Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-07-2015, 20:17   #341
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Podświetlenie przestrzeni na nogi z tyłu

Uruchamiasz ELMConfiga,wybierasz Connection mondeo IV,wciskasz offline,dalej wciskasz central configuration i wciskasz 5 stronę i to wszystko.
Instrukcja dotyczy Twoich poszukiwań 5 stony.
Jeśli chciałbyś zmienić własną konfigurację auta to najpierw musisz ja zczytać z auta(najlepiej ) lub załadować z serwera forda(Load CCD from AsBuilt)-potrzebne połączenie z internetem.

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 01-07-2015 o 20:21
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2015, 20:19   #342
muzgm
ford::average

Model: mondeo Tytanium X
Silnik: disel 2.0 tdci 140
Rocznik: 2008

Dobra mam, ale to proste aż wstyd zamykam problem i dzięki za cierpliwość i pomoc
muzgm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2015, 14:41   #343
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Do swoich lampek zamontowałem takie megamocne wynalazki

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_1329.jpg (93.4 KB, 133 wyświetleń)
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2015, 00:39   #344
robert LC
ford::advanced

Imię: Robert
Model: MK4 Titanium -->Fusion Titanium
Silnik: 140KM -->240KM
Rocznik: 2008 -->2014

u mnie tak wyszło

Ostatnio edytowane przez robert LC ; 07-08-2017 o 22:36
robert LC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2015, 12:12   #345
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Robert, spadłeś mi z "nieba". Proszę o info gdzie i jak podłączyłeś diody w drzwiach bocznych. To znaczy podświetlenie klamek i kieszeni bocznych. Chodzi mi o wszelkie wskazówki skąd wziąłeś napięcie oraz jak montowałeś diody. Najbardziej zastanawiam się nad oświetleniem klamek, bo tam nie specjalnie jest miejsce pod diody, które powinny być zamocowane raczej od góry aby nie zaczepiać o nie pazurami (gdyby byłe na dole).
Proszę o jakiś opis (najlepiej ze zdjęciami).
Mam już częściowo zrealizowany projekt podświetlenia nastrojowego - "skarpetki", podświetlenie lewarka zmiany biegów (dioda umiejscowiona nad dźwignia hamulca ręcznego) oraz oświetlenia dla pasażerów z tyłu nad popielniczką. Czekam aktualnie na nowe diody o większej jasności (około 5000mcd) i szerszym kącie świecenia (około 100 stopni). Aktualnie moje świeca trochą za słabo (około 1000mcd).
Cały projekt planuje zamknąć wraz z oświetleniem w drzwiach (klamki i schowki) zarówno z przodu jak i z tyłu dla pasażerów.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2015, 12:48   #346
robert LC

Cześć niestety mój projekt ma wady. wszystkie podświetlenia nastrojowe ciągnąłem od zapalniczki, można od oświetlenia górnego lampki po słupku. O ile z konsolą nie było problemu to z drzwiami masakra.próbowałem się wpiąć pod którąś z wiązek ale nie znalazłem odpowiedniego napięcia. problem stanowi przeciągniecie kabla przez zawiasy drzwi wiązką fabryczną ja nie dałem rady więc kabel został na razie na wierzchu pociągnięty przy gumie fabrycznej na zaciski, trochę się przyzwyczaiłem i mi już to tak nie przeszkadza. Klamka - miałem rezerwową i wlutowałem na próbę na górze dziurkę na diodę i okazało się że jest tam za bardzo rozproszone śiatło i rozpraszało mnie więc diodę schowałem za rączka klamki. wszystko się ściemnia. W wersji 2,0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. podświetlenie drzwi chcę podpiąć pod oświetlenie pod lusterkiem żeby przy wsiadaniu i wysiadaniu się zapalało

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Robert, spadłeś mi z "nieba". Proszę o info gdzie i jak podłączyłeś diody w drzwiach bocznych. To znaczy podświetlenie klamek i kieszeni bocznych. Chodzi mi o wszelkie wskazówki skąd wziąłeś napięcie oraz jak montowałeś diody. Najbardziej zastanawiam się nad oświetleniem klamek, bo tam nie specjalnie jest miejsce pod diody, które powinny być zamocowane raczej od góry aby nie zaczepiać o nie pazurami (gdyby byłe na dole).
Proszę o jakiś opis (najlepiej ze zdjęciami).
Mam już częściowo zrealizowany projekt podświetlenia nastrojowego - "skarpetki", podświetlenie lewarka zmiany biegów (dioda umiejscowiona nad dźwignia hamulca ręcznego) oraz oświetlenia dla pasażerów z tyłu nad popielniczką. Czekam aktualnie na nowe diody o większej jasności (około 5000mcd) i szerszym kącie świecenia (około 100 stopni). Aktualnie moje świeca trochą za słabo (około 1000mcd).
Cały projekt planuje zamknąć wraz z oświetleniem w drzwiach (klamki i schowki) zarówno z przodu jak i z tyłu dla pasażerów.
Stary 23-08-2015, 13:01   #347
p.saw

Dzięki za info. Faktycznie trochę "prowizorka". Co do oświetlenia przy tunelu to też mam wszystko podciągnięte od zapalniczki i tu jest bezproblemowo. ale do drzwi ciągnąć z zapalniczki nie miałem zamiaru, szczególnie z przeciąganiem przez gumowy przepust. No i jeszcze tył.
Tu powinno być prostsze rozwiązanie. Może wziąć + od podświetlenia klawiszy opuszczania szyb? Co do oświetlenia klamek to chciałbym diody wstawić na wzór Focusa MK3. Tam diody są od góry. Najlepiej kupić rezerwowe obudowy wnęk klamek i poeksperymentować z montażem diody. No ale najważniejsze to znaleźć napięcie w drzwiach.
Może ktoś z kolegów ma pomysł, skąd wziąć ten + najlepiej nie po stacyjce a po zapaleniu świateł (tak jak oświetlenie zapalniczki). Zaznaczam, że nie mam podświetlenia pod lusterkami, więc pewnie moduł w drzwiach tez "uboższy".
Stary 23-08-2015, 13:10   #348
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

tyle ze wtedy nie bedzie ci swiecic w momencie potrzeby wysiadania (szukanie klamek).

W zwiazku z tym podswietlenie to powinno swiecic wraz z wlaczeniem swiatel mijania. Problemem jest jednak jasnosc i rozproszenie swiatla. IMO nie powinna to byc "dyskoteka" a raczej lekka poswiata widoczna w ciemnosciach ale nie przeszkadzajaca podrozujacym/kierowcy. Tyle ze wszystkie LEDy sa dosc jasne.

Mysle ze trzeba by uzyc jakies medium do rozproszenia swiatla. przyklad ponizej w filmie z YT. oczywiscie u nas moze to wymagac bardziej precyzyjnej pracy (np. w klamkach)
Sposob jaki mi jeszcze wpada do glowy, to spilowac glowke LEDa (zakladajac ze uzywasz diody z plastikowym "szkielkiem". Samo spilowanie spowoduje ze swiatlo sie bedzie rozpraszalo. Wydaje mi sie ze sa tez diody z mlecznym "szkielkiem". Po spilowaniu moglbys na taka powierzchnie nalepic kawalek folii (ciemnej, moze nawet czarnej, polprzezroczystej)

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 23-08-2015 o 13:14
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2015, 13:27   #349
p.saw

Sprawdziłem już (bo zainstalowałem i świecą), że diody aby dawały delikatna poświatę muszą mieć światłość większą niż 2000mcd i nie większą niż 5000mcd i światło powinno być rozproszone o kącie co najmniej 90 stopni. Standardowo dioda świeci kątem około 30-45 stopni. Udało mi się takie diody zamówić (5 cd i 100 stopni). Czekam na przesyłkę. Myślę, że te będą ok. Dodatkowo zamówiłem oprawkę-soczewkę rozpraszającą co dodatkowo powinno rozproszyć światło.
Co do zasilania z drzwi być może napięcie od klawiszy opuszczania szyb byłoby najlepsze? Świeci cały czas niezależnie od załączonych świateł.
Stary 23-08-2015, 13:45   #350
robert LC

Napięcie na module podnoszenia szyb coś powyżej 5V próbowałem się pod niego podpiąć ale go sfajczyłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i niestety te moduły są na procesorach więc idą 3 kable odpowiadające za 10 rzeczy.
Może ktoś to rozgryzł ?
[QUOTE=p.saw;2445122]
Tu powinno być prostsze rozwiązanie. Może wziąć + od podświetlenia klawiszy opuszczania szyb?

Ostatnio edytowane przez robert LC ; 25-08-2015 o 01:42
Odpowiedz

Zasady postowania