Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-11-2013, 16:51   #311
arttk
ford::advanced

Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Właściciele z silnikiem 2.0 Duratec 145KM łączmy się!

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w benzynie zaczyna się jazda tam gdzie w traktorze kończą się obroty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety do tego czasu traktor jest kilometr z przodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli jesteś przyzwyczajony do używania mocy traktora to ból będzie, 2.0 ma chyba koło 190 Nm, 2.3 niewiele więcej.

arttk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2013, 17:21   #312
jjjj
ford::average

Imię: jacek
Model: Mondeo mk IV
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
Domyślnie

2.0 to muł, który powyżej 4500obr brzmi jakby zchodził na zawał. Raczej do spokojnej jazdy bez pozytywnych emocji. Na plus, że w miarę ciągnie od dołu. 2.3 miałem w mazdzie w at i jakoś więcej kultury miał ten silnik, ale to 4 bigowy at, jeździło sie jak melexemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

jacek
jjjj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2013, 17:40   #313
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał arttk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przyzwyczajony do używania mocy traktora to ból będzie, 2.0 ma chyba koło 190 Nm, 2.3 niewiele więcej.
Dlatego piszę że trzeba się przyzwyczaić do wyższych obrotów by to w miarę jechało, a jak ktoś jest do ON przyzwyczajony to czasami ciężko mu się przestawić.
Zgadza się ten silnik nie jest rakietą, niemniej ma podstawową zaletę że jest gazowalny (tak samo jak inne fordowskie, nie EkoBosty)
Ps.
Cytat:
Napisał arttk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2.0 ma chyba koło 190 Nm
A swoją drogą zawsze mnie ciekawiło dlaczego do wszelkich porównań używamy momentu obrotowego na wale korbowym, bardziej miarodajny by był podawany, na poszczególnych biegach finalny na kołach, najlepiej całe wykresy.
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2013, 17:44   #314
Spock
Zablokowany

Imię: Krzysiek
Model: A6 4G 3.0TDI Quattro
Silnik: kleklekleklekle
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
napiszę tylko że w benzynie zaczyna się jazda tam gdzie w traktorze kończą się obroty
Szczegolnie w 2.0PBGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spock jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2013, 17:49   #315
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Mialem S-Maxa z tym silnikem i bylem niemile zaskoczony spalaniem.
Miasto 11-12L trasa ok 9-9,5 wg. mnie za duzo, no i mocy brak....
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2013, 18:26   #316
jacekn8

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009

Cytat:
A swoją drogą zawsze mnie ciekawiło dlaczego do wszelkich porównań używamy momentu obrotowego na wale korbowym, bardziej miarodajny by był podawany, na poszczególnych biegach finalny na kołach, najlepiej całe wykresy.
I w życiu byś sie nie połapał co i jak bo przełożenia auta mają różne (i nie tylko biegi ale przełożenie główne). Miarą jest max moment przy x obrotach oraz max moc przy x obrotach. Diesle mają dłuższe przełożenie (przynajmniej te w mondeo).
Przy gwałtownym ruszaniu moment obrotowy na kole to kilka tysięcy Nm, bo prędkość obrotowa koła niska. Przy szybkiej jeździe moment maleje bo koło się szybciej kręci. A moment x prędkość kątowa = moc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2013, 19:19   #317
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I w życiu byś sie nie połapał co i jak bo przełożenia auta mają różne (i nie tylko biegi ale przełożenie główne).... Przy gwałtownym ruszaniu moment obrotowy na kole to kilka tysięcy Nm ...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja to wiem doskonale, napisałem powyższe trochę prowokacyjnie. No bo... popatrzmy z innej strony, co mnie obchodzi jakie parametry ma silnik, mnie interesuje jak konkretne auto będzie przyśpieszało itp...
Trochę naśmieciliśmy w tym wątku, ja z mojej strony kończę to małe OT
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2013, 16:34   #318
Marcineczek1999
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Ford Mondeo ( MK4 )
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008

Ja mam Mondka 2.0 Duratec 145 km ( przebieg ponad 250 kkm )... Śmiga aż miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Marcineczek1999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2013, 11:23   #319
Szymonek11

Imię: Adam
Model: mondeo kombi
Silnik: 1999 cm3 benzyna
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Kalik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mialem S-Maxa z tym silnikem i bylem niemile zaskoczony spalaniem.
Miasto 11-12L trasa ok 9-9,5 wg. mnie za duzo, no i mocy brak....
Ojoj, ale przy jakiej prędkości to spalanie w trasie.
Szymonek11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2013, 10:25   #320
dikileiden
ford::professional

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

Panowie , nie patrząc na skrzynię biegów , który z silników 2.0 czy 2.3 będzie potrafił choć w ułamku dorównać dieslowi 2.0 TDCi . Jak już pisałem muszę sprzedać galaxy diesla i kupić mondeo benzynę . Nie mogę się zdecydować który silnik wybrać . Po prostu nie chcę mieć załamki po przesiadce z diesla.

Jeszcze jedno pytanko , jak nazywa się automat z silnikiem 2.3 .
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania