Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-02-2008, 20:00   #341
kropi
ford::average

Domyślnie Re: Nowe MOndeo kombi IV- lista ewentualnych usterek

Piękny list, przeczytałem z wypiekami (niestety nie na twarzy a przed sobą, pyszna szarlotka :-) ) - jeśli mógłbym coś zasugerować to podziel go na akapity, każdy zaczynając od podania problemu w równoważniku, pomiędzy akapitami 1 wolny wiersz. Problem można wytłuścić. Ułatwi przyswajanie, zwiększy prawdopodobieństwo przeczytania całości. Poza tym bardzo cenna inicjatywa, w końcu dla firmy każdy sprzedany egzemplarz to więcej muchachos, a opinie wyrażone przez Klub mogą wpływać na decyzje przyszłych kupców. Trzymam kciuki i mam nadzieję, ża sam kiedyś skorzystam z poprawek przez Was postulowanych :fcp26

Stary 19-02-2008, 22:49   #342
Marcin-Prezes

miejmy nadzieje ze list odniesie jakiś slutek
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2008, 20:31   #343
iraas

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 1.8TDCI 125 KM
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Marcin-Prezes
Witam. Zamówiłem sobie ten samochód i czytając tu rożne ciekawe rzeczy mam mieszkane odczucia teraz. Prosiłbym o podawanie ewentualnych wad tego modelu.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Mondeo
Witam wszystkich serdecznie. Dziś mój mondek ma mały jubileuszek - przekroczyłem 10.000 km :fcp29. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony ze swojego wyboru. Oczywiście są plusy i minusy, ale nie chodzi o to aby te minusy przesłoniły nam plusy jak Gerconsowi. Więc czas na posumowanie: dokładnie w 2 miesiące od wyjechania z salonu przejechałem 10.000 km.
Plusy:
- silnik 1.8 TDCi - jak dla mnie rewelka, oszczędny i dynamiczny. średnio zużywa mi 7,0 l ON na 100 km. Minimalne zuzycie to 5,6 na 500km spokojnej jazdy na trasie, maksymalne zużycie 8,9 l/100km autostrada 100 km na maxa + trasa 300 km do 170 km/h + miasto 150 km. Tak poza tym żadnych uwag do silnika i napędu.
- zawieszenie - trzyma się jak przyklejony nawet w ostro pokonywanych zakrętach.
- ESP - szacuneczek - już 2 razy wyciągnął mnie z opresji :553: przez kochanych tirowców przy ostrym hamowaniu przy wyprzedaniu sznurka tirów :563:
- przestrzeń we wnętrzu i bagażniku :fcp18 w kufrze to chyba będę wozić śpiwór i jaśka :fcp2

Minusy:
- lejąca się woda w deszcz z klapy
- brudząca się boczna szyba na wysokości lusterka
-ciężko znaleść pozycję za kierownicą. Aby właściwie ustawić fotel aby mi w boku nie strzykało zajęło mi to 5-6 tyś km. Ale teraz jest ok.
- za mały jak dla mnie schowek po stronie pasażera

Usterki:
- schodzący lakier z wewn. strony zderzaka. Ale to już historia i mam chlapacze :fcp2

Tak poza tym żadnych Gerconizmów. Nic się nie urwało, nic nie odpadło, nic nie spadło na łeb, nie nie skrzypi, no może czasami słychać mocniej jak pracuje zawieszenie na naszych "idealnych drogach".

Wszystkim obecnym a szczególnie przyszłym użytkownikom polecam aby jednak dopilnować 2 rzeczy (mata w bagażniku oryginalna fordowska jest super), oraz chlapacze - wymuście na dealerze, naprawdę mniej się brudzą boki furki.

Pomyślności dla wszyskich :fcp26
Stary 20-02-2008, 20:33   #344
iraas

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 1.8TDCI 125 KM
Rocznik: 2007

I jeszcze jedno: czekam końca zimy i cieplejszych dni aby znienić buciki i założyć aluski :fcp3
Stary 20-02-2008, 21:10   #345
Tatanowy

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 11.2007

Ja też,bo ostatnio jadąc w polskie góry zdjąłem gustowne kołpaki (licząc się z koniecznością założenia łańcuchów - jak się okazało śnieg w Szklarskiej zimą to zjawisko zanikające) i teraz trochę straszą zwykłe felgi (kołpaki są już głęboko schowane).
Co do meritum - minęło 4000km , odczucia podobne (aczkolwiek w kombi nie ma zjawiska wody złośliwie lejącej się z klapy no i ustalenie wygodnej pozycji za kierownicą zabrało mi z 200km,nadto mój lewy łokieć nie musi opierać sie o szybę - jak w Passacie i MK3 -tylko wygodnie niżej).Przymierzam się do chlapaczy.
Również nie stwierdzam żadnych Gerconizmów.
Stary 21-02-2008, 08:32   #346
bufetowo

Model: MONDEO MKIV
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT
Rocznik: 2008

Jak czytam Wasze posty to utwierdzam się w przekonaniu że dokonałem słusznego wyboru autka. Biorę kombi więc jak czytam na łeb nic mi kapać nie będzie.
A tak na marginesie. Dawno nie widziałem wpisów Gercona, a ciągle się o nim wspomina. Musiał Wam nieżle zajść za skórę :fcp2
bufetowo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2008, 08:52   #347
stalak
ford::amateur

Co do wyswietlacza to nie jestem pewien swojego. W mojej Ghii jest standardowy, i tam przy srednim spalaniu widze ciagle 20 l :fcp15 Wiadomo ze tyle nie pali ale ta liczba mi cos nie pasuje ...
stalak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2008, 09:18   #348
azet
ford::professional

Model: mondeo mk IV
Silnik: 1,6
Rocznik: mikołaj '07

Cytat:
Napisał bufetowo
Jak czytam Wasze posty to utwierdzam się w przekonaniu że dokonałem słusznego wyboru autka. Biorę kombi więc jak czytam na łeb nic mi kapać nie będzie.
A tak na marginesie. Dawno nie widziałem wpisów Gercona, a ciągle się o nim wspomina. Musiał Wam nieżle zajść za skórę :fcp2
gość przedstawił bardzo długą listę usterek, być może nawet słuszną, ale był jednym z pierwszych którzy dostali samochós, więc może to wady przedprodukcyjne mu wyszły,naswietlił czarny obraz mondka, ale jak sam pisał nie miał czasu wstawić na parę dni do serwisu by mu to naprawili,więc problemy mógł mieć rzeczywiste, ale już oczernianie nie dając szansy serwisowi,było nie fer.Zresztą jak widać w postach, coś zawsze do samochodu się przyczepi,i to niektórym, ale to drobnostki i nikt nie twierdzi że samochód to totalna porażka, nie znalazł zrozumienia i pożeganał się z tym forum, Taka jest oficjalna jego wersja.
Stary 21-02-2008, 09:22   #349
bufetowo

Model: MONDEO MKIV
Silnik: 2.0 TDCI AUTOMAT

Tak, tak. Czytałem jego wpisy i na początku to się trochę przeraziłem a potem to już smiech na sali :fcp12
bufetowo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2008, 12:48   #350
Imadlo

Model: MKIV
Silnik: 2.5T

Ja też dorzucę parę groszy od siebie również czytałem posty grencosa i z tego co wyczytałem utwierdzam się w tym że są różne szkoły jazdy można jeździć normalnie i dbać o samochód nie uwalać się całym ciężarem na podłokietnik przez progi zwalniające jeździć wolno a najlepsze to nie odkręcenie anteny przed wjazdem do automatycznej myjni . Jeżeli ktoś tak traktuje samochód to nie dziwne że ma tyle usterek ?Pozdrawiam :fcp26
Imadlo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk4 , usterki

Zasady postowania