Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-06-2016, 20:26   #3381
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gąbki należy ogólnie unikać. Osobiście korzystam z . Po zimie obowiązkowe glinkowanie i lakier po roku wygląda jak nowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Owszem - trzeba mieć na to wszystko dużo czasu ale ja to akurat lubię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
JAk tą glinką robić żeby nie porysować ?? mam takową ale przyznam się że nigdy nie robiłem tym.

biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2016, 06:21   #3382
Pitek S.
ford::advanced

Model: Golf mk 7,5
Silnik: 1,4 TSI 150 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Od 14:50 masz instrukcję użycia glinki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Generalnie glinkę należy dobrze rozgrzać w dłoniach lub w ciepłej wodzie i obficie spryskiwać powierzchnię, którą się glinkuje aby był jak najlepszy poślizg. Jako poślizgu można użyć wody z szamponem, można też QD lub specjalny płyn do glinki.
Pitek S. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2016, 06:32   #3383
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ja mam inny, nowocześniejszy patent:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Działa jak glinka tylko 100 razy szybciej.
Stary 17-06-2016, 07:26   #3384
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Ja mam bazę Brodit i do niej przykręcony zatrzask uniwersalny - na plecach uchwytu jest prostokąt z czterema wycieciami L na rogach. Na ten zatrzask założyłem stary uchwyt szczękowy z którego odpiąłem uszkodzone ramię i wykorzystałem sprawną platformę ze szczękami. W ten sposób mam uchwyt uniwersalny. Ja wybrałem na prawej kratce obok radia bo bałem sie ze jak będzie bliżej kierownicy to będę o niego zaczepiał przy ruchu ręką kierownica-lewarek. Większość uchwytów korzysta z tego standardu mocowania uchwytu do pałąka, w platformie są wtedy 4 wycięcia w kształcie litery L. Uchwyt Brodit jest bardzo sztywny i idealnie dopasowany do miejsca montażu. Nie niszczy go i sam nie złamie sie zbyt szybko przy zahaczeniu o niego ręką.

Co do używania ACS w mieście, zgoda ze systemy takie jak awaryjnego hamowania nie są do użytku codziennego ale tempomat jest już jak najbardziej umilaczem jazdy. Większość firm rozwija swoje tempomaty aktywne do następnej wersji w funkcję stop & go a wynika to z naturalnej konsekwencji rozszerzenia tej funkcji w kolejnych wersjach, tego oczekuje rynek. Wiem ze Ford na teraz jeszcze tego nie ma ale byłem ciekaw jak sie mimo wszystko w takich warunkach ACC zachowa. Koncentracja i obserwacja drogi szczególnie podczas używania wspomagaczy jak tempomat czy to zwykły czy aktywny to sprawa absolutnie oczywista, bez tego nie powinno sie wsiadać do auta.

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 17-06-2016 o 07:28
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2016, 06:54   #3385
antrobius

Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gąbki należy ogólnie unikać. Osobiście korzystam z rękawicy z mikrofibry i bardzo sobie chwalę.
No i oczywiście wysuszenie samochodu to mus po każdym myciu.
Mondka posiadam od ponad roku i woskowałem go już chyba 4 razy. Po zimie obowiązkowe glinkowanie i lakier po roku wygląda jak nowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Owszem - trzeba mieć na to wszystko dużo czasu ale ja to akurat lubię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy mógłbyś "ujawnić" jakie to środki lub których producentów używasz?
Chciałbym w MK5 (2 miesiące) utrwalić jakość i wygląd lakieru. Poza tym w MK4 (8 lat) odzyskać urodę.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Stary 18-06-2016, 09:24   #3386
siebek

Samochód myję różnymi szamponami, a ostatnio polubiłem serię Perfect Finish od Turtle Wax. Nie są bardzo drogie ale dają dobry efekt.
Później korzystam ze "ścierko-glinki" którą podlinkowałem parę postów wyżej.
Kolejny etap to ponowne umycie, bo glinka zazwyczaj uwalnia mnóstwo syfu.
Później woskuję woskiem typu sealant, ostatnio Turtle Wax: Perfect Finish Gloss Protect Sealant Wax. Sealanty teoretycznie lepiej i dłużej zabezpieczają lakier niż woski naturalne - no może oprócz tych za kilkaset zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Do odzyskania urody w ośmioletnim Mk4 to przede wszystkim:
- coś w stylu ironX do pozbycia się większych zaschniętych cząsteczek asfaltu, drobinek metalu itp.
- glinkowanie
- polerka
- woskowanie
Stary 18-06-2016, 11:00   #3387
dobo
ford::beginner

Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 1.5 EB AT

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Było już? Z zewnątrz na minus, wewnątrz na plus
dobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2016, 14:54   #3388
siebek

Z zewnątrz na minus, wewnątrz bez zmian dla wersji MT Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-06-2016, 15:09   #3389
dobo
ford::beginner

Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 1.5 EB AT

Cytat:
Z zewnątrz na minus, wewnątrz bez zmian dla wersji MT Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tyłu zewnętrzne siedzska nie są bardziej wyprofilowane? No i wycięcia na głowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Chociaż to sedan, to chyba w hb zastosują podobny patent.
dobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2016, 02:12   #3390
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

jak to się stało, że pod koniec filmu biegi same się przełączały?
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania