![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#341 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafal
Model: S-MAX
Silnik: 1,5 EB
Rocznik: 2015
|
Zapewne chodzi przytrzymanie przycisku na pilocie otwarcia i zamknięcia - wtedy rzeczywiście szyby się otwierają/zamykają tak długo jak naciskamy przycisk.
Do rzeczy niedopracowanych na pewno zaliczyłbym wyszukiwanie kontaktu z listy kontaktów. Trzeba przeciągac listę w dół/górę, co przy słabym touchu w panelu jest mega niewygodne i prawie awykonalne podczas jazdy.W innnych samochodach z jakimi miałem do czynienia BMW/Skoda jest klawiatura i z niej wybieramy 2-3 pierwsze litery i mamy kontakt (jak w telefonie). Poza tym po przejechaniu 3.600km według komputera zostało mi 63% oleju więc zapewne będę musiał dolewać. A w książce obsługi dla silnika EB 1,5 stoi napisane: olej silnikowy 5W20 i wers poniżej engine oil 5W30. To jaki w końcu?? |
|
|
|
|
|
#342 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-01-2010
Model: S-max
Silnik: 2.0 EB 240
Rocznik: 2016
|
Ostatnio edytowane przez Robban ; 07-06-2016 o 06:21 |
|
|
|
|
|
#343 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 27-03-2014
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011
|
Ok rozumiem. Czyli samoczynnie się nie domykają podczas zamykania samochodu.
|
|
|
|
|
|
#344 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-12-2013
Model: smax
Silnik: 2.0 EcoBoost 240 KM
Rocznik: 2014
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#345 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 27-03-2014
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011
|
Dzięki za konkretny use case.
|
|
|
|
|
|
#346 |
|
![]() Imię: Tomek
Silnik: 1.5 EB
|
To i ja się dołożę ze swoimi spostrzeżeniami.
S-Max 1.5 EB, 2 miesiące, 4 tys km. 1. hamulce - binarne, lekko nacisnę i staje dęba. Trudno się przyzwyczaić. Do tego przednie felgi bardzo się brudzą - po 1 tys km przybierają ciemnoszary kolor. 2. silnik jakiś taki dziwny przy ruszaniu, ciężko zgrabnie ruszyć, za słabo nacisnę - kangurek, za mocno - przegazówka. 3. spasowanie elementów poprawne - wszystko dość ładnie ułożone ale już montaż hiszpański to jakaś lipa. U mnie trzeszczą oba słupki środkowe i rolety w tylnych drzwiach. Do tego w przednich drzwiach coś stuka (w obu). A i podłokietnik w drzwiach "odbija" - tzn. jak oprę łokieć i go zdejmę to słychać takie "pyk" - jakby plastik się ugiął i odbijał. U kierowcy i pasażera. Trochę to wkurzające bo samochód ogólnie bardzo cichy. Co ciekawe u żony w focusie (2015) nic nie stuka, nic nie trzeszczy. Ale on był składany w Niemczech. Ogólnie montaż fabryki w Hiszpanii oceniam słabo - poprzedni mój (Galaxy) był robiony w Genk i było dużo lepiej. 4. Po miesiącu przestały opadać lusterka przy cofaniu. Nie wiem czemu, gdzieś czytałem, że to ma związek z pamięcią fotela ale pamięć działa dobrze. 5. Przestało działać USB - nie czyta mp3, w ogóle nie czyta niczego włożonego do USB. Czasami wyrzuci komunikat, że urządzenie nie jest obsługiwane, czasami nie. 6. Dzisiaj przestały działać multimedia przez BT. Telefon w ogóle nie włącza obsługi audio przez BT tak jakby nie było funkcjonalności w odbiorniku. Z głośniczkiem na biurku działa bez problemu. Z innych rzeczy to powiem, że jeździłem wieloma samochodami. Ten jest najwygodniejszy. Ale to temat o wadach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#347 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Rafal
Model: S-MAX
Silnik: 1,5 EB
|
W moim modelu ze spasoewaniem nie jest tak źle jak u fanfar19 aczkolwiek rzeczywiście od czasu do czasu cos w prawych tylnich drzwiach zastuka (może roleta?).
Silnik EB 1,5 - trzeba więcej depnąć by w miarę żwawo ruszyć. Przy niskich obrotach jest bardzo mulasty.No i pali przynajmniej u mnie jak smok. Wprawdzie jazda miejska i do tego krótkie odcinki ale osttani wynik 12,3l to lekka przesada. Multimedioa przez BT działaja. Co do USB nie wiem - nie używałem jeszcze. No i felgi przednie rzeczywiśice wyglądaja jakbym po hałdzie mialu węglowego jezdził już po kilku dniach po umyciu (po przejechaniu 100 km w mieście). |
|
|
|
|
|
#348 | |
|
|
Cytat:
Bump: Co do spalania. Pali tyle ile mu wleję Bump: Ale ciekawostka jest z komputerem. Moje spostrzeżenie jest takie, że im więcej jeżdżę po mieście tym bardziej się myli, im więcej trasy tym mniej się myli. Dla przykładu - przy swojej typowej miejskiej jeździe mam 10,5 przy dystrybutorze (leję na tej samej stacji i tym samy dystrybutorze, zawsze do pierwszego odbicia). Komputer pokazuje 9.8-10.0. Ale już przy trasie komputer 8.8, dystrybutor 8.9, dla innego przejazdu miałem 9.5 komp, 9.6 dystrybutor. A i na autostradzie przy prędkości >150 zaczyna się wir w bakuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#349 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-11-2007
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Ecoboost
|
Mój pierwszy S-MAX (2007) bardzo dobrze pokazywał spalanie paliwa (niewielkie różnica), potem przez 2 lata jeździłem C4 Grand Picasso i tam były różnice w okolicach 0,5 litra. W nowym S-MAXie widzę, że komputer może się mylić nawet o litr :/ Słabo.
|
|
|
|
|
|
#350 |
|
|
W moim poprzednim Galaxy komputer potrafił się pomylić nawet o dwa litry. Ale tam nikt nie wiedział co on liczy i jak liczy.
Kolejne wady: 7. Lewy słupek przedni. Dość mocno rozbudowany, przy skręcie w lewo potrafi przysłonić widoczność. Nie wiem jak było w poprzednim S-Max'ie ale w poprzednim Galaxy tego nie było. 8. Plastiki w środku, mam Titanium standardowa tapicerka i te czarne plastiki (drzwi i bagażnik) nie wyglądają najlepiej. Jak pada na nie słońce ta jakieś plamy, smugi wyłażą. Przetarcie szmatką, nawet z jakimś środkiem do kokpitu niewiele daje. No ale to już bardziej w kategoriach czepiania się. |
|
|
|
![]() |
|
|
|