Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-05-2018, 07:57   #311
juri2069
ford::expert

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Jaki fotelik wybrać

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest wg mnie podkładka dla 6 latków ważących powyżej 25kg!
Nie twierdzę że nie masz racji bo pewnie się znasz , ale skoro producent pisze, że od 15 kilo , skoro testy np adac te foteliki przechodzą bardzo dobrze to coś w tym jest.
Co do 4/5 punktowych pasów to 90 % fotelikow 15-36 nie ma , tylko jest zapinane pasami samochodu , pasy nie powinny podżynać gardła Bo pasy rosną razem z fotelikiem , są prowadnice i po prostu źle, inaczej zapiąć się nie da

Tym bardziej mój młody jest wzrostem większości 3 latków to powinien pasowac , oczywiście sprawdzę jak będę miał ten fotelik .
Nie mówię na 100 % , najwyżej fotelik zaczeka pół roku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tyłem nie chce wozić dziecka. Raz że focus jest ciasny , dwa że od półtora roku jeździ już przodem , a trzy to najlepszy wiek dziecka do poznawania świata. Jeździmy po 2 -3 godziny i sobie rozmawiamy non stop i wszystko mu pokazuje.
Tyłem do kierunku jazdy nigdy w żadnym samochodzie ja osobiscie nie widziałem, ile jest takich ludzi jak wy ? Mniej niż 1 % ? Ja nie chce po prostu wozić dziecka tyłem .

Cytat:
umie się zachować
Umie umie o to się nie martwię . Nigdy nie chciał się wypinac ani wstawać z fotelika.

A co do jazdy tyłem to często też jeżdżę sam z młodym, a żona z dwójką dzieci , ciężko wtedy patrzeć na dzieci skoro ich nie widaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No zobaczę jak przyjdzie , kłócił się nie będę bo trochę racji każdy z was ma , ja mam swoje wizje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale dzieki za opinie, patrzylem już na cybexa 9-36 ale one mają te nakladki na kolana zamiast pasów. Nie podoba mi się to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A inna sprawa taka , że drugi młody, 8 miesieczny, już wyrósł z nosidelka bo ma 85 cm i 11.5 kilo więc musi dostać fotelik starszego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rosną te dzieci ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 10-05-2018 o 08:05
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2018, 08:20   #312
cattani75

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Patrzeć trzeba na drogę, a nie na dzieci. :-) Są też lusterka na zagłówki i wtedy widzisz, co robi dzieciak. Oczywiście, że kontakt jest najlepszy jak dziecko siedzi przodem, ale jednak to są młode organizmy z ciężką głową i słabym kręgosłupem, więc RWF są po prostu bezpieczniejsze dla nich.
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2018, 08:28   #313
juri2069

A no może i sąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jakby człowiek myślał, że coś się stanie to bym z mieszkania nie wychodził bo może mnie drzewo przywalićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żyjemy z nadzieją , że sobie dozyjemy do starości bez żadnych przykrych wypadkow
Stary 10-05-2018, 09:06   #314
djremo
ford::advanced

Imię: Robert
Model: S-Max MK2 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 180HP
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyłem do kierunku jazdy nigdy w żadnym samochodzie ja osobiscie nie widziałem, ile jest takich ludzi jak wy ? Mniej niż 1 % ? Ja nie chce po prostu wozić dziecka tyłem .
Nie wieże w to co czytam. Przedkładać własny komfort nad bezpieczeństwo dziecka. Nie wiem gdzie ty jeździsz ale większość 2-3 i coraz częściej także 4 latków, których widzę jeździ tyłem. Sam mam 4 latka, którego dopiero co posadzilem przodem bo besafe 0-18 zrobił sie za mały.

Kup fotelik z przedziału 9-25 montowany tylem i przodem wybór co prawda mie wielki i cena też wysoka ale powozisz dzieciaka jeszcze z rok tylem, potem przodem jak już musisz. Później kupisz już dla duzego dziecka, a ten będzie dla drugiego
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez djremo ; 10-05-2018 o 09:16
djremo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2018, 09:17   #315
juri2069

Nie przesadzaj bo tak jest. Mało kto ma fotelik do jazdy tyłem. I nie przekładam to na bezpieczeństwo. Po prostu chce fotelik do jazdy przodem i to wszystko .

Moje dzieci moje bezpieczeństwo. Tu na forum jest was kilku którzy od zawsze mają swoje racje i nikt nie przegada, nikt nie próbuje nawet wam przegadac.

Nie twierdzę że fotelik do jazdy przodem jest bardziej bezpieczny bo tak nie jest

Jakbym chciał się czuć bezpiecznie to bym musiał kupić pancernego hummeraGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Także temat bezpieczeństwa zostawmy , nie pytałem jak jest bezpieczniej tylko pytałem o różnicę pomiędzy dwoma fotelikami z tego co pamietam

Zresztą tyłem do kierunku jazdy są 0-36 , do tego tyłem do kierunku jazdy są do 18 kilo z tego co poszukalem po aukcjach , więc mam taki kupić tylko po to by rok czasu tak jeździł? Bez sensu.
A te 9-25 są za drogie na mój budżetGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 10-05-2018 o 09:37
Stary 10-05-2018, 10:28   #316
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Fotelik tyłem do Focusa to jednak ciężka sprawa. Trzeba by samochód zmienić na rozmiar większy. Czasem to po prostu nie możliwe. Ja nawet nie próbuję namawiać na RWFa w takiej sytuacji bo z doświadczenia wiem, że komfort kierowcy też sie liczy a jazda 2h z podkurczonymi kolanami to rzeźnia.

Jaki masz teraz fotelik dla młodego? Do 18kg? To może go w nim zostaw jeszcze ze 2 lata i wtedy pomyśl o 15-36. Nie bój się, że nagle będzie go 25kg w rok bo właśnie wkracza w wiek w którym zaczyna go wyciągać a waga staje. Mój najstarszy ważył 14 jak miał 2 lata a teraz ma prawie 6 i jest go 18kg obywatela. Fotelik, który wybrałeś jest dla niego zdecydowanie za duży.

W S-Maxie dzieci z metra cięte widzą znacznie więcej z RWFa niż z fotelika przodem. Większość tych fotelików ma wysoką podstawę i głowa dziecka jest dobre 15cm wyżej. Postaram się zrobić niedługo jakieś zdjęcia żeby obalić ten mit. Oczywiście jest to zależne od samochodu i najlepiej wypada w vanach i kombi. W coupe z RWFu dzieci nic nie widzą.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Stary 10-05-2018, 10:45   #317
juri2069

Dla młodego mam teraz taki do 18 , tyle że drugi musi teraz go dostać bo już wyrasta z nosidelka , a 2 fotelikow kupowal nie bede, do tego ten fotelik jest taki na styk na wysokość, jak również jadąc w trasę denerwuje to zapięcie pasów przez jajca .
Stąd też ten 15-36 używa pasu samochodu ( zresztą PRAWIE wszystkie marki fotelikow 15-36 używają pasów samochodu )

Wyobraźcie sobie siebie że scisnietymi jajcami, jak jeszcze po kilku godzinach trasy nalejecie w pielucha która nasiąknie, nie ma się co dziwić że ciasno

Jeżeli ten będzie faktycznie za duży to go odłoże na pół roku czy rok , a pożyczę sobie od brata mniejszy na ten czas. Problemu nie ma. Nie wykluczam , ze bedzie za duzy ale tez i na odwrot , mam nadzieje ze bedzie ok.

Wiadomo że jak dziecko będzie latalo jak worek ziemniaków to go tak nie bede woził.

Auta narazie nie zmienię, dopiero jak trzecie będzie w drodze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to w sumie.moze już w przyszłym roku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-05-2018, 10:51   #318
r10
ford::beginner

Model: Focus mkI
Silnik: diesel
Rocznik: 2000

Też byłem napalony na wożenie 3-latka do przedszkola tyłem (fotelik uniwersalny Safety1st), ale pierwszy dzień zweryfikował mój pomysł i mój montaż (pierwszy pomysł to na środku kanapy i drugi pomysł za fotelem pasażera). Po prostu w Foczce tak duże dziecko nie ma miejsca na nogi, no chyba żeby pozbawić pasażerów możliwości używania przedniego prawego fotela, do tego problem z brudnymi butami. W tej chwili jeden fotelik mamy ustawiony tyłem z prawej za pasażerem, a jeździ tam młodsze może z 82 cm i i tak z przodu ciasnawo jest (zależy od wzrostu dorosłego), drugie awansowało właśnie do Solution. Generalnie dzieciak pewniej wygląda w pasach 5-punktowych, ale mają one też swoje wady: raz że dziecko jest unieruchomione i częściej marudzi, wierci się, poci, trzeba robić częściej postoje dla rozruszania się, dwa przy czołówce korpus dziecka jest pasami 5-punktowymi mocno trzymany, a sama głowa dziecka leci do przodu narażając szyję, trudniej się wchodzi, zapina, rozpina, wychodzi (co liczy się przy wożeniu na krótki dystans np. do przedszkola). Natomiast przy pasach bezwładnościowych górna część korpusu leci nieco do przodu razem z głową i ponoć obciążenie szyi wówczas jest mniejsze (tak u dziecka jak i u dorosłego), z kolei jest ryzyko rozbicia twarzy/głowy o jakiś twardy przedmiot.
WNIOSEK: przed fotelikiem dziecka nie powinno być niczego (!!) twardego, a najbezpieczniej jest umocować fotelik na środku tylnej kanapy.

Ostatnio edytowane przez r10 ; 10-05-2018 o 10:57
r10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2018, 10:58   #319
juri2069

Tak właśnie mówią że najbezpi3czniej na środku, aczkolwiek w naszych autach to trochę lipa , prędzej np w Smaxie gdzie są 3 fotele. W Focusie no nie dość że nie ma na środku isofixa to jeszcze kanapa jest podwyższona, niestabilnie
Stary 10-05-2018, 11:45   #320
r10
ford::beginner

Model: Focus mkI
Silnik: diesel
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Focusie no nie dość że nie ma na środku isofixa to jeszcze kanapa jest podwyższona, niestabilnie
No fakt, ja mocowałem na środku kanapy Safety1st na tzw. miękkiego isofiksa Soft LATCH (nie wszystkie foteliki mają sztywny isofix, niektóre mają miękki dużo amerykańskich i m.in. modele Britaksa). Wtedy wykorzystujesz po jednej wewnętrznej klamrze z każdego bocznego i trzyma jak szatan ;-) Podwyższenie nie przeszkadzało bo ugina się przy naciaganiu pasów LATCH, a Safety1st jeszcze ma preferowaną w Ameryce "smycz" do tyłu do bagażnika (tether). W sumie to podobnej smyczy mi najbardziej w Cybeksach brakuje, ale tu też zdania są podzielone - ponoć jak oparcie leci do przodu razem z dzieckiem to niby dobrze, bo dzięki temu po pół sekundzie nie ma gwałtownego szarpnięcia dziecka wstecz.
Przy foteliku na środku kanapy to jeszcze z jednej strony mieściła się kołyska 0-11 kg, a z drugiej chudy dorosły ;-)
r10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania