![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#371 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Oj. Wiem, że zdanie "Nagrzewnica elektryczna powietrza montowana jest tylko dla silników diesla" jest trochę wyrwane z kontekstu. Zapomniałem dopisac "fabrycznie".
|
|
|
|
|
|
#372 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2006
|
Można założyć samą krańcówkę, jak pisano wcześniej, ale chcę aby było po "fabrycznemu". Zdjęcia są u kolegów z Rosji. Podali dokładnie, których elementów brakuje w Ax.
Mikrostyk przelutowałem, ale tam brakuje więcej elementów i raczej nie są analogiczne do włącznika klimy. |
|
|
|
|
|
#373 |
|
Model: focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2006
|
Witam
Zacznę od początku. Mam focusa mk2 z 2006 tdci - wersja golas. Dokupiłem nagrzewnicę PTC, przewody zasilające i sterujące. Podłączyłem wszystko i oczywiście nie działa. Kupiłem elm i skonfigurowałem gem. Gem nie przyjął zmiany ustawień, więc go wymieniłem na teki z końcówką numeru DJ. Nowy gem da się skonfigurować do nagrzewnicy PTC ale nadal PTC nie działa. Muszę jeszcze wymienić nastawniki nawiewu na takie z końcówką numeru np. BD. Ale ze schematu wynika, że można podać +12v na dołożony przewód pinu 5 złącza C378 i Gem i powinno ruszyć. Nowy Gem miał ustawione: Car has door unit a mój tego nie ma. Po skopiowaniu ustawień ze starego Gema do nowego nie działa otwieranie pilotem drzwi kierowcy i wlewu paliwa. Może ktoś pomoże. Po zamianie na stary gem wszystko działa. Bezpieczniki przełożone. Jeśli ktoś ma rozpiskę które złącze na gemie ma numer c100 będę wdzięczny za pomoc. Korzystam ze schematu ff mk2 FL i tu jest inna numeracja bezpieczników. Bump: ps. nie mogę na schemacie odnaleźć sterowania/zasilania siłownika klapki paliwa. |
|
|
|
|
|
#374 |
|
|
Mam focusa po lifcie. Klapka od wlewu nie ma blokady. Chyba, że coś brakuje. PTC zadziała dopiero gdy podasz w GEMIe + na pin 14 gniazda C103, który idzie właśnie z panela Bx pin 5 C378. Jak nie masz pinu w złączu, to mogę Ci podesłać. Zmieniałem GEM poliftowy z B na D i nie miałem problemów. Car has door control unit- moduły sterujące w drzwiach, nie wiem co to. Też mam nie odznaczone.
Ostatnio edytowane przez radek70 ; 26-01-2014 o 18:41 |
|
|
|
|
|
#375 | ||
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
C96 - duże zielone złącze FRONT-1 C98 - czarne kwadratowe złącze ROOF (wiązki dachowej) C99 - małe brązowe FLOOR-2 C100 - duże brązowe złącze FLOOR-1 C102 - duże niebieskie złącze COCPIT-1 C103 - małe niebieskie złącze COCPIT-2 Siłownik klapki i owszem jest - "Fuel Flap" - podłączony jest do C100 pin 11 i pin 25. Oczywiście działa dla zaznacznia, że samochód ma moduły drzwiowe... Cytat:
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 26-01-2014 o 19:08 |
||
|
|
|
|
|
#376 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez radek70 ; 26-01-2014 o 19:39 |
|
|
|
|
|
|
#377 | |
|
FCP member
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
|
#378 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 Ecoboost 182km
Rocznik: 2012
|
Jestem już po montażu dodatkowej nagrzewnicy jednak nie jestem pewien prawidłowości jej działania. Czytając watki dotyczące nagrzewnicy spodziewałem się, że ciepłe powietrze z nawiewów będę czuł już po minucie. W moim aucie ten czas to ok.5 min. Sama nagrzewnica uruchamia się dopiero po przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Nie ma mowy aby załączyła się zaraz po uruchomieniu silnika. W początkowej fazie jazdy wskazania komputera pokazują niskie wartości % i zmieniają się płynie w zależności jak mocno wciskam gaz. Doszukuje się problemu w słabym akumulatorze ale wczoraj przy -15st zapalił za pierwszym razem. Musiałem go jedynie chwile dłużej pokręcić. W związku z tym sam już nie wiem. A może wszystko jest w porządku tylko za dużo oczekiwałem?
|
|
|
|
|
|
#379 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: czerwiec 2007
|
Jaki masz alternator?
U mnie przy alternatorze 120A nagrzewnica włącza się nawet bez silnika. Jak włączę silnik przy tych mrozach ostatnich i NIE włączę grzania szyb tylko samą nagrzewnicę, to pracuje w zakresie 60-100%. Akumulator mam kiepski, więc u Ciebie podejrzewam, że alternator jest słabszy - bo innego wytłumaczenia nie widzę.
|
|
|
#380 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 Ecoboost 182km
Rocznik: 2012
|
W takim razie alternator do sprawdzenia. Nie mam pojęcia jaki jest u mnie. Aku mam fabrycznych, więc wkrótce pewnie i tak czeka mnie wymiana.
|
|
|
|