Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-11-2012, 07:53   #341
Mondomaniak
ford::average

Model: Mondeo V USA/C-Max
Silnik: 1.5180KM/2.0TDCI180KM
Rocznik: 2014/2017
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Czy ktoś z forum pracuje w serwisie lub może udzielić informacji jak to jest z klockami oryginalnymi. W sklepie internetowym forda jak i w serwisie są dwa rodzaje klocków Motorcraft na pierwszy montaż i zamiennik. Czy rzeczywiście jest różnica w jakości tych produktów czy jest to tylko chwyt marketingowy.

Mondomaniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 09:03   #342
pawpor
ford::advanced

Model: Alfa 159 SW
Silnik: 2.4 JTDm
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał Mondomaniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś z forum pracuje w serwisie lub może udzielić informacji jak to jest z klockami oryginalnymi. W sklepie internetowym forda jak i w serwisie są dwa rodzaje klocków Motorcraft na pierwszy montaż i zamiennik. Czy rzeczywiście jest różnica w jakości tych produktów czy jest to tylko chwyt marketingowy.

Co prawda prowadzę sklep internetowy z hamulcami ale dociekałem jak to wygląda. Dla forda klocki jako OEM robią Bosch, Ate, Ferodo - więc do końca nie wiesz co znajdzie się w pudełku. Częsci na aftermarket schodzą dokładnie z tej samej linii produkcyjnej co OEM i w przypadku klocków nie ma żadnych różnic (np w przypadku reflektorów na afretmarket trafiają te z małymi - niewidocznymi rysami). Dodatkowy przykład to Lemforder który w afremarkecie sprzedaje gumy z startym logo forda - bo nie opłaca się robić w form... Także moim zdaniem nie warto przepłacać za OEM tylko kupić w aftermarkecie np Ate, lub w podobnej cenie do OEM klocki upgradowe np EBC Green
pawpor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 09:32   #343
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Ja w oryginale miałem klocki galfer i przynajmniej na tył takie zakładam.

U mnie problem z biciem nadal występuje, na zestawie EBC wprawdzie bicie było minimalne ,ale było, więc dałem tarcze do przetoczenia i... nie dało się jeździć biły strasznie i w dodatku coś stukało. Tam gdzie mi to robili twierdzą że na 100% wszystko zrobili OK, to poważna firma gdzie robią dużo bardziej skomplikowane rzeczy.
Przełożyłem stare tarcze chyba oryginał , trudno powiedzieć bo mam ich 3 komplety(motocraft,oryginał) a napisów na nich brak. I bicia prawie nie ma , klocki są stare i po ułożeniu gdyby tak miało być jak jest to zostawiam.
I coraz bardziej skłaniam się do tego że winne tu są zbyt duże koła czyli 235/45R17. Przy okazji wymiany tarcz założyłem od razu zimowe 16" i zobaczymy. Jeśli okaże się że do wiosny jest dobrze a po założeniu 17" zacznie bić to będzie ciekawie...

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 09:42   #344
pawpor

Model: Alfa 159 SW
Silnik: 2.4 JTDm
Rocznik: 2006

jvc czyszciłes przy okazji wymiany klocków i tarcz zaciski (dokładnie prowadnice) i posmarowałeś smarem przeciwzatarciowym (nie miedzianym!!! tylko plastilube). W wielu przypadkach okazuje się, że to nie tarcze są zwichrowane tylko prowadnice zbyt ciężko chodzą i przenoszą nawet minimalne bicie na kierownice. Założenie starego zestawu mogło spowodować, że prowadnice zaczęły pracować w innym położeniu w którym nie były tak zatarte

Bump:
Cytat:
U mnie problem z biciem nadal występuje, na zestawie EBC wprawdzie bicie było minimalne ,ale było, więc dałem tarcze do przetoczenia i... nie dało się jeździć biły strasznie i w dodatku coś stukało
To niestety wskazuje, że tokarze coś spartaczyli...
pawpor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 10:15   #345
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Nie czyściłem zacisków bo poszedłem nawet krok dalej i przed założeniem zestawu
ebc wymieniłem też zaciski na nowe , nie wiele to dało niestety. Na nowych zaciskach jest może 10-15 tyś km zrobione

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 11:03   #346
jaculek63

Imię: Jacek
Model: mondeo mk3/mk4 Titanium S(było)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004/2009

Ja właśnie jestem po wymianie kół na zimowe stalowe 16 i przed wymianą miałem delikatne bicie podczas hamowania teraz na razie spokój.Alu to 17 więc coś może być na rzeczy z tym większym rozmiarem kółGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 01-11-2012 o 11:26
jaculek63 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 11:16   #347
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał jaculek63 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Alu to 17 więc coś może być na rzeczy z tym większym rozmiarem kół
Rozmiar raczej powinieneś mieć taki sam, mam na myśli promień całego koła. Ale na pewno inny stosunek ilości gumy do felgi, a za tym idzie inne sztywność całego zestawu. Pewnie to ma znaczenie ...
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 11:18   #348
jaculek63

Imię: Jacek
Model: mondeo mk3/mk4 Titanium S(było)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004/2009

Sądzę żę bardziej szerokość opony ma znaczenie w 17 sę 235/45 a w 16 zima 215/55.

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 01-11-2012 o 11:26
jaculek63 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2012, 22:08   #349
Artur37
ford::beginner

Model: MONDEO KOMBI
Silnik: 2.0 duratec
Rocznik: 2008

Uważam że koła mają tu duże znaczenie a w szczególności felgi - ich wielkość szerokość i głębokość osadzenia, przed wczoraj zmieniłem koła na zimówki, czyli na stalowe felgi i problem z biciami się skończył teraz jazda jest przyjemna co prawda miałem problem z kołami letnimi bo nie mogłem ich dobrze wyważyć i przy prędkości około 100 kmh występowały lekkie bicia, w tamtym roku kiedy kupiłem samochód najpierw jeździłem na zimówkach które zostały mi po mk3 i było super ale po zmianie na alu na letnich zaczął się problem z biciami i w konsekwencji kupno nowych opon letnich a miałem goodyer-y ekscelence 215/55/16 i to z 2010 roku chyba tylko po jednym sezonie letnim, kupiłem nowe opony tej samej wielkości tańsze ale w opinii innych ludzi niezłe - marki Syron i po zmianie na początku było prawie dobrze, można było wytrzymać tylko naprawdę minimalne bicia ale i tak zły byłem bo tak nie powinno być bo wydałem 1500 złoty i problem nie zniknął. Felgi proste ale trudno je było wyważyć felgi przyjechały razem z samochodem z Niemiec nie znanej mi firmy jakiś tam Zool czy Zoll ale problem był w tym że mi się podobają i nie widziałem u nikogo innego takich, czarne w środku w macie i polerowane z zewnątrz też w macie, bo gdyby mi się nie podobały to zaraz bym się ich pozbył i kupił nowe. Rozpisałem się o tych felgach ale po to by po moich wnioskach i odczuciach uważać że felgi mają też wpływ na proces hamowania a zwłaszcza gdy biją nawet lekko a zwłaszcza z większych prędkości prędkości. Miałem problem z biciem tarcz o którym pisałem poniżej a teraz po zamianie kół na zimowe problemy zniknęły aczkolwiek wymiana tarcz z tyłu też mnie czeka no i oczywiście kupię inne felgi na sezon letni tylko zastanawiam się czy oryginały czy inne - co mi poradzicie? i zaznaczam że nie kupię drogich bo do mojego poprzedniego mondka MK3 kupiłem z allegro za 1350 i trzy lata jeździłem bez żadnych problemów a i jak sprzedawałem to wyglądały jak nowe.
Artur37 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2012, 01:37   #350
G0 Mułek

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021

Pytanie do kolegi Pawpora
Co polecisz na przód do Mondeo mk III kombi 2.0 dieselek 115 KM. Głównie nim żona jeździ, czasem ja, jak już wsiadam to nie ma lekko. Tarcze nie wiem jakie ma ale biją (ma je od kiedy go kupiłem 2 lata niecałe 30000km) klocki już się kończą lucasa albo jurida zakładane też jakoś po zakupie.
Mirek widzę, że Ty chyba osiwiejesz przy tych hamulcach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Naczytałem się dzisiaj tyle tego że już zgłupiałem.
Tam gdzie się zaopatruję mają TRW. Dalej myślę nad ATE mechanik mi polecił i gładkie, nie PD. A tak z różnych forów łazi mi po łbie Textar i Zimmermann. Nie myślałem nad mieszaniem firm.
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze

Zasady postowania