Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-12-2011, 12:46   #291
ECC
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.2TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na tył wentylowane? nie ma takiej potrzeby i raczej na pewno nie ma tarcz wentylowanych na tylną oś.

Ja mam od ponad roku komplet tarcz EBC turbo groove (nawiercane i nacinane) oraz klocki EBC Red Stuff na obu osiach.
(...)
Z przyjemnością mogę w 100% potwierdzić doświadczenia PAFFCIO (może poza przebiegiem bo jeszcze tyle nie przejechałem na takim zestawie) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem zadowolony z wszystkiego poza tym głośnym hamowaniem ale w porównaniu do huku jaki miałem przy zwichorwanych tarczach (po ok. 5tys. przejechanych na nich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., to w zasadzie jest prawie akceptowalny szumek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

U mnie hałas pojawia się przy długim hamowaniu, np. przy zjeździe z autostrady gdy się człowiek zagai i musi wychamować w miarę łagodnie ale zdecydowanie te >100km różnicy i jak to trwa >5 sek. Wtedy narasta hałas.
No ale coś za coś. Nacianane i wiercone tarcze mają czym hałasować a klocki są twardsze od standardu więc razem jest dość głośno.
Jeśli ktoś szuka propozycji sprawdzonego zestawu dla bardziej "wymagającego stylu jazdy" to polecam zestaw PAFFCIO'a.

ECC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2011, 12:47   #292
dawid
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

witam!!!
Juz raz zmienialem klocki hamulcowe na tylnej osi. tarcza ma rant okolo 2-3 mm moge jeszcze raz zalozyc klocki czy lepiej zmienic od razu z tarcza hamulcowa???
dawid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2011, 12:57   #293
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

musisz zmierzyć szerokość/grubość tarczy pod rantem. IMHO istnienie rantu o niczym nie świadczy bo o ile dobrze pamiętam to standardowe klocki są nieco węższe i zwyczajnie nie ścierają tarczy na całej średnicy.
Stary 12-12-2011, 13:08   #294
ECC

Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.2TDCi
Rocznik: 2008

N podstawie własnego (małego) doświadczenia podpowiem, że jeśli zmieniałeś w serwisie Forda to pewnie założyli Ci Motorcraft, które są bardzo kiepskiej jakości a raczej trwałości (fabrycznie MK4 wyjeżdżały na innych niż Motorcaft i te były "średnie").
U mnie na pierwszych przejechałem ok. 32tys. (i pewnie jeszcze bym chwilę pojeździł ale zużyte klocki porysowały tylne tarcze i musiałem wymienić te co były fabrycznie zamontowane).
Wtedy też uznali, że na przednich jest <1 mm zapasu więc "przy okazji" zmieniłem też przód.
Założyli Motorcraft.
Ponieważ z przednimi zaczęły się problemy po 10 tys. zaczęły się problemy z biciem to pojechałem do serwisu.
Okazało się, że tylne tarcze (!) są już do wymiany choć pierwszy komplet klocków na tych tarczach ma jeszcze 3mm zapasu! Po ok. 12 tys. przejechanych!
A przód trzeba wymienić bo sie "rozhartował" i zwichrował (tarcze miały niebieskawy odcień) - po 12 tys. przejechanych!

Tak, że u mnie to co założył serwis Forda (Motorcraft) było bardzo kiepskie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zmieniłem na taki zestaw jak PAFFCIO niżej opisuje i jestem zadowolony.
ECC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2011, 13:31   #295
dawid
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014

a jakie klocki do tylu byscie polecali?
dawid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2011, 15:20   #296
keisim

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM

IMHO najlepiej takie jak na przodzie... a jezeli budżet ogranicza to mogą być trochę gorsze.
Tak podchodzi to tego EBC:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ebc.jpg (16.3 KB, 209 wyświetleń)
Stary 12-12-2011, 23:15   #297
misiekxyz
ford::advanced

Model: BMW F30
Silnik: DIESEL 184 KM
Rocznik: MŁODY

Ja w MK3 mam przednie tarcze ATE + klocki RoadHouse( przejechałem na nich 60 000 tyś - głównie trasa) a tarcze służą do tej pory na nowych klockach.
Co do tylnych...Textar, 1 raz przetaczane ale dalej "lekko" huczą powyż.120 km/h ;/
misiekxyz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2011, 23:06   #298
_Qbek

Model: Skoda Superb 2
Silnik: 2.0 TDI 140 kucy
Rocznik: 2012

Cytat:
N podstawie własnego (małego) doświadczenia podpowiem, że jeśli zmieniałeś w serwisie Forda to pewnie założyli Ci Motorcraft, które są bardzo kiepskiej jakości a raczej trwałości (fabrycznie MK4 wyjeżdżały na innych niż Motorcaft i te były "średnie").
U mnie na pierwszych przejechałem ok. 32tys. (i pewnie jeszcze bym chwilę pojeździł ale zużyte klocki porysowały tylne tarcze i musiałem wymienić te co były fabrycznie zamontowane).
Wtedy też uznali, że na przednich jest <1 mm zapasu więc "przy okazji" zmieniłem też przód.
Założyli Motorcraft.
Ponieważ z przednimi zaczęły się problemy po 10 tys. zaczęły się problemy z biciem to pojechałem do serwisu.
Okazało się, że tylne tarcze (!) są już do wymiany choć pierwszy komplet klocków na tych tarczach ma jeszcze 3mm zapasu! Po ok. 12 tys. przejechanych!
A przód trzeba wymienić bo sie "rozhartował" i zwichrował (tarcze miały niebieskawy odcień) - po 12 tys. przejechanych!

Tak, że u mnie to co założył serwis Forda (Motorcraft) było bardzo kiepskie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zmieniłem na taki zestaw jak PAFFCIO niżej opisuje i jestem zadowolony.
Coś mi się zdaje, że źle trafiłeś na serwis lub osprzęt. Ja w styczniu przy 111tys wymieniłem komplet przód i tył w Multexim Katowice i do teraz hamulce mam jak złoto, a na blacie 172tys.
_Qbek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2011, 11:24   #299
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue

A ja nadmienię tylko jeszcze, że w 3 różnych ASO oraz 1 serwisie specjalistycznym rozmawiając nt wymiany tarcz, usłyszałem błędne wartości sił z jaką należy dokręcać koła w mondku mk4 z alusami do opon 235/45/17...
Dzięki dociekliwości keisim'a wiem że powinno być tak:
"...W naszych instrukcjach (z 2007 roku) podają 130Nm czyli o 10mniej niż w instrukcji z 2010 i tego proponuję się trzymać.
[...]
Z jaką siłą (Nm) należy dokręcać felgi stalowe, a z jaką aluminiowe w samochodach Ford Mondeo? kategoria: serwis i eksploatacja
Odpowiedź: [...] Natomiast w przypadku Forda Modeno siła dokręcenia zależy od zastosowanych nakrętek:
- Stalowe nakrętki kół (złote): 90 Nm
- Stalowe nakrętki kół (srebrne): 130 Nm
- Jednoczęściowa nakrętka ze stopu lekkiego do obręczy ze stopów lekkich i obręczy stalowych pięcioramiennych: 130 Nm
- Jednoczęściowa nakrętka blokująca ze stopu lekkiego: 130 Nm

- Dwuczęściowa nakrętka ze stopu lekkiego ze stożkową podkładką: 110 Nm
- Dwuczęściowa nakrętka blokująca ze stopu lekkiego ze stożkową podkładką: 110 Nm
- Dwuczęściowa nakrętka ze stopu lekkiego ze stożkową podkładką (tylko Mondeo 2001): 90 Nm
- Dwuczęściowa nakrętka blokująca ze stopu lekkiego ze stożkową podkładką (tylko Mondeo 2001): 90 Nm..."

W warsztatach o których piszę kręcą między 90 a 110 Nm...
Stary 14-12-2011, 11:51   #300
keisim

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM

Paweł, czytając to (co kiedyś chyba sam Ci przesłałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) mam wątpliwości, bo z tego co pamiętam mam dwuczęściowe nakrętki ze zintegrowaną stożkową podkładką czyli... zgodnie z opisem powinno się je dokręcać monentem 110Nm a nie 130Nm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze

Zasady postowania