![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#331 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-09-2007
Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012
|
![]()
U nie też wystąpiło (szarpanie podczas jazdy ze stałą prędkością, przy obrotach 1500-1800) przy 15 tyś. km. Telepało całym samochodem. Przeprogramowanie wtryskiwaczy pomogło i załatwiło skutecznie problem (obecnie 46 tyś. km i spokój).
![]() |
#332 |
![]() Imię: Michal
Model: mondeo mk4
Silnik: 1.8 tdci 125km
Rocznik: 2010
|
![]()
witam
a na czym polega to przeprogramowanie wtryskiwaczy? |
![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
FCP TUNER
![]() Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
|
![]()
...na wpisaniu kodów znajdujących się na wtryskach, czasami potrafią się zgubić
![]() |
#334 |
|
![]()
kolego heko
a czy wgranie swiezego programu- aktualizacji- koryguje rowniez te wtryski? |
![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
FCP TUNER
|
![]()
raczej nie, ale zawsze dobrze jest zrobić świeżą kalibracje, może akurat pomoże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
#336 |
|
![]()
ostatnio wgrali mi w aso swieza aktualizacje bo wydaje mi sie ze za duzo pali(kolo 9 po miescie w 80%) nie wiem czy pomoglo bo jeszcze nie sprawdzalem ale na trasie jechalem teraz do polski auto doladowne 3 osoby i przy srednich predkosciach 120-130 zjadl 6.7.
ale jesli chodzi o te wtryski to nie wiem dokladnie czym sie objawia dekalibracja ale niepokoi mnie praca silnika, pisalem wczesniej w innym temacie- w czasie jazdy i dodawania gazu silnik pracuje jakos tak dziwnie, odglos jakby przerywanej pracy jakby jeden gar nie hulał... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
FCP TUNER
|
![]()
..marne szanse aby "zgubił" wtryski, te silniczki coś często mają jakieś problemy z głośną, albo nierówną pracą ...
![]() |
#338 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-01-2012
Model: Mk4
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
![]()
Witam.
A propos wtrysków u mnie jest tak: auto klekocze odkąd go mam(pół roku), przy czym przez pierwsze 15min jest cicho. Kiedyś jedno ASO twierdziło, że tak ma być, teraz mnie zezłościł i pojechałem do innego. Pomierzyli i wyszło, że 2-gi wtrysk do wymiany. Sprowadzili nowy... i nicGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W sensie zero zmian. Wysłali wszystkie cztery do boscha, tam wyszło, że są ok, ale na soft'cie do 60 stopnii. 90 stopnii mieli mieć za kilka dni, więc kazałem auto poskładać... i okazało się, że przy okazji bosch przepłukał wtryski i problem zniknął. Niestety tylko na 500km, teraz jest już prawie po staremu, ale nie powiem, żeby teraz auto złościło mnie mniej. Pytanie: skoro silnik po przepłukaniu wtrysków pracował ok, to może czymś je znów zasyfiło, a same wtryski rzeczywiście nie są złe? Nie chce mi się wierzyć, że test w wyższej temperaturze coś pokaże, skoro silnik pracował przez chwilę bez zarzutów, 'nawet' po zagrzaniu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
![]() Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#340 |
![]() Zarejestrowany: 17-09-2007
Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012
|
![]()
No OK, ale u mnie nic nie telepie i nie stuka podczas odpalania i gaszenia. Nie ma też jakichkolwiek nieprawidłowości w pracy układu sprzęgła - jest miodzio. tymczasem silnik - poszarpuje zwłaszcza jak jest zimny (w zakresie 1200-1800 rpm), bo w miarę rozgrzewania zjawisko słabnie i zanika i czasami podczas jazdy pod górkę, gdy dodam gazu, występuje pojedyńczy "kangur" (jakby brak paliwa na ułamek sekundy, albo opóźnione przestawienie "czegoś" w tryb umożliwiający zwiększenie dynamiki jazdy). Z tego co czytam na forach, jest to jakaś typowa przypadłość tych silniczków. Nie należy jej pojmowac w kategorii usterki, ale upierdliwej cechy...
![]() |
|
|
|