Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-03-2022, 22:33   #321
_Semtex_
ford::amateur

Model: KIA CEED GT
Silnik: 1.6 T-GDI 204 KM DCT
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] czy Ty jesteś jakimś wysłannikiem konkurencji? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potwierdziło się też to co pisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , KIA już wrzuciła nowy cennik i GT podrożało o 7000. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja Wam powiem szczerze, że rozmawiam z Kią teraz intensywnie. Tracę cierpliwość do Forda, bo boję się, że oni mnie przeciągną, a na końcu anulują mi zamówienie - tak jak już ktoś słusznie zauważył "bo przestanie im się spinać $" - a wtedy mnie trafi szlag. Pod koniec tego roku te samochody będą kosztować kolejne 20 tys. zł więcej... KII nie brałem dotychczas pod uwagę, ale po głębszym namyśle, nawet po tej podwyżce ten CEED ma silnik i wyposażenie jakie właśnie ST-LINE w Focusie powinno mieć za te pieniądze, ale nie ma i nie będzie, bo zniknęły silniki 1.5, wielowahacz itd., a wnętrze sami wiecie jak wygląda - takie 6/10, a jak ktoś nie lubi tabletów to pewnie i gorzej to ocenia. Tym niemniej nie jest łatwo - KIA w większości salonów ma tyle zamówień na to GT, że w ogóle rabatów nie daje, albo takie "masz Pan 2 tysiące, tyle mogę dać". Poza tym po tej podwyżce czuję się jakby nie patrzeć spóźniony z tymi decyzjami... W Fordzie mam dobrą cenę i dobre warunki leasingu, ale to co mnie martwi to to, że Ford w ogóle w rozmowach ze mną nie potrafi mi powiedzieć KIEDY zamierzają zacząć serio te samochody produkować i czy utrzymają specyfikację. KIA w rozmowach przekonuje, że 10 miesięcy to jest poduszka i tyle nie będzie, ale przede wszystkim na pewno ten samochód wyprodukują i na pewno nie zmieniają specyfikacji (w KII są 2 pakiety na krzyż, więc tu nie ma w ogóle takich rozważań jak w markach europejskich).

Żebym się już tu nie rozpisywał za bardzo. Generalnie rozumiem sytuację, wiem, że czasy są niepewne, fatalne itd. itd., ale ja już tracę cierpliwość... Zwyczajnie potrzebuję samochodu do pracy, a że byłby to jednocześnie mój prywatny środek transportu, to życzyłbym sobie dopłacić i dostać porządny silnik ze środkiem, w którym się przyjemnie siedzi. Zamówienie złożyłem w grudniu, minęły prawie 4 miesiące, a Ford w zasadzie nie wie gdzie jest jest, jak się nazywa i czym się zajmuje obecnie... W międzyczasie większość marek podniosła już ceny o ~10% i przez kolejne pół roku podniesie znowuż o 10% i tak sobie siedzę i dumam - czekać cierpliwie, bo a nuż widelec Ford zacznie produkować, czy olać ich już dzisiaj i migiem szukać koncernu, który chociaż nie wstrzymał produkcji.

_Semtex_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2022, 00:00   #322
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -

Moim zdaniem jak potrzebujesz samochód to lepiej się rozglądnąć u konkurencji. Nawet zamówić i wpłacić zaliczkę, a w razie czego zrezygnować z jednego zamówienia... Jeżeli w tym tygodniu się nic nie wyjaśni to chyba sam zrezygnuję. Mam mega sentyment do Focusa, ale podejście Forda jest fatalne i nie zamierzam tego wspierać. W "normalnych" czasach podejście tej firmy do klienta jest beznadziejne, ale było do przeżycia, bo zamawiało się samochód i w końcu się pojawiał. Dlatego ja osobiście nie liczę na to, że teraz ta sytuacja się dobrze skończy. Choć obym się mylił.
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2022, 09:34   #323
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W grudniu wszyscy twardo podkreślali, że oczekiwanie na samochód to 3-4 miesiące… Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie wszyscy, pisałem wielokrotnie, że nie dostaniecie aut, bo w aso już wiedzą że do wakacji nie będzie dostaw. skoro całe aso w krakowie wiedziało, więc inne na pewno też. a potem jeszcze przyszła wojna o której nikt nie wiedział wtedy co spowodowało dodatkowe opóźnienia.

pisałem też tym podnieconym, że nadanie vin nic nie znaczy, bo sam 2 lata temu miałem nadany, a potem mi 3 razy przekładali termin i w sumie czekałem 7 msc na auto (nie było silników 1,5 150km). ale mi się nie paliło bo mam mk3, a dzięki długiemu oczekiwaniu dostałem jeszcze gratisy do auta w efekcie przy odbiorze.

i auta podrożeją tym którzy już zamówili wcześniej, będziecie mogli przełknąć i odebrać, albo się obrazić i zrezygnować.
pod koniec roku to wywali taką inflację, że będzie kosmos... nie tylko auta drastycznie podrożeją, na razie wojna aż tak nie wpłynęła na ceny, bo Putin kurka nie zakręcił z ropą i gazem jeszcze i zachodnie kraje oraz my codziennie dalej od niego ciągniemy jakby nigdy nic.

Ostatnio edytowane przez AdoKrycha007 ; 21-03-2022 o 09:42
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2022, 11:17   #324
kedzior87

Model: Focus Active Kombi MK4 FL
Silnik: 1.0 Eccobost MHEV 155KM
Rocznik: 2022

update z mojej strony:
produkcja auta wstrzymana (data produkcji była na 24 marca -active X 155KM manual)
specyfikacja będzie zmieniana na wersje "style" - brak detali odnośnie tej specyfikacji - tyle, że ma zawierać komponenty, najmniej dotknięte brakiem półprzewodników
w ciągu 2ch tygodni ma się więcej wyjaśnić

Ostatnio edytowane przez kedzior87 ; 22-03-2022 o 11:43
kedzior87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2022, 11:26   #325
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Cytat:
Napisał kedzior87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
update z mojej strony:
tyle, że ma zawierać komponenty, najmniej dotknięte brakiem półprzewodników)
czyli z materiałów biodegradowalnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

dajcie spokój, wróżenie z fusów jakie będzie auto.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2022, 14:09   #326
mskgs

Podobny zabieg zrobili z Pumą jakiś czas temu - wprowadzili wersje "Design", które miały np. poucinane systemy bezpieczeństwa, nie miały cyfrowych zegarów. Tak jak tutaj to opisali: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co ciekawe w Polsce w oficjalnych cennikach na stronie/konfiguratorze tej wersji nigdy nie było, ale dealerzy takie samochody mają.
Stary 22-03-2022, 16:23   #327
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Plują w twarz a nadal jest część klientów co sobie wmawia że to deszcz. To jest niesamowite Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z tą Pumą nie słyszałem ale przykład perfekcyjny.
Stary 22-03-2022, 17:55   #328
_Semtex_

To i update z mojej strony - będę anulował zamówienie na Focusa. Znalazłem Ceeda GT (jakimś cudem) z zamówienia dealerskiego z roku 2021 (MY22). Koloru nie dobiorę, jednego pakietu nie ma, ale poza tym jest max opcja, w cenie Focusa i do odbioru w kwietniu, bo samochód jest już w PL. Szkoda, że tak się przygoda z Fordem kończy... nim się de facto zaczęła.

Takie przemyślenia na koniec - jeśli się komuś nie spieszy to może warto poczekać, ale tylko pod warunkiem utrzymania ceny i braku zmian w specyfikacji, na którą złożyliście zamówienie.
Stary 22-03-2022, 19:10   #329
mskgs

Z mojej strony też idzie anulowanie zamówienia. Nie wierzę w dobre zakończenie w tej sytuacji, chociaż gorąco tego życzę osobom, które zdecydują się czekać. Jak ktoś szuka przyjemności z jazdy, niekoniecznie praktyczności, to polecam iść do salonu Mazdy, na placu powinno się coś udać znaleźć od ręki. Dzięki @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] za przypomnienie o trójce. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest trochę drożej, ale wykonanie tego samochodu i wyposażenie rekompensuje różnicę w cenie. Po jazdach próbnych stwierdzam, że Mazda 3 jest wyraźnie gorzej wyciszona od Focusa i to jest w zasadzie jedyna poważna wada tego samochodu. Cóż, mimo ogromnej chęci powrotu do Forda - chyba się to nie uda już. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-03-2022, 20:30   #330
_Semtex_

Cytat:
iść do salonu Mazdy, na placu powinno się coś udać znaleźć od ręki
Rozsądna opcja i ładny samochód. Jakie silniki wchodzą w rachubę - w sensie oba - ten 150 KM i 186 są do dostania?
Odpowiedz

Zasady postowania