![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#321 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
na takie pytanie odpowiedziec nie umiem. ale moga byc faktycznie roznice w charakterystyce choc dziwne bardzo to mi sie wydaje.
|
|
|
|
|
|
#322 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-04-2009
Model: c-max 2015 , Kuga 20189
Silnik: 1,5 tdci , 2,0 tdci
Rocznik: 2015 , 2019
|
Dzisiaj znów przejechałem się z laptopem około 70 km i wszystko jest OK, max doładowanie to 237 kPa, przy ostrym butowaniu. Jestem pewien, że ten stary (fabryczny) zawór upustowy ma inną charakterystykę pracy ....
|
|
|
|
|
|
#323 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Merchel przyjrzyj się jednemu i drugiemu zaworowi, może zauważysz różnice jak je rozpoznać. Ja po prostu kupiłem pierwszy lepszy z brzegu zawór w InterCarsie i śmiga i nikt nie mówił, że są cztery rodzaje...trochę dziwne to co piszesz. Może on jest uszkodzony?
Panowie, nie piszcie głupot! Myślicie, że ASO co robi z wtryskami, turbinami itp.? Zaowozi do Pana "Kazia", aby było najtaniej i już. Pan kaziu bierze za robotę 1000zł, a oni potem kasują Was 2000zł i tyle. Sam wiem, gdzie wozi wtryski np. Wikar z Krakowa - i nie myślcie, że odsyłają do centrali w Warszawie...:-))) Ja nadal będę się upierał, że padnięte turbiny to nie kwestia tego, że były regenerowane ,a nie zmienione na regenerowane :-)), ale: 1. Nie zdiagnozowana prawdziwa przyczyna uszkodzenia i nie usunięta, 2. Nie umiejętny montaż turbiny, 3. Nie umiejętna regeneracja turbiny (po kosztach).
|
|
|
#324 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-04-2009
Model: c-max 2015 , Kuga 20189
Silnik: 1,5 tdci , 2,0 tdci
Rocznik: 2015 , 2019
|
Z zewnątrz te zawory wygladaja tak samo , ten sam producent, wygląd, wyprowadzenia. Lecz wystarczy ,ze skok "grzybka" lu jego kształt będzie nieco inny lub cewka będzie wytwarzała inne pole elktromagnetyczne i już będą różnice w działaniu.
Może spróbuję zareklamować ten zawór w Intercarsie ? |
|
|
|
|
|
#325 |
|
|
Jeżeli byłyby inne to powinny mieć inne oznaczenia. Po samych różnicach konstrukcyjnych ciężko wybrać właściwy..
|
|
|
#326 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-05-2010
Model: Mondeo mk4 FL
Silnik: 2.0 TDCI 163 km
Rocznik: 2010
|
maureliusz nie pisz gupot z tym ASo ze zawozi do kazia zobacz na oznaczenia czesci itp po drugie dostepnosc od reki, z tym ze aso wozi do kazia to pewnie mechanik uzgodnil to z wlascicielem ze zrobi to u kazia bo taniej, za gwarancje odpowiada ford polska. jesli by mieli czesci od kazia placili by ze swojej kieszeni.
|
|
|
|
|
|
#327 |
|
|
Sympatyczny kolego znam warsztat, gdzie ASO wtryski zawozi...
Kolegi brat pracuje w Skodzie i opowiadał mi gdzie i za ile turbinki robią :-) Jak masz lepsze info to pisz - czekam. Może mi powiesz, że EuroCar na zapleczu regeneruje trubiny. PS. Ford Polska odpowiada za autka na gwarancji:-)) Potem to już indywidualna sprawa ASO. Życie...
|
|
|
#328 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-05-2010
Model: Mondeo mk4 FL
Silnik: 2.0 TDCI 163 km
Rocznik: 2010
|
zawozi do naprawy (za zgoda wlasciciela) ale sympatyczny kolego mozesz tez kupic w aso nowe wtryski i nowa turbine a mozesz tez naprawic przez aso ale w tedy niemasz gwarancji myslisz poco do gwarancji jest procedura forda przy wymianie turbiny?? wtedy musisz wymienic poszczegolne elementy na nowe. euro car nie regeneruje tylko bierze nowe od garretta
|
|
|
|
|
|
#329 |
|
|
Jeszcze raz powtórze:
Inaczej jest z autami na gwarancji inaczej z tymi po gwarancji. Na jedne i drugie masz gwarancję ASO. Różnica jest taka, że te drugie ASO bierze na klatę. Zależy im aby było tanio, a kasują odpowiednio. Zmierzałem tylko do tego, że jeżeli zrobi się tę usługę w ASO "po kosztach", czyli opcją tańszą, to również nie ma co liczyć na cuda na kiju. Zresztą...nawet jak wkładają nowe rzeczy...to trzeba się mieć na baczności, bo różnie bywa.
|
|
|
#330 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-01-2012
Model: Transit Custom
Silnik: 2.2 TDI
Rocznik: 2014
|
Czesc chlopakiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiec tak...turbawka wymieniona z dawcy o nazwie Peugot 407 1.6 HDI,z 2005 roku,przebieg okolo 135 tysiecznych KM. Po rozebraniu systemu smarowania turbiny oraz filtra oleju silnikowego w moim Focusie okazalo sie ze: filtr olejowy byl w 90% zatkany=wniosek:nikt nie wymienial oleju w silniku przez niewiadomo jaki okres(mysle ze z 40.000km, no coz Angielska flegma i skapstwo=normalka)skutkiem czego powstal syf niewyobrazalny w postaci szlamu gestosci miodu sztucznego,skrzepow i innych gnojowisk,co spowodowalo zatkanie znanego wszem i wobec mikroskopijnego sitka w srubunku w wiadomym miejscu,czego naocznym swiadkiem po wykreceniu tegoz bylem,sama rurka doprowadzajaca nie byla zbytnio zawalona 5 minut moczenia w break cleaner i wszystko z niej wylecialo do czystosci,oszczedzajac moje 85 funtow za nowa sztuke...szczescie ze opily smieci z turbiny przykleily sie do tegoz szlamu w rurce gumowej zwrotu oleju do systemu,notabene w tej gumie nie bylo oleju,ani sladow po tym ze on tam byl..kiedys... Reasumujac,turbo wymienione,auto smiga jak trzeba.Olej w silniku wymienilem x3.Pierwszy raz po przejechaniu(po wymianie turbawki) okolo 200km filtr olejowy wskazywal wizualnie z 60% nieprzepustowosci!!!Za drugim razem dalem czadu na pelny sandal i postawilem na jazde na wysokich obrotach.Po 500km olej juz byl jako taki,ale syf na filtrze byl widoczny.3x wymiana oleju po 1200 km.Filtr oleju nie mial szlamu ani osadow a konsystencja byla bardziej klarowna. Wywalilem tez sitko z nowej sruby,tak wiec od samego poczatku magistrala smarujaca turbine miala i ma caly czas droznosc na max.Dochodze do wniosku ze jesli juz ktos chce zachowac orginalnosc i miec ten filterek w srubie to powinien go wymieniac razem z olejem w silniku.Ale to jest dosyc skomplikowany zabieg,trzeba odkrecic katalizator .Polecam pozbyc sie tego sitka jak najwczesniej.Niczego ono nie wnosi a moze doprowadzic do wiadomo czego.Z mojej analizy wynika ze nawet zakrzepniecie resztek oleju na nim objawi sie jego zatkaniem i szlak trafi turbawke.Nie posmarujesz nie pojedziesz,to chyba wszyscy wiedza. Turbina cos tam gwizda ale nie jest to dzwiek bardzo slyszalny.W moim 2-gim aucie czyli vw passacie 1.9 TDI/PD 130km turbo tez jest slyszalne i auto jezdzi bez jakichkolwiek problemow z wyrazna moca..Wybieram sie Focusem do PL jak tylko minie bialosc na ulicach.Mam do przejechania ponad 3000km z zobaczymy co bedzie dalej..Jedno jest pewne Ja mowie temu sitku zdecydowanie NIE.. PS: mam teraz walnieta moja turbine dostepna bez auta i mysle intensywnie nad narzedziem do rozbiorow..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Tom101 ; 05-02-2012 o 01:58 |
|
|
|
![]() |
|
|
|