Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-10-2011, 07:43   #341
G0 Mułek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Najtaniej sklepopon.pl
Kupowałem już u nich więc mogę polecić.

wybrałbym na opony max

G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 07:48   #342
FrogsterPL

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Dzięki za opinie i linki, znalazłem taniej m.in. Bridgestony LM-35 (co oczywiście nie znaczy, że reszta już odpada) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy ma ktoś może jakiś ich test/porównanie w którym brały udział? Jak wypadły?

Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 06-10-2011 o 07:50
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 08:25   #343
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Proponuję Ci się pośpieszyć z zakupem, bo wszystkie opony praktycznie podrożały od 1 października, albo podniesli ceny ,albo obniżyli rabaty, więc za chwilę będzie drożej o jakieś 5-7%
Ja bym się zastanowił na 3 markami, tzn. GoodYear UG8, Dunlop D4D i Michelin Alipin A4.
Ja zakładam na obecną zimę Michelina, więc przetestuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 09:56   #344
G0 Mułek

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021

Michelin Alpin A4 i Goodyear UG8 to prawie to samo, więc brałbym pod uwagę tylko cenę. Jeżeli chodzi o Dunlopa to nowość więc tylko testy mogą coś o niej więcej powiedzieć, a i tak na testy patrzę z marginesem błędów.
Michelin po niewypale wg mnie A3 modelem A4 nadrobił stratę...
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-10-2011, 10:24   #345
jvc
Feel The Difference

Cytat:
Napisał G0 Mułek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Michelin Alpin A4 i Goodyear UG8 to prawie to samo,
Ale to chyba pod kątem że podobny bieżnik jest , bo cała reszta jest inna, to tak jak byś porównał Goodyear UG7+ i Goodride S602 , generalnie takim tokiem myślenia to jest też to samo ,a te opony dzielą lata świetlne....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
GoodYear UG8 to również nowość więc wszystko okaże się po tym sezonie.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 06-10-2011, 10:25   #346
FrogsterPL

"Przez Was" zamiast 5 typów mam teraz... 17 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie żartuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wrzuciłem wszystko do Excela i robię zestawienie ocen z testów ADAC i ocen użytkowników z dwóch stron, jak skończę to wrzucę, może to komuś pomoże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-10-2011, 10:35   #347
jvc
Feel The Difference

No tak ,ale UG8 i Dunlop D4D jest spalone bo opini użytkowników nie znajdziesz...

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 06-10-2011, 10:38   #348
FrogsterPL

To niestety fakt. Ale w zestawieniu ująłem też poprzednie generacje tych opon, więc można w miarę bezpiecznie założyć, że modele przez Ciebie podane będą co najmniej tak samo dobre Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-10-2011, 10:39   #349
cybershot
ford::average

Imię: Marek
Model: S-Max Platinium X automat
Silnik: 2.0 TDCi 125@172KM 307@390Nm
Rocznik: 2007/8

Cytat:
Napisał FrogsterPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak widać, górna granica cenowa, której wolałbym nie przekraczać, to 430-440 zł/oponę (ew. 450 zł).

Co byście doradzili? Będę wdzięczny za wszelką pomoc, z góry dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego,

polecam Ci zakup [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Kupiłem w tym sklepie dla siebie i Tobie też ich polecam. Nie sugeruj się "chwilowym brakiem" z moimi też tak było a mimo wszystko dostałem przesyłkę w ciągu 5 dni od zamówienia. Ceny moim zdaniem BARDZO konkurencyjne i przesyłka GRATIS.

Pzdr.,
cybershot
Stary 06-10-2011, 10:44   #350
FrogsterPL

cybershot, dzięki, ująłem je też w zestawieniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zobaczymy co z tego wyjdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli się wyrobię w ciągu 30 minut to wrzucę ten plik, jeśli nie to wieczorem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

EDIT:

OK, gotowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trochę mi zeszło, bo chciałem to maksymalnie dopracować.

Jeśli chodzi o oceny użytkowników - jak widać po otwarciu arkusza, te z portalu Opony.pl są na ogół znacząco wyższe i mogą nieco zawyżać punktację. Dlatego też "przetestowałem", co by się stało gdyby nie brać ich pod uwagę. Zmian nie byłoby dużo, kilka małych przetasowań, z których najważniejszym jest wskoczenie na podium Continentala TS830 w miejsce GoodYeara UltraGrip Performance 2. W poniższym pliku taka punktacja nie jest uwzględniona, dlatego ostatecznie podium wygląda następująco (uwaga: do tego zestawienia pod uwagę były brane TYLKO oceny użytkowników tych opon!):

1. Michelin Alpin A4
2. Bridgestone Blizzak LM-30
3. Goodyear UltraGrip Performance 2 (który ma jednak przerąbaną cenę, przez co powinien polecieć o ładnych kilka miejsc w dół...)

Resztę można zobaczyć w zestawieniu, które przygotowałem, mam nadzieję, że jest w miarę czytelnie:

Kilka uwag:
- średnie oceny obliczałem "na piechotę", więc mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- zestawienie zawiera 18 modeli opon od następujących producentów: Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Nokian, Pirelli, Toyo, Yokohama,
- w zestawieniu określony jest typ bieżnika każdej opony (dla takich "psycholi" jak ja, którzy woleliby coś asymetrycznego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), podane są oceny z 3 testów (ADAC, Auto Motor und Sport, SportAuto; oczywiście podane tylko wtedy jeśli takowe znalazłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), oceny użytkowników, najniższe znalezione przez Ceneo.pl ceny danych modeli opon (dla rozmiaru 205/55 R16 z indeksem prędkości H lub V oraz indeksem nośności 91 lub 94) oraz, do niektórych opon, parę krótkich uwag.

Mam nadzieję, że komuś się to zestawienie przyda. A nawet jeśli nie - mi się przydało, bo zdecydowałem się na Bridgestone Blizzak LM-30 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 06-10-2011 o 13:43
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania