Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-01-2017, 09:20   #361
M-S POWER
ford::average

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wymiana zegarów w mondeo mk4 rocznik 2008

Możesz nawet wsadzić poliftowy Convers (ładniejszy) tylko trzeba wgrać rosyjski soft aby zgasic kontrolka airbaga

M-S POWER jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2017, 13:49   #362
łagodny

Model: S-max
Domyślnie Odp: Zamiana fabrycznego licznika (zegarów) na Convers +

Cytat:
Napisał Speedo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no jak oryginalnego conversa poliftowego wsadzisz do budy przedliftowej to świeci się kontrolka poduszek, co sugeruje że nie zadziałają, ale pewności nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chodzi właśnie o tą pewność. Aktualnie jeżdżę na poliftowym conversie z zapaloną kontrolką i póki co błędów żadnych nie odczytałem (sprawdzam co tydzień). Osobiście nie mam pewności co do softu oryginalnego, a co dopiero customowego. Tylko sami Rosjanie wiedzą, co zrobili, a my się możemy tylko zastanawiać, czy kontrolka działa w 100% poprawnie lub jest całkowicie wyłączona. Co wtedy, gdy będzie awaria układu poduszek - czy zaświeci się kontrolka?
Przy okazji mam pytanie do osób z softem 1412 fixed airbag: czy przy teście zegarów zapala się kontrolka poduszki?
łagodny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2017, 14:39   #363
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

poduszkami steruje moduł RCM, który wysyła tylko info na Convers jeśli jest coś źle
jeśli Convers nie dostaje żadnych informacji po CANie z RCMa to zapala kontrolkę, a tak się składa, że RCM podczas liftingu został przeniesiony z MS-CAN na HS-CAN więc przeliftowy Convers gdzie indziej oczekuje info od RCMa niż dostaje

Bump:
Cytat:
Napisał łagodny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co wtedy, gdy będzie awaria układu poduszek - czy zaświeci się kontrolka?
wystarczy że ktokolwiek z softem z "łatką" odkręci wtyczkę od dowolnego przedniego fotela i włączy zapłon aby przetestować - gwarantuję że nic nie wybuchnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2017, 17:36   #364
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał łagodny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy przy teście zegarów zapala się kontrolka poduszki?
ta a czemu nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-01-2017, 19:29   #365
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
wystarczy że ktokolwiek z softem z "łatką" odkręci wtyczkę od dowolnego przedniego fotela i włączy zapłon aby przetestować - gwarantuję że nic nie wybuchnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak będę miał chwilę to sprawdzę to dla potomnych, bo mam akurat po liftowy converse w przed liftowym aucie z Rosyjskim softem, o ile ktoś mnie nie wyprzedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2017, 23:33   #366
łagodny

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
RCM podczas liftingu został przeniesiony z MS-CAN na HS-CAN więc przeliftowy Convers gdzie indziej oczekuje info od RCMa niż dostaje
z całym szacunkiem to jest 100% pewne info?

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ta a czemu nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bo kto wie, jak w rosyjskim sofcie usunięto airbagbug Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
biorąc pod uwagę to, co napisał Mayak, po prostu to aż niewarygodne, że to jest zrobione bez dostępu do źródłowego kodu.

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak będę miał chwilę to sprawdzę to dla potomnych, bo mam akurat po liftowy converse w przed liftowym aucie z Rosyjskim softem, o ile ktoś mnie nie wyprzedzi
super!!! z niecierpliwością wyczekuję na rezultat.
p.s. ale czy przypadkiem nie masz kierownicy po prawej stronie, bo może to mieć wpływ na wynik... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-01-2017, 20:47   #367
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Mam kierownice po prawej stronie i nie ma to żadnego znaczenia, fotel kierowcy to fotel kierowcy, jest tak samo rozpoznawany jak drzwi kierowcy lub pasażera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2017, 00:23   #368
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
z całym szacunkiem to jest 100% pewne info?

....po prostu to aż niewarygodne, że to jest zrobione bez dostępu do źródłowego kodu.

...
A co w tym info może być wątpliwego? Przecież widzimy to na co dzień w programach diagnostycznych...

A że można bez source'ów robić zmiany w programie c+ dowodzi na co dzień kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ...

Zmiana obsługi RCMa co do podłączenia do HS-CAN zamiast MS-CAN pewnie wcale nie wymagała jakiejś gigantycznej pracy. Convers+ i tak nie ma podłączenia do HS-CAN, więc za niego moduł BCMi dokonuje stosownego przekierowania komunikacji z RCM z HS-CAN na MS-CAN.
Stary 13-01-2017, 22:52   #369
łagodny

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A że można bez source'ów robić zmiany w programie c+ dowodzi na co dzień kolega @orion512...
się wie - dla mnie mistrz kodowania.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zmiana obsługi RCMa co do podłączenia do HS-CAN zamiast MS-CAN pewnie wcale nie wymagała jakiejś gigantycznej pracy. Convers+ i tak nie ma podłączenia do HS-CAN, więc za niego moduł BCMi dokonuje stosownego przekierowania komunikacji z RCM z HS-CAN na MS-CAN.
dzięki za szczegółowe wyjaśnienie sprawy.
W takim razie czym mógł się kierować Ford wprowadzając taką zmianę. Czyżby chodziło o jak najmniej ms w komunikacji RCM z BCMi?

Dla mnie nadal pozostaje otwarta kwestia działania customowego softu. Czekam na pierwsze wyniki testu zaproponowanego przez kolegę Mayaka - taki ze mnie niedowiarek ;)
Stary 13-01-2017, 23:08   #370
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
taki ze mnie niedowiarek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a co powiesz na dwa wypadki MK4 z Custom softem i odpalone poduszki ?
W jednym w czasie kolizji wypaliła kolanowa (walnął dołem ) a w drugim dwie (kolanowa i kierowcy a walnął przodem na wysokości lampy lewej)
Odpowiedz

Tagi
converse+ , mondeo mk4

Zasady postowania