Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2019, 22:02   #341
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
Domyślnie Odp: Korzystanie z funkcji serwisowych Forscan

Mam ze swoim stn1170 i forscanem problem nie do przeskoczenia, łączy się z samochodem, ale za nic nie widać wszystkich modułów, o konfiguracji czegokolwiek nie wspominajac:/ Czynnik ludzki nie jest tu przyczyna, bo oprócz mnie próbował to skonfigurować ktoś, kto dobrze się na tym zna i niestety bez rezultatu. Kupiłem kabel, którym nic nie mogę zrobić, chociaż wszyscy twierdzą, że się da:/

kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2019, 22:37   #342
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016

Jeśli to kabel viakena to kontaktuj się z nimi bo wygląda na problem z kablem a nie sterownikami .
Dziś ForScan-a uruchomiłem z klonem UCDS i mam wrażenie że szybciej się łączy niż STN 1170 ale to pewnie priorytetu typu połączenia J2534 przed innymi
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2019, 23:21   #343
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał kubaw20055 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Kupiłem kabel, którym nic nie mogę zrobić, chociaż wszyscy twierdzą, że się da:/
Nie przesadzajmy, że nic...
To o mnie kolega mówi, że to niby się znam...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wytłumaczę na czym polega problem z FORScanem, jaki widać na przykładzie auta Kolegi.
Otóż FORScan zakłada dla poszczególnych typów/rodzajów aut pewną możliwą konfigurację (taką listę możliwych/dopuszczalnych modułów) i wg tej listy wyszukuje w aucie co jest a czego niem.

Na przykład jeśli założymy do Edge USA moduł HCM do sterowania lampami EU (tak swego czasu zrobiłem w swoim Edge), to FORSCan tego HCM nie wykryje. Jego zdaniem nie ma prawa się on tam znaleźć.

Na razie skupiałem się na uruchomieniu tego FORScana kolegi w trybie FTDI obsługi kaba Viakena i nie myślałem z jakiego powodu w tym aucie BTVC nie jest przez FORScan "dopuszczony".
Wróćmy do tematu w kolejny wieczór.
tedi_k jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2019, 11:52   #344
kubaw20055

Na to wychodzi, że kabel mam chyba sprawny, skoro łączy się przez FTDIGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zastanawiam się czy nie kupić innego modułu SYNC i wymienić go, chociaż nie wiem czy takie działanie będzie uzasadnione, skoro obecny moduł SYNC powiedzmy, że "działa" tzn. łączy się z telefonem (pokazuje od razu pin), dzwonić też można, czyli działa to na czym mi najmniej zależało... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-12-2019, 14:45   #345
sucof33
ford::beginner

Imię: Artur
Model: FOCUS ST \ Mustang GT
Silnik: 280km \ 440km
Rocznik: 2009r \ 2016r

Mam pytanie, chciał bym wyłączyć czujniki tpms w focusie mk3 2014r z USA . Mam najnowszy kalek od viaken oraz najnowsza Zarejstrowaną wersje forscan . Wszystko łączy się bez żadnych błędów tylko nie wiem dlaczego niektóre moduły mogę otworzyć normalnie i jest możliwość łatwej zmiany opcji za pomocą włącz / wyłącz , i jest analogiczna wersja as built natomiast w module ipc mam tylko opcje as built ( radio udało mi się przekodować dziala razem z Rds )oraz ipc backup. Niewiem gdzie szukać żeby otwierało w wersji „ zwykłej” lub ewentualnie gdzie można znaleść tabele do wersji as built żeby wiedzieć który wiersz za co odpowiada ( na YouTube niektórzy maja tabele co do czego )
Stary 06-01-2020, 18:04   #346
kubaw20055

Udało mi się rozwiązać problem braku dźwięku z usb/bt. Kupiłem radio BM5T 18C815 XL i wszystko działa: telefon, audio przez bt/usb. Niestety nadal Sync nie jest widoczny dla Forscana...
Pojawił się za to kolejny problem:

po podłączeniu nowego radia wszystko działa, ale po ponownym jego uruchomieniu radio już nie chce się uruchomić, świeci tylko panel i wyświetlacz. Pomaga tylko odłączenie i podłączenie wtyczek radia:/

Dodatkowo przestał mi działać także FoCCCs
Stary 10-01-2020, 12:12   #347
Dzixon
ford::average

Model: Focus MK3 przedlift Edition
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2014

Mam pytanie czy na klonie UCDS można korzystać z Forscana i Focccusa? Czy jednak do tych programów lepiej kupić viakena?
Dzixon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2020, 12:19   #348
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

czerwony ucds dziala z forscanem bardzo dobrze
majac ucds i forscan nie widze sensu ryzykowac zmian focccusem
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2020, 17:16   #349
Candy11126
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013

Witam wszystkich jestem nowy i mam nadzieje ze pisze w dobrym miejscu. Podlaczylem forscana pod moja foke mk3 (2.0 163km). Mam pytanie czy ktos wie co to za funkcja PAM scan Pattern? mam ustawione Pattern 7 (standard ford) ale jak rusze akcje serwisowa to jest do wyboru Pattern1, pattern2 i tak do 7 i jest jescze pattern ST no i to wlasnie mnie interesuje czy ktos wie co sie stanie i do czego to w ogole sluzy jak bym wybral opcje ST? W necie znalazlem na jakim zagranicznym forum ten watek ale tam pisza cos o alarmie i nie jestem pewien czy o to wlasnie chodzi.

I przy okazji drugie pytanie czy jest mozliwe zeby w takim aucie nie bylo alarmu?
Moj starszy w starej felicji z 99r mial alarm fabryczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Candy11126 ; 10-01-2020 o 17:21
Candy11126 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2020, 17:36   #350
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Candy11126 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]

I przy okazji drugie pytanie czy jest mozliwe zeby w takim aucie nie bylo alarmu?
Moj starszy w starej felicji z 99r mial alarm fabryczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

- Brak fabrycznego alarmu - to standard - to była opcja dodatkowo płatna
i to sporą kasę, więc rzadko kto się decydował

- auta z polskich salonów - zazwyczaj mają alarm "dokładany" - np. Cobra, Logic

W dachowym schowku na okulary, można spotkać miejsce na fabryczne czujki alarmu, które są zaślepione czarnym plastikiem

pozdrawiam
Arturek
Odpowiedz

Tagi
focus , mk3

Zasady postowania