![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#3591 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
Rocznik: 2025
|
Niestety tak już jest od 2020 roku i lift tu nic nie zrobił. Ale nieładnie to wygląda i nie powinno tak być. Ja dorobię blaszki z aluminiowego płaskownika żeby przynajmniej te rogi przynajmniej jakoś przymocować.
Ostatnio edytowane przez toolpusher ; 01-11-2025 o 22:15 |
|
|
|
|
|
#3592 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-11-2025
Model: Focus
Silnik: 1,6 benzyna 125KM
Rocznik: 2016
|
Cześć
Po jeździe testowej Kugą zamówiliśmy z żoną FHEV AWD z odbiorem pod koniec grudnia. Model testowy z salonu miał asystenta parkowania na którym żonie mocno zależy (dużo używa w aktualnym Focusie) i przy rozmowie ze sprzedawcą nie raczył on wspomnieć że tej opcji już nie ma w nowych Kugach w żadnej wersji. Przez własny błąd i niedopatrzenie będziemy musieli dołożyć tą funkcję poza ASO bo oni tego nie robią, co lepsze sprzedawca sam polecił speca który robi takie przeróbki. Zapewnili nas że nie będzie to miało wpływu na gwarancję. Czy ktoś z was dokładał asystenta parkowania? Jakieś spostrzeżenia? Btw: mój pierwszy post. Witam na forum |
|
|
|
|
|
#3593 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
^^^^^^
Witamy, witamy. "Zapewnił nas". O nie nie. Zapewnienia są na piśmie. Słownie to są czary-mary z których każdy się wyprze przy pierwszych kompilacjach. Zaproponuj, że oddasz auto im, oni wiozą do podwykonawcy, zakładają, wraca i rozliczasz się z ASO. Wymagane przeróbki: - obecnie Twój przedni i tylny zderzak nie ma otworów na boczne czujniki parkowania (małe okrągłe). Wycinanie? Jak będzie to wyglądać? Trzeba lakierować czy czujnik ma kołnierz co estetycznie zasłoni? - w przednim nie masz bocznych radarów (nad czujnikami bocznymi). W tylnym masz albo i nie, zależy czy masz BLISa (czujnik martwego pola) - do tych dołożonych czujników nie masz okablowania. Trzeba wymienić wiązki zderzaka na bardziej rozbudowaną wersję. - i całość leci do modułu automatycznego parkowania. Tutaj nie mam wiedzy czy to tylko zmiana konfiguracji obecnego, czy wymiana/dołożenie. - aktywacja w konfiguracjach powinna pójść z górki. No i pewnie jeszcze jakaś procedura kalibracyjna. Na gwarancji bym się nie odważył. Przy awarii jakiegokolwiek modułu mogą powiedzieć, że była ingerencja we wiązki i poszło przepięcie +12 na szynę CAN. Skąd jesteś? Może ten fachowiec to któryś z forumowiczów i się wypowie, że potrafi to zrobić fachowo. Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 06-11-2025 o 11:31 |
|
|
|
|
|
#3594 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-06-2021
Model: Ranger Wildtrak, Kuga MK 3.5 ST-Line X
Silnik: 2.0 Biturbo, 2.5 FHEV
Rocznik: 2021, 2025
|
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Weź to na zimno: Jeśli masz wyszczególnionego asystenta parkowania w zamówieniu na podstawie którego zapłaciłeś zaliczkę i funkcji nie będzie przy odbiorze - nie odbierasz auta i kierujesz sprawę do sądu o zwrot zaliczki (zakładam, że sami po dobroci nie oddadzą). Towar niezgodny z umową. Jeśli nie masz wyszczególnionego asystenta w zamówieniu, to niestety lądujecie (z Małżonką) w naszym przytulnym klubiku nieposiadaczy zbędnego asystenta parkowania i cieszycie się z samochodu INACZEJ. Na pewno nie pozwoliłbym na rozbebeszanie ani jakiekolwiek głębsze przeróbki w nowym samochodzie "bo sprzedawca zapewnił". Szanujmy się troszeczkę. To są jakieś metody z bazarów z lat dziewięćdziesiątych. Co to za salon? Ostatnio edytowane przez adachor[PL] ; 06-11-2025 o 12:37 |
|
|
|
|
|
#3595 | |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Kuga ST X , Transit 2,0
Silnik: 2,5 benzyna+Hybryda
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez SRS ; 06-11-2025 o 19:16 |
|
|
|
|
|
|
#3596 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-11-2025
Model: Focus
Silnik: 1,6 benzyna 125KM
Rocznik: 2016
|
Jak pisałem żona uwielbia ten z focusa i zależało jej żeby mieć w nowym samochodzie. Dealer nas nie oszukał tylko przemilczał fakt że od paru miesięcy nie ma już tej opcji w Kudze (mimo że chwalił żona przy nim że fajnie działa w testówce).
Skierowali nas do firmy fordoem.pl z pod Krakowa i wg pana z tej firmy cena za dołożenie czujników i wiązki, lakierowanie, nowy moduł i kodowanie to 4-5tys. Ja bym odpuścił ale zobaczymy co na to druga połówka, zwłaszcza jak się okaże że nie będą chętni na pisemne potwierdzenie gwarancji |
|
|
|
|
|
#3597 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Kuga mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
|
Dzień dobry, pierwszy raz na tym subforum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam Kugę active-x awd kupioną w kwietniu 2025, ogólnie jestem bardzo zadowolony. Do czego mogę się przyczepić: przy wyciszonej muzyce słyszalne elektroniczne piski, mam wrażenie, że od strony wyświetlacza za kierownicą, wydaje mi się, że po dłuższej jeździe, conamniej 30min, przestaje piszczeć, ale nie dam ręki uciąć. Miałem też atak szkodnika pod maską (prawdopodobnie kuny), likwidację skutków zleciłem ASO. Szkodnik wyżarł elementy wygłuszenia nad przednim nadkolem od strony kierowcy, całkowity koszt naprawy w ASO 250 PLN, niby tragedii nie ma. Ale serio Ford? Za worek foliowy ze ścinkami gąbki i gąbkę 20x30cm 150 PLN? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ogólnie to co jest pod maską to moim zdaniem najsłabsza część auta, nie chodzi o sam silnik oczywiście, tylko o osłony, zabezpieczenia i to jak się prezentuje dostęp do uzupełniania płynów eksploatacyjnych. Brak siłownika, tylko stalowy pręt jako podpórka, wszystkie zbiorniki jakby naprędce gdzieś na jakieś opaski i trytytki się trzymają, silnik w pełnej okazałości bez żadnej osłony od góry, serio, w 2025? Pozytywnie zaskoczyło mnie spalanie. Przesiadłem się z mondeo mk4 i nie odczułem spadku jakości jeżeli chodzi o prowadzenie, więc IMHO mega plus. Z ciekawości - w wersjach bez asystenta parkowania, co teraz jest w miejscu fizycznego przycisku "P"? Bump: Dzień dobry, pierwszy raz na tym subforum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam Kugę active-x awd kupioną w kwietniu 2025, ogólnie jestem bardzo zadowolony. Do czego mogę się przyczepić: przy wyciszonej muzyce słyszalne elektroniczne piski, mam wrażenie, że od strony wyświetlacza za kierownicą, wydaje mi się, że po dłuższej jeździe, conamniej 30min, przestaje piszczeć, ale nie dam ręki uciąć. Miałem też atak szkodnika pod maską (prawdopodobnie kuny), likwidację skutków zleciłem ASO. Szkodnik wyżarł elementy wygłuszenia nad przednim nadkolem od strony kierowcy, całkowity koszt naprawy w ASO 250 PLN, niby tragedii nie ma. Ale serio Ford? Za worek foliowy ze ścinkami gąbki i gąbkę 20x30cm 150 PLN? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ogólnie to co jest pod maską to moim zdaniem najsłabsza część auta, nie chodzi o sam silnik oczywiście, tylko o osłony, zabezpieczenia i to jak się prezentuje dostęp do uzupełniania płynów eksploatacyjnych. Brak siłownika, tylko stalowy pręt jako podpórka, wszystkie zbiorniki jakby naprędce gdzieś na jakieś opaski i trytytki się trzymają, silnik w pełnej okazałości bez żadnej osłony od góry, serio, w 2025? Pozytywnie zaskoczyło mnie spalanie. Przesiadłem się z mondeo mk4 i nie odczułem spadku jakości jeżeli chodzi o prowadzenie, więc IMHO mega plus. Z ciekawości - w wersjach bez asystenta parkowania, co teraz jest w miejscu fizycznego przycisku "P"? |
|
|
|
|
|
#3598 | |
|
![]() Zarejestrowany: 22-06-2021
Model: Ranger Wildtrak, Kuga MK 3.5 ST-Line X
Silnik: 2.0 Biturbo, 2.5 FHEV
Rocznik: 2021, 2025
|
Cytat:
Pod przyciskiem P jest tylko ikonka "znajdź najbliższy parking" (czy toś takiego), czyli de facto nie ma nic. Co do doprowadzenia, to też tak - z tym, że jednak troszkę Kuga nerwowawa przy jeździe autostradowej. Gdzieś czytałem post użytkowniczki, która przesiadła się z Volvo do nowej Kugi i także była zaskoczona nerwowością na autostradzie. Badała opony, ciśnienie, zbieżność. Ale moim zdaniem Kuga tak ma i ktoś po przesiadce z bardziej stabilnego wozu może odnieść takie wrażenie. |
|
|
|
|
|
|
#3599 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Kuga mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
|
A jeszcze ze spostrzeżeń eksploatacyjnych - adaptacyjny tempomat plus kontrola środka pasa ruchu, to moim zdaniem w wersji Kugi to powinno być uznane za wzorzec. Porównywałem podobne funkcje w skodzie, audi i volvo i tylko w fordzie działało to tak, jak oczekiwałem.
|
|
|
|
|
|
#3600 | |
|
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
Cytat:
Jednak w ruchu miejskim mi właśnie brakuje opcji, aby ten system działał tylko połowicznie. Tzn. to ja chcę pedałem przyspieszać i nadawać prędkość ruchu, a system trzymałby się środka pasa i zwalniałby przy zbliżaniu się do poprzednika. Obecnie albo mam pełne przejęcie kontroli przez adaptacyjny tempomat, albo pełne przeze mnie. |
|
|
|
|