. Mam nadzieję, że pomogłem :fcp26
kubuspuchaty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2008, 23:49   #293
torque

Teraz w mk3 mam tego benzyniaka 2.0 i już tutaj (mk3 jest lzejszy od mk4) na trasnie pod wzgledem elastycznosci nie jest rewelacyjnie a co dopiero w mk4. Na bardzo długie trasy jezdz raczej rzadko, ale takie 100-200-300km są już znacznie czesciej, dlatego też chce diselka. A jako ze miałem wczoraj okazje pare godzin nim pojezdzic bardzo spodobała mi sie jego elastycznosc (az pozniej sie nie chcialo jezdzic mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Na to wyglada, ze majac tego dpf po prostu czesciej trzeba dac autku mozliwosc "przedmuchania" sie na trasie :fcp2
Stary 12-02-2008, 23:54   #294
kubuspuchaty

Wybór należy do Ciebie. DPF bym się martwił, po prostu jak każdą rurę trzeba czasami porządnie przedmuchać :fcp19 .
Stary 13-02-2008, 00:00   #295
torque

Co do tego ze chce diesla to jestem prawie pewien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skonczyłem tez czytac temat o tym bogatszy o nowa wiedze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czujniki parkowania brac raczej te fabryczne? (pytam pod tym wzgledem ze moze kiedys bedzie mozliwosc wgrania softu ktory bedzie prezentował graficznie odległosc jak w modelu chinskim) bo kosztuja dosc duzo, czy raczej skusic sie na te co oferuje diler?
Stary 13-02-2008, 00:09   #296
kubuspuchaty

Czujnik przy takim dużym kufrze, na 100 % się Tobie przyda.
Stary 13-02-2008, 10:46   #297
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał torque
Teraz w mk3 mam tego benzyniaka 2.0 i już tutaj (mk3 jest lzejszy od mk4) na trasnie pod wzgledem elastycznosci nie jest rewelacyjnie a co dopiero w mk4. Na bardzo długie trasy jezdz raczej rzadko, ale takie 100-200-300km są już znacznie czesciej, dlatego też chce diselka. A jako ze miałem wczoraj okazje pare godzin nim pojezdzic bardzo spodobała mi sie jego elastycznosc (az pozniej sie nie chcialo jezdzic mk3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Na to wyglada, ze majac tego dpf po prostu czesciej trzeba dac autku mozliwosc "przedmuchania" sie na trasie :fcp2
Jeżdżę na co dzień na zmianę MKIII tdci i MKIV tdci i mam ten problem: przesiadka :fcp5 a z DPF jakoś da się żyć :fcp20
Co będzie po gwarancji (4lata) to nie będzie mój problem, wcześniej wymienię go na nowy (może jakiś 3,0 tdci) :fcp3

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2008, 11:09   #298
TiM
ford::professional

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007

Zdwoch silników: 1,8TDCi (125KM, skrzyna 6) i 2,0TDCi (140KM, skrzynia 6), do takiej jazdy polecam 1,8. W osiągach subiektywnie nie ma różnicy (tzn. na hamowni pewnie by jakieś wyszły ale przy eksploatacji są niewyczuwalne) a jedyny minus 1,8 to nieco głosniejsza praca... 1,8 nie ma DPF'u, przeglądy zatem są tańsze i nie zapcha się. Swoją drogą, niedogrzanie lepiej znosi benzyna, więc jeszcze się zastanów.

heko a nie masz czasem przy tej gwarancji ograniczenia przebiegu? :fcp13
Stary 13-02-2008, 12:51   #299
azet
ford::professional

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07

Cytat:
Napisał Imadlo
Cytat:
I tutaj się kłania znajomość swojej roboty przez "fachowców" w ASO. Jeśli w chińskiej wersji wytrzymuje to dlaczego w naszej nie może ? Mamy różne moduły ? Wątpię, żeby aż tyle się w Fordzie napracowali i zaprojektowali różne moduły. Moduły, jak większość urządzeń elektrycznych i elektronicznych, przyjmuję się, że może wystąpić trochę większe obciążenie od zakładanego. Jutro jadę na kawę do dilera ,to dowiem się czegoś więcej.
Witam Panów .. Czytałem wasz ostatni wątek odnośnie kierunków w lusterkach i sam zadzwoniłem do dilera ,wprawdzie oczekuje dopiero na odbiór samochodu i proszę diler powiedział cytuje NO PROBLEMO jak pan chce to będą ? Powiedział również że wystarczy wyjąć zaślepkę i włożyć wkład i po problemie :fcp26
hmm jaka ta twoja to będzie wersja, może u ciebie instalacja już jest przygotowana i rzeczywiście wystarczy wyjąć coś i włożyć cuś, i po problemie, u mnie chyba niema takiej mozliwości i pewnie by musieli duuuużo rzeczy zmieniać,pewnie poczekam na koniec gwarancjii i sam to zrobię podpinając się pod kabelki do starych migaczy nie bawiąc się w wiązki . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-02-2008, 14:44   #300
torque

Cytat:
Napisał TiM
Zdwoch silników: 1,8TDCi (125KM, skrzyna 6) i 2,0TDCi (140KM, skrzynia 6), do takiej jazdy polecam 1,8. W osiągach subiektywnie nie ma różnicy (tzn. na hamowni pewnie by jakieś wyszły ale przy eksploatacji są niewyczuwalne) a jedyny minus 1,8 to nieco głosniejsza praca... 1,8 nie ma DPF'u, przeglądy zatem są tańsze i nie zapcha się. Swoją drogą, niedogrzanie lepiej znosi benzyna, więc jeszcze się zastanów.

heko a nie masz czasem przy tej gwarancji ograniczenia przebiegu? :fcp13
Jakby ford miał jakies małe benzynowe turbo jak np vw 1.4tsi 150km lub 1.8tsi 160km, pewnie bym wział benzyne, ale niestety ford nie ma zadnej sensownej benzyny o tej mocy, a 2.5 turbo to już jednak za duzo.
Chetnie przeczytałbym jakis test mondka z tym 1.8 zeby była podana jego elastycznosc do porównania z 2.0, niestety wszystkie testy to 2.0 :/

Tagi
mondeo mk4 , usterki

Zasady postowania