Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-09-2025, 21:01   #3541
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

No dobra, już bez wciskania kitu, że lepiej nie mieć Active Park Assist, bo się może zepsuć. Lata temu opowiadano, jak to lepiej nie mieć ABS, bo samemu można hamować pulsacyjnie i tak dalej.
Tak, Active Park Assist to nie jest jakaś funkcja, bez której jak bez ręki. Ale raz na czas się przydaje. Jak mam wątpliwość, czy jest sens się cisnąć, czy nie, to włączam asystenta i sprawdzam, czy wykrył miejsce, czy nie (uwaga: tak, wiem, że oczami można samemu idealnie sprawdzić). Tak, krawężnika nie widzi, oblodzenia nie widzi (czyli może się poślizgnąć w zimie przy hamowaniu), zwykle nie parkuje jak by człowiek zaparkował, bo bierze pod uwagę raczej zewnętrzną krawędź niż krawężnik (którego, jak już ustaliliśmy, i tak nie widzi). Ale czasem, gdzieś na wyjeździe, przy parkowaniu na krótki czas, po prostu nie mam ochoty się bawić i kręcić, i włączam asystenta.
I czasem zaparkuje tak, że poprawiam, bo nie zgadza się to z moim Feng Shui. Ale zwykle jest ok.

teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2025, 21:29   #3542
Petru23

Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025

Cytat:
Napisał mlask Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ci co nie mają "active park assist" niczego nie tracą a być może nawet zyskują święty spokój - w moim przypadku normą już stały się komunikaty "awaria systemu Park Assist" (choć nigdy z niego nie korzystałem) czy problemy (skutkujące wyłączeniem) z automatycznym hamowaniem podczas cofania. Dziś już w ogóle "choinka" na zegarach, awaria wszystkiego co się da - oczywiście tylko do "restartu" samochodu, bo po tym wszystko ok jakby nigdy nic. Zero analogicznych komunikatów w FordPass, więc pewnie też nic się w historii nie zapisuje - bo ASO standardowo żadnych problemów nie znajduje. 7kkm na liczniku i już takie problemy...

Bump:

Mogę potwierdzić, że w salonie opowiadają bajki. Silnik pracuje tak samo po 7kkm jak po wyjeździe z salonu ze stanem prawie zerowym.
Może być też tak, że trafiłeś na ferelny egz. Dziś to chyba loteria niezależnie od marki. Tak czy inaczej, ja mam w najmie z pełną obsługą serwisową, auto zastępcze na czas naprawy itp. z assistance i w opór co się da. Się zepsuje to będzie inne do póki się Kuga nie odpisuje. Uważam, że dziś auta są na 2-3 lata i trzeba zmieniać. Po tym okresie koszty będą srogie...
A czy zapłacę 40-50tys utraty wartości i wezmę coś nowego, czy wykupie i sprzedam (w plecy i tak o utratę wartości) to na jeden pies wychodzi
Petru23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2025, 19:56   #3543
Petru23

Edit

Zauważyłem brak emblematu B&O na głośnikach w drzwiach. Tylko na podszybiu jest. I każde zatrzymanie auta odbywa się z charakterystycznym szczękiem/szurnieciem jakby hamulca któregoś. Za każdym razem.
Stary 13-09-2025, 20:10   #3544
adachor[PL]
ford::beginner

Model: Ranger Wildtrak, Kuga MK 3.5 ST-Line X
Silnik: 2.0 Biturbo, 2.5 FHEV
Rocznik: 2021, 2025

Dzięki kolego @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Hint z przyciśnięciem pamięci działa! Nigdy bym nie wpadł :-) Przedwczoraj weszła mi mała aktualizacja systemu po której zaczęły wyświetlać się na zegarach i hud wskazówki nawigacji google. Wcześniej były tylko wskazówki z map Apple. Z Waze dalej się nie wyświetla.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] kupujesz emblemaciki B&O na alliexpress. Były w wersji na USA, na Europę pożałowali. Dźwięk hamulców wszyscy taki mamy.

Ostatnio edytowane przez adachor[PL] ; 13-09-2025 o 20:13
adachor[PL] jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2025, 23:43   #3545
mlask
ford::average

Imię: Marcin
Model: Kuga ST-Line X, FHEV AWD
Silnik: 2.5, 183KM
Rocznik: 2024

Cytat:
Napisał Petru23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może być też tak, że trafiłeś na ferelny egz. Dziś to chyba loteria niezależnie od marki.
Może być tak, że trafił się wadliwy akumulator 12V i stąd te problemy - ale to się okaże po przyciśnięciu ASO - ważne, że samochód na gwarancji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Żadnych innych problemów z autem nie ma - spisuje się świetnie i w miejskich korkach i w dalszych wyjazdach więc złego słowa, póki co, nie powiem. No i mam wersję z filcem na boczkach bagażnika i z park assist, więc "bogatsza wersja" patrząc na to co dziś dostępne. To jak z poprzednim Focusem MK4, gdzie miałem bezkluczykowy dostęp we wszystkich drzwiach i dwie lampki (to dopiero luksus!) w bagażniku - czego nie miały późniejsze wersje. Tną koszty na wszystkim...
mlask jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2025, 16:53   #3546
Petru23

Kolejne spostrzeżenie. Tylne dywaniki są dwa ale prawe. Lewy nie pasuje pod kształt fotela i się zawija przy kanapie.
Stary 21-09-2025, 22:15   #3547
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

A tak przekornie, to czego zapomnieliście zamówić albo z czego byście teraz zrezygnowali?

Ja niestety zapomniałem zapytać o metalizowaną szybę (tak się podjarałem SoundScreen, że mi zupełnie wyleciało z głowy iR. Miałem w C-Maxie i teraz mi tego brakuje. Podobno jest dostępna taka szyba i podobno różnica z czy bez nie jest jakaś zawrotnie duża. Można też przykleić folię od wewnątrz, która rzekomo potrafi nawet lepiej działać, ale folia to nie szkło, z tym się trzeba delikatniej obchodzić.

Czasami żałuję, że nie wziąłem pakietu technology, te Full Dynamic LED robią robotę, ale statyczne z Auto długimi też są spoko. HUD mnie jakoś nie powalił na kolana.

Przegapiłem też w katalogu elektryczną blokadę otwarcia drzwi tylnych, jest dostępna tylko nie wiem czy akurat w STLX.

No i wpienia mnie teraz brak aktywnej tylnej klamki KeyFree. Podobno to przez pandemię i kryzys półprzewodnikowy, tak samo jak brak temperatury na pokrętłach klimy.

Wysłane z mojego V2309 przy użyciu Tapatalka

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2025, 22:27   #3548
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Co do asystenta parkowania jest beznadziejnie wolny.

W tempie, w którym on ogarnia szukanie miejsca i parkowanie to ja jestem już po tej operacji, bez otarć, z wyciągniętym wózkiem i ulokowanym w nim synem.

Poza tym raz, jak zostałem podpuszczony przez kolegów, żeby pokazać jak to działa, bo jeden chciał żonie kupić auto z takim ficzerem, to nie zatrzymał się przed zaparkowanym w stojaku rowerem. Emocje jak w theillerze, "ej, ale ten rower to on widzi?" No więc nie widział. Na tym się skończyła prezentacja. Na szczęście bez strat w rowerze ani lakierze, ale dla mnie jest ten cały asystent wart jak to Lady Pank śpiewał Mniej Niż ZERO ... o o o o.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2025, 07:44   #3549
Petru23

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tak przekornie, to czego zapomnieliście zamówić albo z czego byście teraz zrezygnowali?

Ja niestety zapomniałem zapytać o metalizowaną szybę (tak się podjarałem SoundScreen, że mi zupełnie wyleciało z głowy iR. Miałem w C-Maxie i teraz mi tego brakuje. Podobno jest dostępna taka szyba i podobno różnica z czy bez nie jest jakaś zawrotnie duża. Można też przykleić folię od wewnątrz, która rzekomo potrafi nawet lepiej działać, ale folia to nie szkło, z tym się trzeba delikatniej obchodzić.

Czasami żałuję, że nie wziąłem pakietu technology, te Full Dynamic LED robią robotę, ale statyczne z Auto długimi też są spoko. HUD mnie jakoś nie powalił na kolana.

Przegapiłem też w katalogu elektryczną blokadę otwarcia drzwi tylnych, jest dostępna tylko nie wiem czy akurat w STLX.

No i wpienia mnie teraz brak aktywnej tylnej klamki KeyFree. Podobno to przez pandemię i kryzys półprzewodnikowy, tak samo jak brak temperatury na pokrętłach klimy.

Na przyciskach klimy jak dotkniesz to pojawia się suwak że wskazaniem temp do 0,5C z możliwością precyzyjnego ustawienia temp. To na plusGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mnie nie brakuje niczego. Był to świadomy zakup, gdzie przypomnę, jeździłem prawie 3 lata przedliftem. Zastanawiałem się nad 4x4 ale uznałem, że jest zbędne a koszty dodatkowe nie są już potrzebne.

Edit
A jak jakość położonego lakieru? U mnie fale Dunaju na całości, baranek jakby jakiś. Nie ma czystego refleksu otoczenia tylko całość pod właśnie jakby barankiem. Znajomi pytają się, czy z lawety nie spadł ��
Chyba podjadę do ASO u siebie na weryfikację.

Ostatnio edytowane przez Petru23 ; 22-09-2025 o 10:26
Stary 22-09-2025, 12:11   #3550
Val
ford::amateur

Imię: Marek
Model: kuga
Silnik: 2.5
Rocznik: 2022

A czy fotele AGR w wersjach X są nadal z pamięcią fotela kierwcy czy na tym Ford też już oszczędza ?
Val jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania