Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2016, 23:33   #3111
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

mi zadzialal 4 razy. Raz zaparkowałbym kolesiowi w kufer, 2 razy przed szlabanem z parkingu podziemnego i raz przed bramą garażową. Zauważyłem ze system działa jak dynamicznie zbliżam sie do przeszkody.

biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2016, 23:34   #3112
goodi
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Na szybkim dojeździe do poprzedzającego auta odczuwam coś jakby samoczynną aktywację (ale nie klasyczne hamowanie) hamulca. Odgłos i odczucie w stopach mam przy tym identyczne, jak przy zadziałaniu ABS. Zakładam, że to ACS szykuje się do działania, bo chyba żaden inny system tak nie reaguje.
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2016, 08:59   #3113
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Silnik: 180 KM

Tak ACS wytwarza wstępne ciśnienie w układzie hamulcowym i zbliża klocki do tarczy. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] : myślę, że jak podjeżdżasz, to jednak robisz to stopniowo wytracając chociaż trochę prędkość i system to widzi - rozpoznaje to jako działanie celowe. Jeśli rzeczywiście zasięg lidaru nie przekracza 10 m to cała sytuacja rozgrywa się w przeciągu mniej niz jednej sekundy! Dlatego całkowite wyhamowanie auta jest możliwe jeśli porusza się ono z prędkościami mniejszymi niz 30 km/h. Jeśli jest to 50 km/h to system co najwyżej zdąży ograniczyć prędkość do dwudziestu kilku km/h - i tak to jest opisane przez Forda i w systemie Euro NCAP. Tak jak pisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , podjazd pod przeszkodę musi być dynamiczny, przy minimum stałej prędkości - cała akcja rozgrywa się w ciągu jednej sekundy. W normalnych warunkach ta 1 sekunda wystarcza na analizę sytuacji przez człowieka (ok. 0.5 s) i zadziałanie układu hamulcowego (0.5 s). W ciągu tych 0.5 s mózg człowieka odbiera i przetwarza ok. 250 miliardów bitów. System musi to zrobić szybciej (jaki komputer to dzisiaj potrafi?) więć jasne jest, że nie jest w stanie "ogarność" wszystkich szczegółów sytuacji i nie każdą zintepretuje właściwie. Ale w sumie jeśli uda mu się to chociaz raz w roku to to 900 zł chyba się zwróci? Jedyne ryzyko, to takie że człowiek może się zacząć zbytnio polegać na systemie, kosztem koncentracji i skupienia się na sytuacjach drogowych. Dlatego układ celowo reaguje późno w myśl zasady: lepiej aby zareagował prawidłowo okazjonalnie, niż często reagował niepotrzebnie, każda następna osoba jadąca za awaryjnie hamującym samochodem jest w coraz gorszej sytuacji.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 14-05-2016 o 09:13
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2016, 09:03   #3114
jacek-k-wawa
ford::average

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM

Cytat:
Napisał antrobius Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jutro popróbuję z tablicą rejestracyjną.
A ja mam z kolei wrażenie że ACS działa wtedy, gdy kierowca przed przeszkodą nie hamuje. W takiej sytuacji system się uaktywnia i hamuje za kierowcę, który sie zagapił. Jeśli np podjeżdzasz pod bramę garażową to z reguły już hamujesz więc jeśli moja hipoteza jest trafna to ACS w takiej sytuacji nie zadziała.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - jeśli będziesz robił dzisiaj testy to spróbuj obu opcji - całkowicie nogę z hamulca przed przeszkodą (więm, to będzie trudne :-)) i z hamowaniem przed przeszkodą ale nieskutecznym - tj takim, przy którym wjechałbyś w przeszkodę.
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2016, 09:14   #3115
kaan1

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - włącz tempomat i zamknij oczy :-)
Stary 14-05-2016, 09:29   #3116
tomsiw

Model: Ford Mondeo MK5 (LB)
Silnik: 1.5L EB 160KM A6

W instrukcji obsługi jest napisane :
...Układ nie wykrywa rowerzystów, motocyklistów, pieszych, zwierząt ani pojazdów poruszających się w innym kierunku....
...System nie działa podczas gwałtownego przyspieszania i manewrowania kierownicą....
...Układ może nie wykrywać obiektów o powierzchni pochłaniającej fale....
...Kierowca musi wcisnąć pedał hamulca, aby uzyskać pełną siłę hamowania....
tomsiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2016, 09:50   #3117
kaan1

Ta uwaga w instrukcji to chyba tylko po to, aby ktoś nie zaciągnał Forda do sądu w sytuacji kiedy system nie zadziała. Na YT jest pełno filmów (w tym Forda) pokazujących działanie systemu z różnego rodzaju przeszkodami, włączając w to "czołówkę" z ciężarówką i efekt "domina"

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 14-05-2016, 10:47   #3118
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

U mnie ACS zadziałał raz - jak za szybko zbliżałem się do podnoszącego się szlabanu.
Stary 14-05-2016, 21:25   #3119
antrobius

Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5

Nie miałem dzisiaj czasu na próby ACS-a.
A prawdą też to jest, że stracha mam, gdy podjeżdżamy bez hamowania... Na jednym z filmików YT gościu za pierwszym razem oczy przymknął, gdy dojeżdżał do przeszkody (kartony chyba z pomalowaną sylwetką samochodu)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Stary 14-05-2016, 21:32   #3120
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Pewnie macie rację z tym, że ACS zadziała jak dynamicznie się zbliżamy do przeszkody oraz w przypadku kiedy nie hamujemy w ogóle. Kaan1 dobrze to opisał z tą "jedną sekundą". Myślę jednak że powyżej tych 40km/h system się nie uaktywni. Pewnie tak jest zaprogramowany choć faktycznie mógłby zmniejszyć siłę potencjalnego uderzenia.

Ja natomiast miałem inną sytuację....zbliżałem się dynamicznie do auta które stało na skrzyżowaniu na czerwonym świetle, na pasie do jazdy na wprost. Ja z założenia nie chciałem stawać za nim tylko miałem przejechać obok niego, a dokładnie z jego lewej strony ponieważ chciałem na tym skrzyżowaniu skręcić w lewo. Pas do lewoskrętu rozpoczynał się dokładnie na wysokości tego poprzedzającego mnie auta. Jechałem zatem dosyć szybko i niejako tuż przez tym autem lekko przyhamowałem i odbiłem w lewo. Sęk tkwi w tym "lekko". Ja faktycznie nacisnąłem hamulec lekko ale hamulce momentalnie zblokowało. Zblokowało je tylko na ułamek sekundy ponieważ ja zakładałem że tylko lekko przyhamuję i od razu puszczam ten hamulec. Tak też zrobiłem jednak dla systemu to wystarczyło żeby na ten ułamek sekundy zblokować układ. Trochę się zdziwiłem co się stało. Dopiero potem uświadomiłem sobie o co chodzi.

Dziś natomiast miałem inną sytuację.....jadę około 70km/h a moim pasem ale w przeciwnym kierunku (powiedzmy na czołoweGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)podąża rowerzysta. Oczywiście nie dokładnie na czołowe bo jechał poboczem a tu nagle diody na szybkie zapaliły się wszystkie i ostrzeżenie dźwiękowe także się pojawiło. Jaki to system zadziałał? To w końcu rozpoznaje rowerzystów czy nie? U mnie to chyba był ten Pre-Collision Asist?
Szczerze mówiąc bardziej mnie to wystraszyło niż w czymś pomogło i mogłem wykonać jakiś nerwowy ruch. tak więc różnie to bywa z tymi elektronicznymi pastuchami.

Zauważyłem też że czasem BLIS świeci nawet jeśli ja kogoś mijam a instrukcja podaje, że system rozpoznaje tylko pojazdy nadjeżdżające z tyłu.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania