Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-06-2016, 09:22   #371
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: upgrade 2.0 tdci 140 do wersji 163 KM

Nie, żadne narzędzie dealerskie Forda nie ma możliwości zgrania zawartości sterownika! Dlatego nie wykryja także chipa (słyszałem że w innych markach to mają taką możliwość)

////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2016, 09:47   #372
TuneFORCE
ford::professional

Imię: Grzegorz
Model: Focus RS
Silnik: 2.3EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał kiklop1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem że ma możliwość skopiowania programu z sterownika samochodu do pliku, a potem możliwość edycji.
A po co mu to? Wystarczy że sprawdzi czy suma kontrolna jest taka jak powinna być i tyle...
TuneFORCE jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2016, 10:19   #373
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał TuneFORCE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy że sprawdzi czy suma kontrolna jest taka jak powinna być i tyle...

JAK ??????

nie ma takiej możliwości w IDSie ani w FDRSie - nie ma
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2016, 10:29   #374
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał TuneFORCE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Wystarczy że sprawdzi czy suma kontrolna jest taka jak powinna być i tyle...
No to po kolei.
1) IDS umie podać sumę kontrolną wsadu PCM.
2) Każda wersja softu PCM ma inną sumę kontrolną
3) Nie znam ASO, które ma tabelkę "właściwych" sum kontrolnych dla wszelkich spotykanych softów PCM
4) Przestawienie "metodą fabryczną" 140->163PS NIE ZMIENIA sumy kontrolnej softu PCM.
5) Po co się katować analizą sum kontrolnych jak na rejestratorze danych po wrzuceniu wykresu ciśnienia doładowania i ciśnienia na szynie paliwowej od razu widać, że soft jest "rzeźbiony"?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-06-2016, 10:39   #375
TuneFORCE
ford::professional

Imię: Grzegorz
Model: Focus RS
Silnik: 2.3EB
Rocznik: 2017

Ja naprawdę mam głęboko w poważaniu te Wasze argumenty, one są dobre dla klientów, a nie dla kogoś z branży kto grzebie przy sterownikach czy procesorach. Mówcie klientom co chcecie, ja mam zasadę że zawsze mówię prawdę bo klient MA BYĆ ŚWIADOMY. Dla mnie koniec tematu.
TuneFORCE jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-06-2016, 12:13   #376
tedi_k
FCP member

Cytat:
...mam głęboko w poważaniu te Wasze argumenty...
Każdy klient jest uświadomiony, że "fabryczne" przestawienie polega m.in. na zmianie ID silnika w centralnej konfiguracji. I to jest w oczywisty sposób widoczne bez analizy sum kontrolnych, rejestratorów danych itp. W ciągu tych kilku lat jeszcze nie było przypadku aby jakiekolwiek ASO miało z tym jakiś problem.
Natomiast osobiście znam ASO, które miało problem z przebiegiem wykresów ciśnienia doładowania i ciśnienia na szynie paliwowej po zrobionym chipie. Bez wgłębiania się w sumy kontrolne i analizę centralnej konfiguracji.
Dla mnie to także jest koniec tematu.
Stary 06-06-2016, 13:02   #377
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W ciągu tych kilku lat jeszcze nie było przypadku aby jakiekolwiek ASO miało z tym jakiś problem
Dokładnie .

A tak w ogóle po co te przepychanki ?
Stary 07-06-2016, 10:11   #378
kiklop1
ford::beginner

Imię: jan
Model: kuga
Silnik: 2.0 150KM
Rocznik: 2015

Cytat:
W ciągu tych kilku lat jeszcze nie było przypadku aby jakiekolwiek ASO miało z tym jakiś problem.
Zawsze musi być kiedyś pierwszy raz. Tak więc nie są to żadne przepychanki, lecz poważna sprawa, a może raczej kosztowna dla właściciela auta na gwarancji po poważnej awarii. Tak że my musimy być tego świadomi. Żeby można było jeszcze jakoś samemu wrócić do oryginalnego oprogramowania, bo jazda lawetą do Katowic czy Krakowa kilkaset kilometrów raczej nie wchodzi w rachubę. A może pomyślcie nad zdalnym serwisem. Jest to oczywiście możliwe, jeżeli klient posiada odpowiedni sprzęt.
Np. IDS z PC i załadowany zdalny pulpit. Proszę wypowiedzcie się w tym temacie.
kiklop1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2016, 11:34   #379
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał kiklop1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... A może pomyślcie nad zdalnym serwisem. ...
Ale po co? Nie ma uniwersalnych środków zabezpieczających przed każdą prawdopodobną/nieprawdopodobną sytuacją.
Nie ma obowiązku robienia zmiany mocy/tuningu samochodu. To jest kwestia zasadnicza.
Jak ktoś ma takie obawy jak kolega powyżej ("kiedyś MOŻE być pierwszy raz...") to kupuje sobie "fabrykę" jaka mu wystarcza i już.
Nie ma co się wypowiadać i bić piany.
Każdy winien być świadom swoich decyzji i za nie odpowiadać.
Stary 07-06-2016, 13:41   #380
kiklop1
ford::beginner

Imię: jan
Model: kuga
Silnik: 2.0 150KM
Rocznik: 2015

Dzięki tedi_k za odpowiedź. Myślę że po tych paru postach każdy kto nie był świadomy, a je przeczyta będzie bardziej świadomy. Myślę że własnie po to jest forum.
kiklop1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania