Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-08-2008, 11:15   #291
kaszpir007
ford::average

Domyślnie Re: BLOS - opis, monatż i regulacja.

Cytat:
Napisał gondoljerzy
Przy jakiej prędkości miałeś takie odczyty? U mnie przy piłowanej wcześniej szczelinie blosa przestałem się przejmować liniowością i przy stałej prędkości na V do 80km/h mam odczyt na 1 i 2 czerwonych diodach. A że to jest spacerowa jazda to się tym nie przejmuję i tobie tez tak radzę.
Obroty około 2000 , jazda z predkością 60-80km/h ale odrazu mówię przy baaaardzo delikatnie wciśniętym pedale gazu , jak mocniej wcisnę to oczywiście się wzbogaca.

Cytat:
Najwyraźniej masz czuły reduktor i podciśnienie z blosa przełamuje jego opór bez względu na regulację. Inna opcja to że Twój samochód ma restrykcyjny dolot, który pod obciążeniem wnosi dodatkowe podciśnienie i zwiększa zasysanie gazu. Można by się pokusić o podłączenie kompensacji parownika.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Inne obciążenie i inny przepływ powietrza przez blosa.
Czyli regulacja na analizaotorze spalin (powiedzmy na 3500obr jak i na jałowym) na stosunek CO do Co2 nie ma sensu ???

Cytat:
Twoja nadinterpretacja odczytów z sondy? Może zwyczajnie za bardzo się przejmujesz?
Może masz rację ?
Po prostu nie chce jeździć na bardzo ubogiej mieszance (czerwona dioda) bo boję się o zawory i silnik.
Ale też jak mocno będę deptał pedał gazu to będę jeździł na bardzo bogatej mieszance a co za tym idzie spalanie gwałtowanie wzrośnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tym podczas jazdy ze stałą predkością i w przypadku bardzo delikatnego wciśniętego pedału gazu masz mieszankę optymlaną,bogatą,ubogą czy baaardzo ubogą ?

kaszpir007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2008, 11:27   #292
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004

kaszpir007, polecam obserwację zachowania sondy podczas pracy na benzynie, najlepiej oscyloskopem, a potem to samo na gazie. Oczywiście układ musi chodzić w pętli, jeśli z jakichkolwiek przyczyn nie działa w pętli to możesz sobie mierzyć i ustawiać do nieskończoności i zawsze będzie kicha.
Struna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2008, 19:02   #293
gondoljerzy

Przecież on ma Blosa, więc na gazie nie ma zamkniętej pętli sterowania. Poza tym nie tak łatwo zdobyć/pożyczyć oscyloskop, który da się zabrać do samochodu na czas jazdy.
Kaszpir. To co reguluje Ci diagnosta to jest wymóg normy czystości spalin, która mówi że pomiary robi się w takich, a nie innych warunkach. Ustawodawca jakoś nie pomyślał że większość czasu samochód jedzie, a nie stoi.
Co do moich własnych odczytów to aktualnie mam parownik naregulowany na oko w połowie zakresu jego regulacji, blos jest dość mocno rozkręcony, brakuje mu około 1,5-2 obroty do wypadnięcia pokrętła. Podczas spokojnej jazdy do około 80km/h na V i 60-70 na IV odczyty są na maksa ubogie. Przy mojej typowej jeździe w trasie 100-110/h mieszanka jest zbliżona do stechiometrycznej (specjalnie tak reguluję instalację). Gdy pojadę jeszcze szybciej to robi się bogato. Każde mocniejsze depnięcie w pedał przy niższych obrotach do 3000-4000 mocno wzbogaca mieszankę, powyżej 4000obr parownik potrafi zdychać, zwłaszcza na gorąco (Lovato i Zavoli padały przy 2500, maks 3000). Słabsze wdepnięcia pedału wzbogacają mieszankę w mniejszym stopniu, można powiedzieć że proporcjonalnie do głębokości ruchu prawej stopy. Pomimo że na odczytach wygląda to jak wygląda, to silnik chodzi gładko i równo w całym zakresie, absolutnie bez zająknięcia. Pod nogą nie ma różnicy w porównaniu do kultury pracy silników z wtryskiem benzynki. Spalanie: ostatnio 9 w trasie, około 14 w mieście. Silnik 2,0 primitivo czyli dwa zawory na cylinder i mechaniczny aparat zapłonowy, taki z ciężarkami i podciśnieniem jeszcze. Auto kanciaste i 1300kg masy.
gondoljerzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2008, 19:12   #294
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

gondoljerzy, ja wiem że ma blosa, niemniej sonda nie pracuje dla LPG lecz dla ECU silnika, tak czy siak musi chodzić w closed-loop bo inaczej nie będzie odpowiedniego sterowania całą resztą czyli kątem wyprzedzenia zapłonu itd. nie ma tu znaczenia czy ma blos-a, mikser czy sekwencję. Żeby auto dobrze robiło na LPG powinno również dobrze jechać na PB ( pomijam zapchane wtryski ) ale reszta elektryki silnika musi być ok żeby sam ECU nie powodował niewłaściwych nastawów kąta wyprzedzenia itd. Jeśli powiedzmy ECU chodzi w LOS to tak czy siak auto na LPG będzie niby chodzić w miare ok ale spalanie może być kiepskie z racji sztywnych nastawów nieadekwatnych do warunków pracy silnika - tak to już stety lub niestety jest z silnikami na wtrysku elektronicznym.
Stary 01-08-2008, 20:19   #295
kaszpir007

Cytat:
Napisał gondoljerzy
Przecież on ma Blosa, więc na gazie nie ma zamkniętej pętli sterowania. Poza tym nie tak łatwo zdobyć/pożyczyć oscyloskop, który da się zabrać do samochodu na czas jazdy.
Kaszpir. To co reguluje Ci diagnosta to jest wymóg normy czystości spalin, która mówi że pomiary robi się w takich, a nie innych warunkach. Ustawodawca jakoś nie pomyślał że większość czasu samochód jedzie, a nie stoi.
Co do moich własnych odczytów to aktualnie mam parownik naregulowany na oko w połowie zakresu jego regulacji, blos jest dość mocno rozkręcony, brakuje mu około 1,5-2 obroty do wypadnięcia pokrętła. Podczas spokojnej jazdy do około 80km/h na V i 60-70 na IV odczyty są na maksa ubogie. .
Ja większość jeźdzę po mieście , choć część trasy pokonuje poza miastem teoretycznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety chyba jestem za "słaby" do regulacji BLOSa. Dziś ustawiłem reduktor na 40% wydajności , odkręciłem o jeden obrót BLOSa i okazało się że samochód zrobił się mułowaty ...
Skreciłem trochę BLOSa i ...samochód stał się zrywniejszy ...

Czy to znaczy że miesznanka była za bogata i dlatego samochód się mulił ? Bo rozumiem zakręcając BLOSa (w prawą stronę) powiniem mieszankę zubożyć więc samochód powinien gorzej jechać a nie lepiej ...
Czy idąc tym tokiem rozumowania powinien tak długo skrecac BLOSa aż zacznie słabo jeździć ?
Bo jak narazie skręcenie spowodowało że lepiej jeździ , więc sądzę że mam L < 1.

Blosa mam rozkręconego gdzies o 2 obroty.

Za jakiś czas zrobię raport spalania , ale niestety wątpie że będą one ciekawe ...

Ale dalej walcze i mam nadziję że będzie lepiej ...

na benzynie długo nie jeździłem , nie odpalam także na benzynie. Sądze że benzyna jest zwietrzała ...
jak odpaliłem na benzynie to nie chodził równo , ale sądze że to wina starej benzyny ...

Ale co to ma wspólnego z BLOSem i LPG ???
Stary 01-08-2008, 22:44   #296
kaszpir007

Dzięki za pomoc wszystkim.
Nie będę już zawracał głowy , bo raczej nic już nie zrobię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przetestuje obecne ustawienie (obecnie mam tak ustawione że samochód bardzo ładnie jedzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. o wiele lepiej niż po regulacji na analizatorze.
Jeśli spalanie nadal będzie kiepskie , znów skręce trochę BLOSa i wtedy sprawdzę.

A jak nadal będzie źle to pojadę do gazownika aby ustawił na analizatorze. Problem jest jedynie w takim przypadku że tylko jeden gazownik w Toruniu nie boi się BLOSa , ale zbytnio nie chce mu się go precyzyjnie ustawić (zamiast L=1 lub coś bardzo blisko ustawił L=1.09) , a idealnym rozwiązaniem było by aby ustawił na np. 2500obr i np. 3500obr i ustawil jakąs wartość pośrednią (typu 2500 = L= 1,05) , 3500= L =1,0 , bo boję się że jak ustawi tylko dla 3500obr to będzie na niższych obrotach ubogo ...

A niestety na regulację reduktor + blos nie ma co liczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-08-2008, 11:59   #297
windi95
ford::amateur

Imię: Marek
Model: ford mondeo
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 95

witam wszystkich
od dwóch dni zgłębiam informacje na temat blosa i coraz bardziej podoba mi sie to ustrojstwo. posiadam windstara 3,8L i mam pytanie czy ktoś z klubowiczów ma zamontowanego blosa w takim aucie i jak się sprawuje. a może jakieś fotki instalacji?
z góry dziękuje i pozdrawiam

windstar lx 3,8 95' - zagazowany
windi95 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2008, 12:36   #298
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

kaszpir007, przy tak drobnym silniku jaki posiadasz jak ustawisz mieszankę dobrze dla 3500 i na jałowych to będzie git, na 100% nie będzie za ubogo, jeszcze tylko potem obadaj co się dzieje jak wkręcisz auto w okolice 5krpm i tyle, jeśli przy 5krpm będzie dobrze to jest ok.

windi95, ile toto 3.8 ma koni ? to zwykła 12V6 bez turbo ? pewnie tak więc zapewne moc z pojemności niewielka, ja BLOS-em pędziłem silnik 2.9 cosworth-a, chodziło bezproblemowo. W zasadzie zasadnicza kwestia to dolot, jeśli dolot nie przeszkadza w montażu blos-a to będzie ok. Ewentualnie jeśli masz za słaby reduktor to polecam wymianę na OMVL r90 - spokojnie da radę do tego silnika a cenę ma przyzwoitą.
Stary 02-08-2008, 20:04   #299
windi95
ford::amateur

Imię: Marek
Model: ford mondeo
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 95

hejka
silnik ma tylko 140KM ale ja lubię przede wszystkim wygodna jazdę więc jest ok. reduktor mam lovato elektronik super powyżej 140KM jak zapewnia producent. na dolocie sporo miejsca, więc nie powinno być problemu z montażem. obecnie biegam na II-giej generacji z autronikiem AL-700 oraz emulatorem protec. interesują mnie jednak odczucia i doświadczenia kogoś, kto jeżdzi z blosem w windstarze. mój silnik jest pierwszym z modeli z przepustnicą skierowaną do tyłu, a nie na bok jak w nowszych modelach.
pozdro

windstar lx 3,8 95' - zagazowany
windi95 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2008, 10:00   #300
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

nie ma znaczenia gdzie i jak masz przepustnicę, montowałem blosy w najróżniejszych autach, jeśli tylko dolot jest "adaptowalny" to zadziała bez problemu.
Odpowiedz

Zasady postowania