Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-05-2016, 20:44   #3081
ITPro
ford::average

Model: MK5
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Sprawdziłem jak to wygląda na zdjęciach i to w zakupie skrzynia jest - rozumiem że podmieniając głośnik fabryczny należy najpierw tego Hertza wymontować ze skrzyni? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ITPro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2016, 20:50   #3082
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

NieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ty masz oryginalnego suba chyba 15cm średnicy a ten Hertz jest 30cmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ja mam w bagażniku po prostu dodatkowa skrznięGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Nawiasem mówiąc.....jakikolwiek sub włożysz zamiast oryginalnego to będzie to grało słabo, ponieważ średnica głośnika jest mała no i przede wszystkim nie masz właśnie tej skrzyni. Zobacz jakiegoś MKV bez oryginalnego suba i sobie przyuważ jak mało tam jest miejsca na ten głośnik. To nie zagra PanieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2016, 20:56   #3083
antrobius

Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5
Rocznik: 2016

Tak - jest głośnik, który "brzmi" jak sub.
Ale, po co są głośniki z tylu za tylnym siedzeniem przy zagłówkach? Chyba jedynie, aby ich ilość pojawiła się jako 12 sztuk. A poza tym to naszukałem się tego parzyście do suba. Wiadomo, po 2 x 4 drzwi, 2 sztuki za zagłówkami, 1 sub + 1 na środku

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Stary 10-05-2016, 21:07   #3084
qlszef

No właśnie u mnie nie ma tych za tylnym siedzeniem przy zagłówkach. U Ciebie nie mogli zamontować ich tak jak u mnie ponieważ Ty masz półkę z miękkiego tworzywa a u mnie jest sztywna blaszana półka, dlatego wpakowali mi te owalne głośniki co akurat jest na plusGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-05-2016, 21:48   #3085
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Silnik: 180 KM

A jest jakaś różnica między HB i kombi? Głośnik pewnie ten sam, a czy ilość miejsca na podmiane suba też taka sama?
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2016, 22:13   #3086
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Zrobiłem test głośników czyli każdy po kolei piszczy. SUBa ledwo było słychać w tym teście, więc chyba każda zmiana polepszy bas.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2016, 22:27   #3087
kaan1

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem test głośników czyli każdy po kolei piszczy. SUBa ledwo było słychać w tym teście, więc chyba każda zmiana polepszy bas.
Panowie, ale suba ma nie być słyszeć - my go mamy czuć. Sub, którego słychać to nie sub. Głośniki niskotonowe są w drzwiach. Ja w kombii otworzyłem klapę, wsadziłem głowę pod roletę i puszczałem różną muzykę - wtedy mogłem ocenić różnicę pracy suba. Siedząc za kierownicą słyszy się głównie niskie tony z głośników w drzwiach. Dlatego komuś pomogło dodatkowe wygłuszenie pudła rezonansowego w drzwiach - a co to mogło pomóc ze subem? Jeśli sub rzeczywiście ma 15 cm to ciśnienia akustycznego wielkiego nie wytworzy - chyba że będzie bardzo dobrze zgrany z pudłem rezonansowym (bagażnikiem)
Stary 10-05-2016, 22:40   #3088
qlszef

kaan1 - kombi i HB mają identycznego suba w tym samym miejscu. Pudła rezonansowego tam praktycznie nie ma. Faktycznie suba ma się czuć ale słuchać go także w postaci miarowego "dudnienia". U mnie jak włożysz głowę do bagażnika i włączę Ci odpowiednią muzę, to będziesz miał wrażenie jakby Cię ktoś młotkiem zdzieliłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-05-2016, 23:02   #3089
kaan1

Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kaan1 - kombi i HB mają identycznego suba w tym samym miejscu. Pudła rezonansowego tam praktycznie nie ma. Faktycznie suba ma się czuć ale słuchać go także w postaci miarowego "dudnienia". U mnie jak włożysz głowę do bagażnika i włączę Ci odpowiednią muzę, to będziesz miał wrażenie jakby Cię ktoś młotkiem zdzieliłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wierzę Ci - w domu mam suba 30 cm i przesuwa szklanki po stole, a dźwięki prawie żadnego - tyle że waży 25 kg
Stary 10-05-2016, 23:26   #3090
qlszef

W MKIV miał suba CLARION SW3013B. Też średnica 30cm ale dużo większa skrzynia. Tam bas potrafił "zejść niżej". To naprawdę trzęsło szybami. Gdybym miał kombi lub HB to bym go pewnie wstawił. Jednak w moim MKV bardziej się postarałem z tym wytłumieniem drzwi no i jest głośnik centralny. Efekt jest serio dobry. W sumie to ja mam dwa głośniki centralneGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ten drugi jest zamiast suba;D Teraz mam wyczuwalnie lepiej nagłośnione auto niż fabrycznie i zastanawiam się czy nagłośnienie MKIV bardziej mnie kręciło poprzez to że bas mógł być jeszcze niższy czy bardziej kręci mnie to że w MKV mam jakby nieco mniej głęboki bas ale za to ogólną jakość dźwięku lepszą. Teraz jak odpalam swoją wspomnianą ulubioną płytę (no może jedną z ulubionych) to mam wrażenie jakby Panas śpiewał mi na fotelu pasażeraGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kapitalnie!

btw....okazuje się że BLIS to znany problem w moim ASO. Zdarzają się ustarki podobne do mojej. Zobaczę czy w czwartek mi to "naprawią"
Odpowiedz

Zasady postowania