Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-01-2019, 13:39   #341
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: SYNC3 - aktualizacja map

Cytat:
Napisał a4tech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pojemność F8 vs F7
....
Do 32 GB sie mieści wiadoma sprawa, ...
Paweł - jesteś pewien, że dobrze policzyłeś?
Sama mapa to owszem się mieści, ale cały komplet tu już chyba nie...
Na partycji images Sync3 w wersji 32GB przy mapie F7 z pakietem językowym mapy okrojonym jedynie do PL pozostaje wolnego ok. 1,8GB.
Oczywiście piszę o 'normalnym' systemie - z Gracenote i zwykłym pakietem językowym oraz pakietem językowym mapy (maksymalnie 'przyciętym').

Nawet zakładając, że pakiet językowy mapy nie urósł, to 1,8GB wolnego miejsca jest istotnie mniejsze od 2,2GB przyrostu wielkości obu plików mapy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na screenshocie partycja images Sync3 USA z wersją 3.0 i F7 zamontowana jest na /fs/usb1
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg images.jpg (50.9 KB, 127 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 06-01-2019 o 13:58
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2019, 14:30   #342
a4tech
ford::advanced

Imię: Pawel
Model: 3.0EB
Silnik: 1x 3.0 EB + 2x Elektryczny
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Paweł - jesteś pewien, że dobrze policzyłeś?
Sama mapa to owszem się mieści, ale cały komplet tu już chyba nie...
Na partycji images Sync3 w wersji 32GB przy mapie F7 z pakietem językowym mapy okrojonym jedynie do PL pozostaje wolnego ok. 1,8GB.
Oczywiście piszę o 'normalnym' systemie - z Gracenote i zwykłym pakietem językowym oraz pakietem językowym mapy (maksymalnie 'przyciętym').

Nawet zakładając, że pakiet językowy mapy nie urósł, to 1,8GB wolnego miejsca jest istotnie mniejsze od 2,2GB przyrostu wielkości obu plików mapy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na screenshocie partycja images Sync3 USA z wersją 3.0 i F7 zamontowana jest na /fs/usb1

Zgadza się, zapomniałem, o 14G391 lekko obciętej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-01-2019, 14:46   #343
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Da się F8 umieścić w USA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Fajnie ,że są zawsze jakaś nowość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-01-2019, 15:01   #344
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał a4tech Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...zapomniałem, o 14G391 lekko obciętej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tego bym unikał... "Obcinanie" standardowego voice controla wyklucza wtedy dokonanie jakiejkolwiek aktualizacji standardowym pakietem aktualizującym "znalezionym w necie"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"Przywiązuje" użytkownika do "aktualizatora" już na najkrótszej możliwej smyczy. Sam użytkownik nie zrobi już dokładnie nic...
Szczególnie zważywszy na to, że jakakolwiek aktualizacja wersji EU wciśniętej do Sync3 32GB wymaga skasowania Gracenota oraz podmiany - na czas aktualizacji - tego dyskutowanego VC na najmniejszy możliwy (cn). Robi się tyle "łamańców", że sami "aktualizatorzy" zaczną się przewracać o własne przeszkody...

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Da się F8 umieścić w USA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...
Pod tym "drobnym" warunkiem, że jeszcze systemowy VC "potniesz"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 06-01-2019 o 15:04
Stary 06-01-2019, 18:41   #345
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no już wystarczy straszyć . ...
Kolego Tomku - ja nie straszę a jedynie podaję fakty. Tak w odróżnieniu do niektórych innych piszących...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ponadto - niezależnie, że nie przepadam za takimi metodami, to jednak taką modyfikację VC potrafię zrobić sam sprawnie...
Jak napisał kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - 'lekkie obcięcie' systemowego VC może polegać np. na usunięciu większości 'małych' języków EU. Ja pozostawiłem ENG GED FRF ITI SPE PLP i CZC.
To 'lekkie obcięcie' dało w efekcie ok. 2,6GB wolnego miejsca na partycji images - z nadal tam wgraną mapą F7 i pakietem językowym mapy.

Tak więc rzeczywiście F8 jeszcze wejdzie na Sync3 32GB po takich "szpagatach". Natomiast kolejna mapa (jeśli przyrost będzie podobny jak między F6.1 - F7 - F8 po ponad 2GB miedzy wersjami) będzie "bez szans". Z pliku voice.img można jeszcze wydusić na max. ok. 0,4 0,5GB tnąc resztę języków poza ENG i PLP. 'I to by było na tyle'.
No chyba, że pójdą po rozum do głowy i dla wersji 'pre18.5' zaczną stosować także mapy 'chunk'owe'. Wtedy będzie się cięło regiony EU.
Pożyjemy-zobaczymy.
Zawartość partycji img Sync3 USA 32GB z wersją 3.0 EU i mapą F7 oraz 'pociętym' VC systemowym i VC mapy - zamontowana na /fs/usb1. Dla zobrazowania 'ile zostało' voice.img zamontowany na /mnt/img1.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg images-s.jpg (54.2 KB, 68 wyświetleń)
Stary 06-01-2019, 22:04   #346
a4tech
ford::advanced

Imię: Pawel
Model: 3.0EB
Silnik: 1x 3.0 EB + 2x Elektryczny
Rocznik: 2021

Słuchajcie. Nie ma co drzeć kotów. Link znalazłem w tym samym czasie co Auron. Pisaliśmy 10 minut przed znalezieniem, zapuściłem skrypt i poszedłem spać. Rano dostałem info, ze znalazł w tym samym czasie... co i ja - poprostu Ford go gdzieś umieścił. W każdym razie kto chce niech szuka. Tyle w temacie kto chce to robię update w Krakowie into chyba wszystko w tym temacie.
Stary 06-01-2019, 22:28   #347
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Jako, że nie mam dostępu do swojego samochodu to muszę poczekać, ale już teraz interesuje mnie pokrycie nowych map. Dane mają mieć niby na dzień 14 wrzesień 2018, co nie napaja mnie jakoś szczęściem, bo nasi znowu oddawali drogi w końcówce roku.

Interesujące mnie drogi to:
- S5 - Wrocław <> Leszno
- S3 - Bolków <> Szczecin (są jeszcze fragmenty nieoddane na tej trasie, pytanie co pokazuje FGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 06-01-2019, 22:36   #348
tedi_k
FCP member

Cytat:
...Nie ma co drzeć kotów...
Paweł - jesteś moim bardzo dobrym kolegą i znakomicie wiem jak wiele umiesz i możesz. Do tego potrafisz się dzielić tym co osiągniesz. Niektórzy nawet twierdzą, że należymy do jednego "kółka różańcowego"... Ja tam nie umiem się szczerze mówiąc posługiwać tym rekwizytem, ale kto wie - na starość różnie bywa...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Faktem jest, że nazewnictwo pakietów uległo drastycznej zmianie i teraz nie da się posłużyć dotychczas nabytą wiedzą w celu znalezienia linku.

Generalnie - to naprawdę żaden wstyd współpracować z różnymi ludźmi i wykorzystywać wiedzę wzajemnie sobie przekazaną. Absolutnie nie zarzucam Ci, że - jak niektórzy inni - "podszedłeś Włocha by go wydymać"... Wiem tylko, że Włoch ma faktycznie bardzo sprytny sposób podglądu zmian na serwerze Forda dzięki znajomości technologii Azure i stąd jestem w stanie uwierzyć iż mógł "wyłapać" istotną (nawet drastyczną...) zmianę sposobu nazewnictwa pakietów "ładowanych" na serwer.

Resztę uzgodnijcie sobie z Włochem.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Auron.jpg (55.5 KB, 145 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 06-01-2019 o 22:54
Stary 07-01-2019, 09:15   #349
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dane mają mieć niby na dzień 14 wrzesień 2018, co nie napaja mnie jakoś szczęściem
chyba jeszcze bardziej będziesz niezadowolony .... są rok w tył Q1-2018
Stary 07-01-2019, 10:52   #350
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - nie wydaje mi się. Na jakiej podstawie ta informacja?
Odpowiedz

Zasady postowania