Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-02-2008, 20:27   #321
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Re: Nowe MOndeo kombi IV- lista ewentualnych usterek

Cytat:
Napisał PAFFCIO
PS. napisałem kiedyś, że może by tak zrobić jakąś akcję mailingową i zasypać forda w Polsce naszymi spostrzeżeniami co do "usterek" typu woda z klapy, woda na szybie, wiry z wodą na bocznych szybach a teraz doszły by pewnie jeszcze sprawy z wyposażeniem u chinoli...i tak od kilku dni w różnych godzinach próbuję się do nich dodzwonić by dostać maila...nie udaje mi się :fcp5 telefon 0-22 608 67 00 wew.1 (BOK) i 5 (marketing) milczy jak zaklęty a automatyczna sekretarka w kółko mnie przełącza na .... siebie :551:
no ale jak zobaczyłem, że FORD POLSKA Sp. z o.o. ma 50 tys peelenów kapitału (czyli mniej niż połowę wartości autka które posiadam) to jakoś tak i smiszno i straszno :553:

może uderzyć do centrali na Europę??

PS2 - z ostatniej chwili udało się. Dostałem namiar: Pani Grażyna Meszka [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
no to trzeba by coś napisać...postaram się zebrać część uwag z naszych wypowiedzi na forum i gdzieś to podepnę z prośbą o wasze uwagi, uzupełnienia...zobaczymy co z tego będzie i czy będzie cokolwiek :fcp1
Witam :fcp1
Wracam po dłuższej przerwie na forum i do tematu maila.
Uzgodniłem z moderatorem forum karex'em że przygotuję wstępny draft takiego maila i go uczyniłem. :fcp2
Poniżej to co do niego puściłem. To tak gwoli wprowadzenia. Od razu zastrzegam się i proszę o wstrzemięźliwość w ocenach. Akcja spotkała się z aprobatą adminów i ten tekst powinien pojawić się na stronie głównej jako oddzielny wątek więc bardzo proszę oszczędzajcie siły :556: Tam zapraszam do dołożenia własnych przemyśleń.
Tu jedynie jako materiał do przemyśleń :547:
Trochę długie wyszło ale taki już gduła jestem :fcp18

Szanowni Państwo!
Stając się właścicielem nowego modelu Mondeo przyłączyłem się także do rzeszy użytkowników tego modelu, tworzących społeczność Ford Club Polska. Wymieniając się z nimi uwagami nt. modelu Mk IV nie sposób nie zauważyć olbrzymiego entuzjazmu i zadowolenia z posiadania najnowszego produktu firmy Ford, które podzielam wraz z nimi. Radość jednak nie przesłania nam kilku problemów dotyczących tego bez wątpienia dobrego (jak dotąd oczywiście) modelu oraz naszego postrzegania sposobu podejścia do nas, jako Klientów, przez firmę Ford. Swoje uwagi podzielę na trzy grupy:
Pierwszą jest sprawa, która dzięki temu, że żyjemy w ?globalnej wiosce? bezzwłocznie wyszła na jaw. Chodzi mi o rozbieżności w wyposażeniu a nawet w konstrukcji samochodu na różnych rynkach. Nie bardzo potrafię zrozumieć dlaczego na tak znaczącym rynku jakim bez wątpienia jest Europa, w tym także Polska, oferowany model tak rażąco odbiega np. od modelu sprzedawanego w Chinach? Dlaczego rozwiązania tak powszechnie już stosowane w innych, porównywalnych samochodach, występują w chińskim Mondeo a w europejskim już nie? Mam tu na myśli choćby następujące elementy: poczynając od najbardziej błahego jakim bez wątpienia jest spojler tylny do wersji sedan, poprzez kierunkowskazy w lusterkach, na technologii LED kończąc? Dlaczego wersja na rynek chiński ma tylne światła wykonane w tej technologii a europejska nie? Jest to tym bardziej nie zrozumiałe, że za wykorzystaniem diod LED w światłach przemawiają nie tylko względy estetyczne lecz także względy bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo, to kolejny, drugi problem który można by wskazać. O ile bezpieczeństwo bierne (co pokazują testy Euro NCAP) jest na wysokim poziomie to jednak nie same airbagi o nim decydują. Z wypowiedzi innych uczestników na forum wiem, a sam, jeżdżąc w takich warunkach, doświadczam, że podczas jazdy w czasie deszczu, bardzo szybko brudzą się lusterka i przednie szyby boczne. Brzmi to jak truizm lecz wyjaśnienie tego faktu jest niestety związane z jakimś błędem w aerodynamice pojazdu, zwłaszcza w pobliżu lusterek bocznych. Jadąc bowiem w zakresie prędkości od ok. 80 do 110 km/h, a więc z prędkością, z którą najczęściej się jeździ w Polskich warunkach drogowych (oczywiście poza obszarem zabudowanym) struga powietrza pomiędzy zamocowaniem lusterka a szybą tworzy swego rodzaju wir, który utrzymuje tam wodę. Wodę, nie tylko z deszczu lecz a może i przede wszystkim, tą spod kół innych samochodów, brudną, zapiaszczoną (różne rzeczy sypie się na nasze drogi w okresie jesienno- zimowym). Taki wir na szybie wprawdzie ?ładnie? wygląda, jednak ze względu na swoje umiejscowienie, skutecznie i drastycznie ogranicza pole widzenia kierowcy bo mieści się na linii wzroku między kierowcą a lusterkiem bocznym (dotyczy to obu stron pojazdu). Po kilkunastu, kilkudziesięciu (ale wystarczy 30) minutach jazdy w takich warunkach należałoby zjechać i umyć szybę i lusterka. Rozwiązaniem może być (co z resztą właśnie pod wpływem opinii użytkowników zrobiło BMW w modelu E36) zastosowanie jakiejś nakładki lub przemodelowanie plastikowego naroża drzwi przednich. Może jakiś mały dyfuzor, który ureguluje przepływ powietrza w tamtym miejscu? Kolejna sprawa, która dotyczy bezpieczeństwa jest może mniej ważna lecz jest związana z trzecim problemem ? ogólnie powiedziawszy ? komputer pokładowy.
O ile wszystkie powyższe uwagi odnoszą się do rzeczy, które wymagają nakładów i bez wątpienia są kosztowne (choć nadal nie mogę zaakceptować faktu, że pozbawiono mnie WYBORU i nie dano możliwości zakupu ww. elementów jako opcji) to ten aspekt nie jest związany z jakimiś dodatkowymi kosztami, a jeżeli już to są to koszty marginalne. Zdumiałem się gdy zobaczyłem, że system czujników parkowania w wersji dla Chin ma wsparcie także w obrazie a nie jedynie w dźwięku jak u nas. A co z osobami, które mają wadę słuchu (np. zaburzone postrzeganie przestrzenne, które nie jest dyskwalifikujące dla kierowcy)? Dlaczego, moim zdaniem, o wiele bezpieczniejszy i ?łatwiejszy? sposób prezentowania tych informacji nie jest zaimplementowany w modelu europejskim? Przecież samo rozwiązanie jest już zrobione bo zostało zastosowane!
Tu dochodzimy do ogólnej oceny komputera, tak szumnie przez Forda nazwanego Human Machine Interface. Może to i interface ale za otoczką powinna być treść, a niestety tej brakuje. Szczególnie boleśnie odczuwalne to jest w wersjach z rozbudowanym wyświetlaczem Ford Convers+. Samochody sprzed kilkunastu a nawet kilkudziesięciu lat, jeżeli miały ?komputery? oferowały więcej niż to co ma do zaproponowania obecnie Ford. Wymienię tylko 3 z najbardziej przyziemnych lecz w mojej opinii niezwykle przydatnych dla kierowcy funkcji:
-brak jakichkolwiek funkcji związanych z podróżą (trip komputer),
-brak chwilowego zużycia paliwa (przecież dzięki temu zdecydowanie lepiej można kontrolować swój styl jazdy)
-brak podwójnego licznika kilometrów (dziennego)
Także tak zachwalany ?intuicyjny? dostęp do CD?no świetnie, proszę mi jednak powiedzieć, że przeglądanie poprzez przesuwanie kursora w górę lub w dół na płycie zawierającej kilkadziesiąt, jeżeli nie setkę utworów mp3 podczas jazdy jest ?intuicyjne?. Brak jakiejkolwiek możliwości programowania, tworzenia playlist jest po prostu niezrozumiałe.
W mojej ocenie, mimo olbrzymiego potencjału drzemiącego właśnie w wyświetlaczu Converse+, to nie jest ani komputer ani human machine a co najwyżej prosty kalkulator z dużym kolorowym ekranem. Przyznam, że to mój największy jak dotąd zawód odnośnie nowego Mondeo. Najbardziej niezrozumiałe jest dla mnie jednak to, że wystarczy przygotować soft, który będzie mógł wykorzystać wszystkie informacje docierające przecież do komputera, a które obecnie, zupełnie bez sensu (dla wiedzy kierowcy) plączą się po kablach.
Ostatnia uwaga dotyczy bardziej pracy ASO niż samego producenta, choć uważam, że powinniście Państwo takie zalecenia wydać. W ustawie z dnia 7 marca 2007 wprowadzono obowiązek jazdy na światłach przez całą dobę i rok. Dlaczego więc, stacje ASO nie informują (a moim zdaniem powinny raczej pytać czy takie rozwiązanie wyłączyć a nie czy włączyć), że posiadając model z czujnikiem zmierzchowym można oświetlenie pojazdu ustawić w tzw. skandynawskim trybie? Nawet instrukcja pojazdu o tym nie wspomina a nie ukrywam, że akurat tak funkcjonujące automatyczne światła są wg. mnie bardzo przydatne.
W związku z powyższym proszę o odpowiedź ewentualnie wyjaśnienie następujących kwestii:

1. Czy i ewentualnie kiedy pojawią się elementy wyposażenia dostępne w wersjach na innych rynkach? Czy w sieci serwisowej Forda będzie można nabyć i zamontować bez utraty gwarancji np. lusterka z kierunkowskazami, zespolone lampy tylne (LED)?

2. Jakie działania zostaną podjęte by wykorzystać potencjał komputera pokładowego? Czy dla dotychczasowych użytkowników będą dostępne zaktualizowane wersje oprogramowania? Czy taka aktualizacja będzie usługą gwarancyjną czy odpłatną?

3. Czy i jakie kroki podejmie Ford Polska by powyższe uwagi zostały uwzględnione?

Podsumowując chciałbym zaznaczyć, że ogólnie nowe Mondeo zaskarbiło sobie wielką sympatię u użytkowników, jest to jednak swego rodzaju aport o który firma Ford powinna dbać. O ile kwestie związane z wyposażeniem to właściwie płacz nad rozlanym mlekiem o tyle kwestia poprawienia oprogramowania (mamy w końcu XXI wiek) jest do zrobienia i jest to obszar, który w sposób skuteczny może poprawić radość z posiadanego Mondeo a co za tym idzie utrwalić pozytywny wizerunek marki?a o to w tym chyba chodzi.

Z poważaniem

Stary 14-02-2008, 20:43   #322
azet

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07

:fcp26 :fcp26 :fcp26
uff przebrnołem, nie mam nic do dodania, ciekawa ta lektura, a już się zastanawiałem gdzieś to waćpan się podział :fcp29
ps. zasypujemy ich mailami ? pocztą ? wszyscy wysyłamy ? już ? aha może ten soft to tak ,żeby nie trzeba było płacić , jakby zrobili, w co jednak wątpię.
Stary 14-02-2008, 21:00   #323
PAFFCIO

no troszkę się napisałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spokojnie, najpierw poczekajmy czy admini to "powieszą" i tam będziecie się nad tym pastwić :fcp16

a tak btw... sprawy służbowe pognały mnie do Szczecina a licznik przeskoczył 20 tys. Myślę sobie podjadę do Bemo Motors i zrobię przegląd (zrobiłem poszerzony z wymianą wszystkich filtrów, bez oleju - acha co do oleju. Na którymś wątku pojawiła się informacja, że do autek z DPF'em potrzebny jest olej typu "LOW ASH"...oczywiście typowy kit reklamowy. Większość producentów robi oleje w grupie C2-04 i C3-04 vide [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] więc nie ma się czym przejmować...) zapłaciłem ok. 500 zł.plus 2 stówy za programowanie. Poprogramowali mi kluczyk jak chciałem lecz odpadłem jaki obaczyłem "system skandynawski" w moim mondziaku. Otóż moi Panowie nie mogę od tego momentu jeździć z wyłączonymi światłami :548:
Po radosnej twórczości pana diagnosty z ASO na pozycji "wyłączone" światła mi się świecą (powiedział, że w trybie oszczędnościowym :fcp27 ), w pozycji "włączone" również a w pozycji "auto"...no jak myślicie? Taaaaak również mi się świecą, niezależnie od tego czy dzień czy noc... :551:
Różnica jest taka, że na OFF deska jest nie podświetlona a na pozostałych i owszem...
hmmmm, nie oto chodziło, nieprawdaż? niestety czas naglił i nie mogłem "oddziaływać skutecznie w drodze werbalnej"... także ostrzegam, jak by co to warto w ASO zapytać przed, czy potrafią to zrobić nie pomijając czujnika zmierzchowego i dając możliwość wyłączenia świateł...
No to tyle...Pozdrawiam

PS. Na zakończenie dodam, że podłączenie fabrycznie zamontowanych elektrycznie składanych lusterek do alarmu by wraz z zamknięciem autka samoczynnie się składały, również przerosło możliwości "programisty" :562:
Stary 14-02-2008, 21:02   #324
TiM

Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007

PAFFCIO :fcp29
Ja bym jeszcze tylko dodał możliwość wyświetlania kilku parametrów na raz (Convers+). Chyba się zmieści, nie? Zwłaszcza, że póki co, są tylko trzy :fcp2
Stary 14-02-2008, 21:25   #325
misiuk
ford::amateur

Domyślnie Re: Nowe Mondeo kombi IV- lista ewentualnych usterek

W nowym oprogramowaniu wprowadzonym dla roku modelowego 2008.05 wprowadzono aktualne spalanie. Podczas postoju wyświetla się w jednostkach l/h(przy wyłączonym A/C oraz podgrzewaniu szyb jest to na poziomie 0,5-0,6 l/h przy silniku 2.0 TDCi).

A propos świateł skandynawskich przy Off na przełączniku deska faktycznie nie jest podświetlona dopiero trzeba dać sygnał komputerowi, włączyć na światła drogowe i lampki zaczynają działać.

Co do wersji chińskiej. Produkowana jest ona przez Changan Ford/Mazda China, włączając w to silnik. Więc jest to "suwerenne" Mondeo.
vide:[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
misiuk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2008, 21:56   #326
wesmond
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: Focus Active
Silnik: 1,5 PB 150 PS

Mogli by chociaż uchwyt na napoje zamykany jak w pasku zrobić :567:
wesmond jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2008, 22:04   #327
PAFFCIO

Cytat:
Napisał misiuk
W nowym oprogramowaniu wprowadzonym dla roku modelowego 2008.05 wprowadzono aktualne spalanie. Podczas postoju wyświetla się w jednostkach l/h(przy wyłączonym A/C oraz podgrzewaniu szyb jest to na poziomie 0,5-0,6 l/h przy silniku 2.0 TDCi).
No to super, ciekawe jak podejdą do update'u softu w "starszych" modelach :553:

Cytat:
Napisał misiuk
A propos świateł skandynawskich przy Off na przełączniku deska faktycznie nie jest podświetlona dopiero trzeba dać sygnał komputerowi, włączyć na światła drogowe i lampki zaczynają działać.
no, fajnie, tylko mi nie chodzi o lampki a o funkcjonalność. Wg założeń "skandynawski" miał działać tak: ustawiam na auto i za dnia mam światła i niepodświetloną deskę, za to ekran w wysokiej jasności, a dopiero po zmierzchu, czujnik "włącza" podświetlenie deski i ekran przechodzi w tryb niższej jasności... :fcp5

btw...cytat z forum UK odnośnie mailingu do Forda:
"
Little Megger

Loc: Gloucestershire, UK
Reg: 12-09-07
Feedback Rating (0)
Re: mondeo, chinesse vs european model
27-01-08 12:05 PM - Post#1398832
In response to PSYGNOSER

I really do like that Parktronic display where the indicators show which part of the car is close to an object.

So, if the Converse+ software is there in Chinese models, why can't we have it on UK/European cars?

Would Ford customer services be able to help if enough of us emailed them the pic and asked for the same features?
"
Stary 14-02-2008, 22:19   #328
kubuspuchaty

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: A.D. 2008

Długi list. Poczekam z oceną na zrobienie osobnego wątku. Przyznam, że trzeba coś zrobić. Wczoraj dowiedziałem jak nasz rynek traktowany jest przez Centralę Forda w Europie. Ale o tym napiszę w nowym wątku.
kubuspuchaty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2008, 22:27   #329
kubuspuchaty

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: A.D. 2008

Cytat:
Napisał PAFFCIO

no, fajnie, tylko mi nie chodzi o lampki a o funkcjonalność. Wg założeń "skandynawski" miał działać tak: ustawiam na auto i za dnia mam światła i niepodświetloną deskę, za to ekran w wysokiej jasności, a dopiero po zmierzchu, czujnik "włącza" podświetlenie deski i ekran przechodzi w tryb niższej jasności... :fcp5 "
Żeby mieć taki "dyngs" musiałbyś mieć czujnik zmierzchowy, który informuje komp o zmierzchu.
kubuspuchaty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2008, 22:53   #330
TiM

Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007

Cytat:
Napisał PAFFCIO
I really do like that Parktronic display where the indicators show which part of the car is close to an object.

So, if the Converse+ software is there in Chinese models, why can't we have it on UK/European cars?

Would Ford customer services be able to help if enough of us emailed them the pic and asked for the same features?
To dlaczego produkują dwa różne auta? Chociaż w wyposażeniu opcjonalnym powinny być porównywalne!
Dobrze wiedzieć że nie tylko My dostrzegamy te braki i nie tylko w środkowo-wschodniej Europie te wersje się nie pokrywają.
Zabawne, może, w takim razie, warto wystosować list do centrali Forda, a nie tylko do FP?

kubuśpuchaty Chetnie poczytam :fcp1

Tagi
mondeo mk4 , usterki

Zasady postowania