Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-05-2016, 19:55   #3021
Malenstwo8
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Kombi Titanium X/Fiesta Mk7
Silnik: 1,5 EB/1.25
Rocznik: 2016/2009
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No Panowie, otwieram wczoraj maskę , a tam...

Poziom płynu hamulcowego i chłodniczego na minimum...

Czy to normalne , żeby ubył w tak szybkim tempie ?

2.0 TDCI, przebieg 11 tysięcy
Generalnie, to fabryka chyba żałowała płynów. U mnie było tak, że układ chłodzenia chyba nie był do końca odpowietrzony. Przez pierwsze 1300 km po odpaleniu auta słychać było przelewanie płynu w nawiewach, typowy objaw zapowuetrzonego układu. Po tym przebiegu i włączeniu ogrzewania na maxa objaw ustał. Poziom płynu chłodniczego mam na 1/3 między min, a max. Generalnie Fordy tak lubią. We wszystkich jakie miałem poziom był na 1/3. Jak dolewałem to auta wypluwały nadwyżkę. Z kolei poziom płynu hamulcowego mam a połowie, ale ja nie mam jeszcze przejechane 11 kkm, tylko 2 kkm. Generalnie z poziomu 1/3 krótka droga do minimum, więc może po 11 kkm zeszło na min.

Malenstwo8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2016, 20:24   #3022
pawel_l

Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Pytanie ile było na początku.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2016, 21:48   #3023
olek.tbg

Mówiąc szczerze - nie pamiętam, ale na pewno nie tak mało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przegląd zerowy miałem we wrześniu, przy jakiś 4 kkm , więc zakładam, że wtedy wszystko było ok.

Swoją drogą, czy niski poziom płynu hamulcowego może wpłynąć na piszczenie hamulców ?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2016, 07:05   #3024
Pitek S.

Model: Golf mk 7,5
Silnik: 1,4 TSI 150 KM
Rocznik: 2017

Piszczenie hamulców nie zależy od poziomu płynu. To "wada" klocków hamulcowych.
Pitek S. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2016, 13:35   #3025
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Panowie, czy ktoś doświadczenie w temacie "dbam o skóry"? W jednym zakładzie zaproponowano mi jakąś natryskową impregnację, która spowoduje, że później łatwo będzie czyścić zabrudzenia. Koszt takiej imprezy to 1200zł. Ktoś coś słyszał w takim temacie?
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2016, 13:46   #3026
tomsiw

Model: Ford Mondeo MK5 (LB)
Silnik: 1.5L EB 160KM A6
Rocznik: 2015

Moim zdaniem nie ma co pakować kasy w preparaty do ochrony skóry. W końcu "skórzana" tapicerka w naszych samochodach jest z gumy, plasiku i kleju. Powinna wystarczyć wilgotna ściereczka z łagodnym detergentem.
tomsiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2016, 19:47   #3027
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Wczoraj wyciekł mi olej. Oczywiście na mazurskiej wiosce i w długi weekend. Szczęście, że ktoś mi zwrócił uwagę na plamę pod samochodem i znalazłem warsztat, który dokręcił filtr (wkręcili 5 obrotów!) przez który lał się olej. Musiałem dolać 2 L oleju ale Castrol Edge 0W30 a nie Proffesional 0W30 bo trudno o taki na wiejskiej stacji. Bańka 4L oleju + robota. 300 PLN.
Przyczyna jest jednoznaczna: za słabo wkręcony filtr na przeglądzie, który od drgań powoli się odkręcał aż poszedł olej. Gdyby ktoś mi nie zwrócił uwagi na plamę pod autem to dziś w trasie niewykluczone, że filtr odkręciłby się do końca a skutki można sobie wyobrazić.
Kolega Rothmans miał to samo i zmieniał olej w tym samym ASO. Ciekawie co Panowie z ASO jutro na to powiedzą. Muszą zmienić cały olej na dedykowany Proffesional bo teraz jest zmieszany z innym i w dodatku zaraz mi strzeli 30kkm. Ciekawe czy się poczują do winy i zwrotu kosztów przez ich ignorancję czy jeszcze mi zagrożą utratą gwarancji bo "zły" olej wlałem i zrobiłem na nim całe 300 km.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2016, 20:05   #3028
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

To sie nazywa ford ASO profesional
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2016, 12:22   #3029
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

W którym ASO niedokręcili Wam filtrów? Mam nadzieję, że nie na Popularnej?
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2016, 13:21   #3030
Gutek3
ford::amateur

Imię: Jędrzej
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDci 150 KM Power Shift

Ja miałem taki sam numer z olejem 10 tyś. km temu. Przy przebiegu ok. 45 000 zapaliła mi się kontrolka ( żółty płaski klucz ). Zadzwoniłem do serwisu i omówiłem się na wizytę w tym samym dniu. Podjechałem jeszcze do pracy i zauważyłem w miejscu w którym stałem rano czarną plamę. Pochyliłem się pod samochód a tam kropla po kropli cieknie coś czarnego. Po wyjęciu bagnetu okazało się, że oleju już na nim nie ma. Więc laweta i do serwisu. Doradca z Auto Watin Suchy Las k/Poznania w którym robiłem przegląd po 30 tys. powiedział mi że mondeo mają problem z odkręcającym się filtrem i ford pracuje nad problemem. Uzupełniono olej. W zeszłym tygodniu przy 57 000 zrobiłem duży przegląd z wymianą oleju w skrzyni PS i razem z wymianą klocków hamulcowych cyfra 2750 zł. Nieźle. Sam przegląd 2350 zł. Jutro mają sprawdzić klimę, bo wariuje jak niektórym z Was. Albo do wymiany soft albo czujnik temperatury. Sprawdzą po dacie produkcji, co trzeba wymienić, bo ponoć w danej partii trzeba wymienić soft a w innej czujnik.
Gutek3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania