![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#321 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-10-2007
Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
|
![]()
A ja po wirusie mam problem z trakcją...
Wczoraj pojechałem do Limanowej - nie podjechałem pod górę. Pierwszy raz w życiu. Kuzyn musiał po nas zjechać terenówką. Przedwczoraj podjeżdżałem trzy razy pod górę na mojej budowie... Tego wcześniej nie było... Trochę lodu i świeżego śniegu i po zawodach... Nawet spróbowałem na jedynce bez gazu... ujechałem 200 m i zacząłem jechać w z powrotem dół... nie dotykając gazu... Dopiero spory rozpęd i 3 bieg, ok. 1000 rpm, dał radę... Żona się ze mnie śmieje, że jeżdżę jak "turysta z centralnej Polski" :fcp27 Pierwszy raz w życiu kupię łańcuchy?
![]() |
#322 | |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-10-2008
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
![]() Zarejestrowany: 21-12-2008
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2007
|
![]()
No chyba, że oponki słabawe ... skąd przekonanie, że to wina wirusa ??[/quote]
Chodzi o to że niutków przybyło troche,moment poleciał w góre i ciężko sie zebrac na śliskim :fcp26 Chyba tylko łańcuszki Cie poratują...
![]() |
#324 | |
|
![]() Cytat:
Ja tu żadnej winy wirusa nie widzę. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#325 | |
![]() Zarejestrowany: 23-07-2008
Model: MK4 eSka
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#326 | |
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#327 | |
|
![]() Cytat:
Że jak tylko dodam gazu, to mam od razu zbyt duży moment i koła nie są w stanie napędzać na śliskim. Na asfalcie dają radę i po prostu auto lepiej jedzie, niż kiedyś, a tam gdzie nie ma się jak odepchnąć, koła kręcą się w miejscu... W zeszłą zimę nie miałem takich problemów, a opony były te same... Chyba, że to już ich koniec i tak się przypadkowo złożyło... Za rok kupię ciut szersze i z jakimś grubym klockiem :fcp26 A co do jazdy bez gazu - nawet wtedy, przy 1000 rpm moment jest o 10 Nm większy niż był... przy 2000 rpm jest już o prawie 30 Nm więcej... Nie wiem, czy to już wystarczy, żeby zerwać przyczepność... ale po prostu zawsze pod górę wjeżdżałem na minimalnych obrotach, żeby właśnie koła nie miały tyle siły, żeby się uślizgnąć. A teraz nie umiem już dać aż tak mało gazu... jak widać nawet regulator nie ma tego wyczucia i od razu na kołach jest za dużo...
![]() |
![]() |
#328 | ||
ford::advanced
![]() Imię: Bogdan
Model: MK5
Silnik: 2,0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2021
|
![]() Cytat:
Cytat:
No cóż przy normalnej (czytaj statycznej) jeździe nie kopci, natomiast jak bardziej dynamicznie "operuję" pedałem gazu to dym widać wyraźnie (choć tragedii nie ma) P.S. Z nicka domniemywam, że mieszkasz w tej samej dzielnicy Krakowa co ja. Proponuje więc spotkanie (np pod C.H. Krokus) byś sam mógł zobaczyć jak zachowuje się 115KM po chipie na 154KM
![]() |
![]() |
#329 | |
|
![]() Cytat:
Z doświadczenia wiem, że zimówki mogą szybko się "skończyć" mimo głębokiego bieżnika. Wystarczy je np nieco przypalić (ostre hamowanie lub mielenie) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#330 | ||
|
![]() Cytat:
Ale mniejsza powierzchnia styku, to mniejsze tarcie powierzchniowe i łatwiej o zerwanie przyczepności. Ja mam teraz oponki 185 na zimę i wygląda, że po wirusie to już za mało... Cytat:
W każdym razie pierwsza zima na wirusie i pierwszy raz w życiu kłopoty z podjazdem pod górę...
![]() |
![]() |
Tagi |
chip , chiptuning , hamownia , tuning |
|
|