![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#331 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Co da wymiana sprawnego filtra dpf? Tak jak wspominałem DPF był czyszczony chemicznie, czyli wypłukali cały popiół który pojawia sie w DPF-ei po wypalaniu "szadzy".
Może się mylę więc proszę powiedz co sugeruje popsuty ze dpf jest do wymiany? |
|
|
|
|
|
#332 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
Rocznik: 2011
|
Wymien MAF w nim jest IAT,
A dobra widze z niby byl wymieniony, spr wiazke do niego w takim razie, IAT powienien w trasie miec wartosc zblizona do tem zew |
|
|
|
|
|
#333 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
|
Witam
Panowie i panie Szybkie pytanie mondeo mk4 2.0 2011 diesel Komunikat „usterka silnika” - związana z dpf- załączone wypalanie na postoju. Od tego czasu praktycznie za każdym odpaleniem samochodu zwiększone spalanie na postoju (1.5l i więcej) i zalaczony wentylator, dziś był czyszczony dpf brak jakikolwiek błędów lub nieprawidłowości w komputerze Nie wiem czy cokolwiek ma wspólnego ale problem zaczął się od wymiany oleju i dodaniu Liqui Moly CeraTec Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi ?? |
|
|
|
|
|
#334 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
nikt.. nie podasz bledow to lipa..
|
|
|
|
|
|
#335 |
|
Zablokowany
Model: Focus Turnier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Dlaczego był dolewany Liqui Moly Cera Tec ?
|
|
|
|
|
|
#336 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
|
Obecnie błędów brak,
|
|
|
|
|
|
#337 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140KM -> 163KM
|
podstawowe parametry jaki ma? temp spalin przy wypalaniu, EGR, spr jaki blad wyskakuje dokladnie, spr rowniez wezyki od dpf do czujnika
|
|
|
|
|
|
#338 |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo Mk5 Titanium sedan
Silnik: 2.0 TDCi 180KM
|
Panowie, taka sytuacja:
auto rocznik 2016 i 82tys przebiegu a często wracając z miasta, parkując pod domem widzę nagle na jałowym spalanie wskoczyło z 0.4 do 0.9l i niekiedy falują obroty w zakresie 900-1000obr/min. Po 2-3 minutach spalanie wraca do normy. Jednak za często to się dzieje bo niekiedy po przejechaniu 50km. pierwsze podejrzenie że może dpf ale dziś pojechałem do punktu gdzie czyszczą i komputerowo nic nie stwierdzono. brak błędów, ciśnienie w normie, ilość sadzy (zapchania) wskazało mu na 39% co się w ogóle nie kwalifikuje do czyszczenia. auto nie ma żadnych objawów. więc jeśli to nie pdf to co? (nie mam włączonej klimatyzacji) |
|
|
|
|
|
#339 |
|
ford::average
![]() Imię: Poluś
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.2 200KM
|
U mnie bardzo pomogła aktualizacja softu silnika. Wcześniej wymieniłem świecę żarową w "dopalaczu", ale zmieniło się tylko to, że krócej wypalał- odczucie "na oko", ale z przekonaniem to piszęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Natomiast po aktualizacji zrobiłem już około 500-600km i nie widziałem wypalania jeszcze ani razu...Do tej pory bez problemu za każdym razem widziałem kiedy wypala się filtr-mam ustawione na "chwilowe spalanie" i pięknie to widać np po odpuszczeniu gazu i na wolnych obrotach...Auto z 2011 roku, więc soft na pewno był stary, silnik 2,2. Nie wiem czy u Was jest tak samo, u mnie pomogło. Pojeżdżę dłużej jeszcze napiszę, ale już widzę poprawę...
|
|
|
|
|
|
#340 | |
|
![]() Zarejestrowany: 17-05-2007
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
|
Cytat:
Nie twierdzę, że to jest główną przyczyną u Ciebie, ale wtrysków bym nie skreślał. Korekty to wróżenie z fusów. A próba testowania tych wtrysków to jak zastanawianie się, czy 90 latek przebiegnie maraton. |
|
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| dpf , dymi , egr , mondeo mk4 |
|
|