Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-12-2016, 23:33   #3491
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Niestety objazdówka dopiero na majówkę bo wtedy kończy się leasing na obecne auto i jak zdam stare to odbiorę nowe. Dealer ma dostarczyć na konkretną datę. Do tego czasu chyba zwariuję! Tyle czekam na nowe auto że grozi to rozwodem za ilość czasu poświęconą na konfiguratory. Temat nowego auta to już w domu prawie temat tabu.

A konfiguracja taka:
Czarne 2.0 cdti 170km manual cosmo kombi, pakiety flotowy, kierowcy (m.in.ksenony), asystent kierowcy 2 (m.in. aktywny tempomat), asystent parkowania, open&start, ciemne szyby, fotele z pamięcią, grzana kierownica i kilka małych dodatków. Samo cosmo ma juz kilka bajerów, w tym elektryczna klapa i koła 18". Radio "zwykłe" bez nawigacji ale ma CarPlay więc planuję używać nawigacji iphone. Będzie fajnie. Jeszcze tylko Raptem... 4,5 miesiąca.... ehh.

BTW, polecam dixicar w Raszynie, dobre rabaty dają dla firm.

Bump
Przyjrzałem się nowej insigni (dzięki za linki!!) i choć wygląda dużo lepiej od nowej astry to mnie też na kolana nie rzuciło, takie połączenie mazdy 6 z avensisem. IMO, kombi ładniejsze od HB. Ciekaw jestem jak będą wyglądały średnie wersje a nie opc.. tu dodatkowe progi i zderzaki dociążają sylwetkę i faktycznie wtedy tył jest za ciężki i koła wydają się za małe. Grill całkiem ładny, generalnie sylwetka skrajnie różna od poprzedniczki, teraz pociągłością przypomina superba. Ale superb kombi w wysokich wersjach jest dużo bardziej smukły sportowy niz ten grand sport. Myślałem że będę po cichu łkał że nie załapię się na nową wersję ale teraz zacieszam że moja wcale nie brzydsza. W środku nowa naprawdę postęp..

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 08-12-2016 o 00:36
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2016, 07:02   #3492
emte3
ford::advanced

Imię: Mirek
Model: KUGA ST LINE X AWDi S MAX II
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2020 i 2016

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Opel wyszedł cosmo z większością pakietów i kilkoma dodatkami tak że nawet titanium go nie dogania, tak samo skonfigurowany mondek to kwota grubo ponad 160 tysi. Może i insignia jest już opatrzona jak "ich troje", ale przynajmniej ma to co chciałem bez wycierania kolan za flotówkę z tempomatem i centralnym zamkiem.
Czyli teraz będziesz miał "napakowane" auto wielkości obecnego Focusa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Obecna Insignia to porażka jeśli chodzi o wielkość wnętrza i kufer, więc ja nawet nie porównywałbym do Mondeo, a raczej do Octavii.

ps. zaraz posypią się "gromy", ale dla mnie wielkość tylnej części pojazdu i bagażnika to najważniejszy element przy wyborze auta, a Opel mocno się w tym uwstecznił biorąc pod uwagę przestrzeń oferowaną przez ostatnią Vectrę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
emte3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2016, 11:00   #3493
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał emte3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli teraz będziesz miał "napakowane" auto wielkości obecnego Focusa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlaczego gromy? Obiektywna ocena - jak jest ,każdy widzi. Ale też jest kwestia kto co potrzebuje. Jeśli jeździ się samemu (a tak najczęściej jest w słuzbowym) to z przodu miejsca wystarczy - a jak się ma fotele ERG to jest bardzo dobrze. Tył ma mniejsze znaczenie - w tej klasie bagażnika (nawet kombii) też się raczej służbowo nie wykorzystuje. Cena jest bardzo korzystna i to ważny argument. Wyposażenie nie odbiega od tego w mondeo - pod kątem bajerów elektronicznych to to samo. Na autostradzie prowadzi się bardzo wygodnie i stabilnie - mnie jedynie przeszkadzała bardzo niska dynamika auta (pewnie wynikająca z wysokiej masy). No i trzeba dolewać mocznika - układ dozowanie AdBlue w Oplu niestety często daje popalić - potrafić praktycznie unieruchomić auto.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2016, 11:24   #3494
Touch'n'go

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] no focus jest sporo mniejszy od każdego rywala, nawet od astry wiec insignia to dla mnie zmiana w strone duzo wiekszego samochodu, ponad 100 litrow wiecej bagaznika i o wiele wiecej miejsca na nogi w drugim rzedzie. Sprawdzone na sobie. Teraz nie mogę nawet laptopa ani zakupów wstawic za swoj fotel, w insigni jest przynajmniej 10cm wiecej a to bardzo duzo. W isi dorosla osoba 180cm wsiadla za mna bez problemu, tyle mi wystarczy. Mondeo mk5 wcale nie ma o wiele wiecej miejsca niz w insigni, tez porownywalismy w stojacych obok siebie autach przy fotelu ustawionym dla tego samego kierowcy. Mk4 deklasuje oba te auta.. no ale to se ne wrati. Wszyscy wsiadajac do isi mowia ze wnetrze jest klaustrofobiczne, to prawda - sprawia takie wrazenie. Ale po kilku trasach kilka juz osob uznało ze jest mega wygodne w długie trasy a ta "bliskosc" pozwalia mi osobiscie szybko znalesc komfortowe "rozwalenie sie" w fotelu. Nie jestem z tych co siedzą jak manekin, kolana opieram a to o tunel a to o drzwi i lokcie szukają wygodnego oparcia. A w insigni te miejsca wlasnie sa miekko wykonczone i w odpowiednim miejscu. Co prawda mk5 jest wygodniejszy. Jakbym mial tyle miejsca co w neoplanie to by mnie trafialo ze mi nogi i lokcie dyndają bez oparcia. Tak mialem w sharanie tym starszym. To prawda, co kto lubi, w skodach pierwsze wrazenie to ze szyba i lusterka są za blisko kierowcy. Po paru kilometrach przestaje sie zwracac na to uwage. Na tą chwilę najbardziej tesknię jednak za wyciszeniem bo mój focus jest okropnie głośny.
Stary 08-12-2016, 11:51   #3495
emte3

Nie no spoko, kaśdy wybiera pod siebie i swoje potrzeby, ja w ponad 90% sam jeżdżę, ale z racji wykonywanej pracy zwracam uwagę na dwa elementy:
- wygodny fotel kierowcy
- przestrzeń załadunkowa
Przymierzałem się do Insygnii i oile pierwszy warunek spełnia, to drugi pozostawia wiele do życzenia, już nawet wspomniana Octavia bije tutaj Opla na głowę, a to przecież segment C.
Moim zdaniem Insygnia jak na swoją klasę jest bardzo mała i rozpatrując tylko wnętrze i przestrzeń bagażową bliżej jej jednak do kompaktów.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , z tym focusem trochę żartobliwie, nie bierz tego do siebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-12-2016, 12:00   #3496
Touch'n'go

Spoko. None taken, ja uwielbiam focusa za trakcję i układ kierowniczy, w miarę wyglada i miejsce za kierownicą jest ergonomiczne, dobrze rozplanowane. Za brak miejsca i głośność focusa nie lubię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. octavia to faktycznie hangar ale kosztem zawieszenia i wyciszenia. Prowadzi sie jak autko miejskie ze wspomaganiem city max turbo easy parking. W sam raz do kręcenia pod marketem. W trasach bardzo przeciętnie, pewnie idzie sie przyzwyczaić ale jak wysiadłem z foki i wsiadłem w octavię to byłem zdegustowany, tym bardziej ze kiedyś dawno temu octavia imponowała mi prowadzeniem, ale nie byłem jeszcze "skrzywiony" FordemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-12-2016, 12:10   #3497
emte3

Jak widzisz w sygnaturze, Focusem też miałem przyjemność jeździć, co prawda MK I, ostatni rok produkcji, ale i tak był to niedościgniony wzór w swojej klasie pod wzgledem prowadzenia.

Co do ocatvii, to pełna zgoda, dopiero topowe modele prowadzą sie dobrze, no i 4x4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-12-2016, 13:23   #3498
Touch'n'go

Cytat:
Napisał emte3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do ocatvii, to pełna zgoda, dopiero topowe modele prowadzą sie dobrze, no i 4x4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kolega ma 4x4 i dostaje dreszczy jak komentuję przy nim octavię ale przejechać mi się nie daGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A otrząsając się mówi że ta moja opinia nie dotyczy jego "obłoczka". Miałem okazję jeździć z ostatniej octavii tylko benzyniakami tsi i te silniki są fajne, wersje trafiłem przeciętne, bez wodotrysków.
Bagażnik z focusa kombi (pełny) przerzuciłem do octavii HB i zostało na tyle miejsca ze ja, "niedźwiadek", zmiescilem sie tam i dało sie zamknąć normalnie klapę. Kosmos.

Kolega z firmy kilka tygodni temu przesiadł sie z mk4 HB do mk5 kombi, w mk4 bagażnik miał zapchany do półki, w mk5 (wersja z dojazdowką) zabrakło miejsca na kilka walizek, fest się chłopak rozczarował. Insignia ma długi próg i nisko roletę ale i tak wolę taki od tego co mam teraz.
Stary 08-12-2016, 14:29   #3499
anastazyy

Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] poprawili już te ekektryczne fotele. Kiedyś było tak żeby wybrać jedno z dwóch ustawień trzeba było trzymać przycisk tak długo aż się zakończyło ustawianie fotela - nie wystrczyło tylko raz przycisnąć - druga rzecz dotykowy panel sterowania temp. - poprawili czułość ??
anastazyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2016, 16:40   #3500
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Osobiście mam astre IV i prawie kupiłem insignie ale była porysowana i nie odebralem ,z perspektywy czasu dziękuję Bogu że mam MK5 mimo jego wad, bo jazada Isia a mondeo to dla mnie przepaść. Isia mam miejsca na nogi z tyłu co moja astra,a jak wsiadłem na tylną kanapę i wyprostowalem się to haczylem o sufit. Isia jest ładna stylistycznie ale porównanie do mk5 to nie jest dobry pomysł.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania