Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-04-2023, 12:58   #331
bobanr
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

A propos spalania. Poprzednie tankowanie dało wynik 6,79 l/100km. Lepiej niż myślałem, jazda spokojna lecz nie uciążliwa dla innych.

Przy spalaniu bardzo duże znaczenie ma procent trasy pokonanej w mieście z wykorzystaniem zalet hybrydy. Na trasie cudów nie będzie i spalanie +0,5-0,8 l/100km. Co dla mnie i tak jest dobrym wynikiem.

Nie sprawdzałem i nie będę sprawdzał jakie spalanie będzie przy bardziej dynamicznej jeździe. To nie mój styl jazdy.

Stary 26-04-2023, 22:58   #332
Damian_wujek
ford::amateur

Imię: Damian
Model: S-Max
Silnik: 2,5 hybrid
Rocznik: 2023

Jazda zimą to faktycznie wyzwanie.
Nawet dziś rano, przy temperaturze +3 silnik najpierw doszedł do ~80 stopni a później przejeżdżając przez wioskę na elektrycznym - zdążył ostygnąć.
Nie próbowałem jakoś specjalnie rozgrzewac silnika, po to aby pozniej móc efektywniej korzystać z elektryka.
Dla porównania podam, że w Aurisie na tej samej trasie do pracy osiągałem latem 3,3 a zimą 3,8 litra (+0,3 na dystrybutorze).
S-max dwa litry więcej bierze.

Warto zwracać uwagę na Trenera EV. Szerokosć niebieskiego paska informuje o tym jak bardzo naładowana/rozładowana jest bateria.

Wynik 6,8 bez autostrad wydaje mi sie bardzo wysoki.
Jak już sie silnik rozgrzeje to cisnac na ev ile wejdzie. A jak jest odcinek np pomiedzy miejscowościami to rzeczywiście wykorzystać do rozgrzania i pocisnąć.
Damian_wujek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2023, 09:00   #333
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał Damian_wujek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aurisie na tej samej trasie do pracy osiągałem latem 3,3 a zimą 3,8 litra
Cytat:
Napisał Damian_wujek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wynik 6,8 bez autostrad wydaje mi sie bardzo wysoki.
Porównanie osiągów spalania aurisa do maxa nie ma jakiegokolwiek sensu.
To tak jakbym przytoczył spalanie foki 2.0 diesel, samochód zastępczy użytkowany przez tydzień, którym spalił mi 4,8l przy mojej duzej hybrydzie 6,5l przy identycznej eksploatacji.
We wszystkich czasopismach i broszurach producenci i inni głoszą że hybryda jest ekonomiczna i ekologiczna. Na dzień dzisiejszy mi wychodzi że diesel taniej wychodzi, nawet w zakupie. W moim przypadku nawet w spalaniu. Czas pokaże po kilku latach, cena przy odsprzedaży, ubezpieczenia, zakazy wjazdu i ewentualne awarie

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 27-04-2023 o 09:04
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2023, 16:45   #334
lukast

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022

U mnie wczoraj mini trasa 350km,z czego 50autostrada 130km, reszta drogi krajowe i prędkości 80-120. Spalanie wyszło z kompa 6.8, w realu pewnie około 0.5 więcej. Jak osiągnąć mniej? Nie jechałem nie wiem jak oszczędnie, ale też raczej spokojnie. Powiedziałbym że normalnie. Dla mnie zejśćie tym autem poniżej 6l jest nierealne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Musiałbym chyba jechać cały czas max 40-50 i w większości na elektryku bo zwykle przyspieszanie na benzynie np od 50 do 100 pokazuje chwilowe około 10l/100km
lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2023, 18:20   #335
amk
ford::average

Model: S-Max Titanium S, S-max II st-line
Silnik: 2.0EB 240KM, 2.5 Hybrid
Rocznik: 2012, 2023

Tak czytam te narzekania na spalanie bądź co bądź dwutonowego auta o aerodynamice kiosku ruchu i sam nie wiem co myśleć. Wciąż czekam na odbiór mojej hybrydy, ale ja będę szczęśliwy jeżeli uda mi się osiągnąć średnie spalanie w okolicy 8l, po 2.0EB to i tak ogromna poprawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
amk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2023, 18:39   #336
lukast

Model: Ford S-Max
Silnik: był 2.0 TDCI 163 Km, jest 2.5 FHEV 190km
Rocznik: był 2014, jest 2022

Współczynnik areodynamiczny to smax akurat ma chyba bardzo dobry... Narzekać na spalanie w tym aucie to mogą chyba tylko ludzie, którzy wcześniej mieli jak ja, maxa w dieslu. Póki co mogę powiedzieć że hybryda pali więcej niż diesel w maxie. Różnica w mieście minimalna, w trasie rzędu 1-1.5l na korzyść diesla.

Ale nie oznacza to że jestem z hybrydy niezadowolony. Dużo większą kultura pracy silnika i nie smrodze za sobą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
lukast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2023, 21:19   #337
Danillo

Imię: Daniel
Silnik: Hybrid

Spalanie w Smaxie hybrid jest bardzo OK, ale wszystkie filmiki artykuły obiecywały, że będzie znacząco niższe niż realnie da się wycisnąć. U mnie po 10 kkm średnio 7,7 litra gdzie trochę latam autostradami 140-150 więc jestem zadowolony.
Śmieszny jest trochę wskaźnik zasięgu. Po tankowaniu do pełna 1020 km a po przejechaniu 300+ km zostaje połowa baku i jeszcze 500 km mam niby przejechać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ale da się jeźdzć oszczędnia jak się umie. Mam kolegę, który hybrydowym Highlanderem (ten to dopiero kiosk i cieższy do S-maxa) osiąga poniżej 5 litrów w mieście, ale jak wyjeżdża, too wiadomo, że będą korki na dzielni.

Do mnie niedawno dotarło, choć może było o tym pisane ale nie odnotowałem, że ford zostawił sprężyny z diesla, co przy dodatkowej masie hybrydy powoduje znaczące zmulenie auta w zakrętach. Przy dynamicznej jeździe buja trochę za bardzo niestety.
Danillo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2023, 23:39   #338
Damian_wujek
ford::amateur

Imię: Damian
Model: S-Max
Silnik: 2,5 hybrid

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Porównanie osiągów spalania aurisa do maxa nie ma jakiegokolwiek sensu.e
Dlaczego porównanie nie ma jakiegokolwiek sensu?
Auta mają identyczne przekładnie, podobne silniki elektryczne i baterie, auris waży prawie tyle co s-max (1850). Ma słabszy silnik 1,8 99 KM.
Mam odniesienie do aurisa i porównanie jest naturalne. Oczywiste jest, że ford spali więcej, choćby z uwagi na wysokość auta i większą moc. Prawdę mówiąc innych różnic nie widze, które miałyby wpływ na spalanie.

Dziś kolejna trasa za mną - 350 km w Karkonosze.
Połowa po eskach z prędkością 120 km. Spalanie 5,4 na komputerze.

Pytanie do android auto. Czy można wyjść z android auto do głównego menu auta, bez odłączania telefonu?
Damian_wujek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2023, 09:23   #339
castrol

Model: S-Max ST Line
Silnik: 2.0 Diesel

Cytat:

Pytanie do android auto. Czy można wyjść z android auto do głównego menu auta, bez odłączania telefonu?
W menu aplikacji w Android Auto masz ikonkę "Ford", po naciśnięciu której przenosi Cię do menu auta
castrol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2023, 21:32   #340
bobanr

Imię: Rafał
Silnik: został tylko 2.5 FHEV

Ja używam przycisku "Sound" z panelu środkowego. Od razu przenosi do menu.
Odpowiedz

Zasady postowania