Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2016, 09:15   #371
Odene
ford::average

Model: Focus mk 3
Silnik: 1.6 EB 150km
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Plug & Play - dodawanie elementów wyposażenia

Myślałem by może zamocować gdzieś przy miejscu na kubek? Jakoś brak mi kreatywności..

Odene jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2016, 09:49   #372
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał Odene Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hej,

Jest szansa że temat już był tutaj wałkowany, jednak zapytam o opinię. Czy ktoś z was jest w stanie polecić jakiś uchwyt do telefonu na magnes? Mk3 przed liftem.

Natrafiłem na wynalazek o nazwie: Forever Uniwersalny uchwyt samochodowy MH-120 Magnetyczny
Dość tanie jednak clips na nawiew nie wygląda jak by pasował do kratki. Ktoś miał styczność? Ewentualnie ktoś ma coś sprawdzonego?

Chciałbym by taki uchwyt był dyskretny (nie na przedniej szybie albo gdzieś bardzo wyeksponowany na kokpicie) ale też był widoczny. Tak więc nawiew po stronie kierowcy wydaje się być OK.

Ktoś coś ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

1) Załóż zestaw głośnomówiący, nie będziesz potrzebował uchwytu => zestaw, to nie majątek

2) moim zdaniem => najbardziej praktyczne miejsce => przecież telefonu nie zostawiasz w aucie, więc w czym problem, że będzie widoczny?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 28-12-2016 o 09:51
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2016, 09:27   #373
Odene

Model: Focus mk 3
Silnik: 1.6 EB 150km

Faktycznie dzisiaj jak jechałem do przyznam że miejsce jest fajne. Nie zasłania za dużo.
Odene jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2016, 13:02   #374
gavin2002

Imię: Sebastian
Model: Ford Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 TDCI 115km

Cytat:
Napisał u08mlap Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy ktoś wie gdzie podłączyć te wtyczki aby świeciło [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Trzeba mieć wiązkę dachową z tymi wtyczkami.
gavin2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2016, 20:04   #375
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał gavin2002 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trzeba mieć wiązkę dachową z tymi wtyczkami.
tu było pytanie

tu odpowiedź

w Focusie mk1, na niemieckim forum, lampki koło osłon przeciwsłonecznych podpinali do lampki sufitowej
Nie koniecznie trzeba mieć wiązkę => 2 kabelki można dosztukować

pozdrawiam
Arturek
Stary 03-01-2017, 12:49   #376
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Projekt - dodatkowe lusterko w schowku na okulary:

No.. muszę się pochwalić, że panel podsufitki w końcu do mnie dotarł i za pomocą prób i błędów znalazłem, że samo wymontowanie schowka na okulary (który notabene zawiera to lusterko tylnej kanapy) jest banalnie proste (odpinamy sprężynkę, od środka wypinamy plastikowy trybik i wypinamy uchwyt z panelu).

Niestety pomimo przyglądania się dosyć uważnie, jak ten panel wygląda, wciąż nie wiem jak ten panel odpiąć od samej podsufitki w aucie (czyli jak się do tego zabrać).

Na oko, wygląda że od przodu są dwa plastikowe klipsy a na tyle są plastikowe zawiasy, czyli należy wypiąć od przodu i opuścić w dół.

Czy jest ktoś w stanie nakreślić/pomóc jak się zabrać do demontażu?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiście przeszczep jest w systemie> do mojego panelu z LED'ami RGB oraz lampką LED i przyciskami idzie schowek na okulary z lusterkiem z dawcy jak ze zdjęcia
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2017, 13:12   #377
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Witam

Jeśli chcesz zdemontować panel, podobny do tego na zdjęciu, to:
- otwierasz schowek na okulary
( celem jest wyjęcie tego elementu w którym są miejsca na czujniki alarmu)
- jeśli "wsadzisz nos" do schowka, to zobaczysz płaskie szczeliny
- w te szczeliny wkładamy coś płaskiego (ja włożyłem mały śrubokręcik) i pchamy
- odskoczy część plastiku
- teraz podważamy i wyjmujemy ten kawał plastiku z miejscem na czujniki alarmu
- gdy to wyjmiesz, to zobaczysz śruby torx (gwiazdka) które nalezy odkręcić
- wtedy możesz zdjąć cały panel ze schowkiem na okulary

UWAGA - po wewnętrzej stronie podsufitki, jest plastikowy stelaż do którego jest przykręcony cały schowek na okulary

pozdrawiam
Arturek

P.S. Tu jest zdemontowny = puste miejsce - ten element który musisz odpiąć w pierwszej kolejności

Ostatnio edytowane przez arturek ; 03-01-2017 o 13:25
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2017, 13:26   #378
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

a w FF3 był w ogóle montowany górny panel ze schowkiem i lusterkiem?
z lusterkiem był na 100% w S-Maxie, może także w C-Maxie - oznacza to że ten schowek może mieć inne długości/rozstawu uchwyty którymi przykręca się go do dachu. Proponuję to sprawdzić na początku
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-01-2017, 13:32   #379
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a w FF3 był w ogóle montowany górny panel ze schowkiem i lusterkiem?
...
Marcin, przecież są zdjęcia...One na prawdę są od FF3 (jeden ze schowków od ST...).

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - najpierw trzeba wyczepić tą część panelu z mikrofonem. Wtedy widać śruby, o których pisze @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Po odkręceniu śrub trzeba uważać by cały panel nie poleciał Ci na dół i nie poobrywał tych delikatnych taśm zasilających oświetlenie LED RGB.
Stary 03-01-2017, 16:51   #380
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Dziękuję bardzo wszystkim.
Z racji że po 18-tej już jest ciemno - to raczej w tygodniu nie będę miał kiedy do tego usiąść, ale kto wie czy na weekend nie uda mi się tym pobawić.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - ja to Ci w ogóle już dawno piwo wiszę. Jeszcze raz dziękuję - jak zwykle.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - o ile panel (cały) może (kto wie) się różnić między sobą, o tyle sam wkład (ta opuszczana winda) czyli uchwyt na okulary na moje oko wygląda wręcz identycznie i ma identyczne wymiary. Jak się będę brał za to, to planuje to nagrać, bo taki "upgrade" naprawdę mi umili moje autko.

Cały uchwyt na okulary (wraz z lusterkiem) bezproblemowo wyciągnąłem z panelu i przykładałem na oko w aucie do swojego panelu, to wygląda rozmiarowo identycznie, z zewnątrz nawet wygląda że jest to samo, tyle że różni się że ma właśnie lusterko.

Postaram się podrzucić jakąś fotkę porównawczą w międzyczasie zanim to rozbiorę.

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdy to wyjmiesz, to zobaczysz śruby torx (gwiazdka) które nalezy odkręcić
Właśnie to mnie najbardziej zastanawiało, bo mam przecież panel na stole i widzę gwinty, więc tak myślałem że jakoś do tych śrub trzeba się dostać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Głupi ja - mogłem się domyślić sam, ale pewnie najpierw musiałoby być chociaż piwo na stole, żeby potem zaczęła działać logika plastikowych klocków

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@edmun - najpierw trzeba wyczepić tą część panelu z mikrofonem. Wtedy widać śruby, o których pisze @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Po odkręceniu śrub trzeba uważać by cały panel nie poleciał Ci na dół i nie poobrywał tych delikatnych taśm zasilających oświetlenie LED RGB.
Właśnie o tym pamiętałem, chyba nawet Ty mi to wspominałeś dawno temu jak zamawiałem ten panel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli ten upgrade mi się uda, to następnym na pewno będzie podświetlana gałka zmiany biegów i podświetlane progi. Linków proszę nie podrzucać bo na razie i tak mnie nie stać, żeby cokolwiek sobie znowu kupić.

Niestety adaptacyjny tempomat nie jest chyba mi pisany, bo jest trochę dużo z tym zachodu i nie wiem czy kiedykolwiek byłbym w stanie to zrobić

update:
obiecane zdjęcia:

W weekend przymierzam się do podmianki.
Żałuję tylko że na schowku na okulary z lusterkiem (czyli na części której potrzebuję) są delikatne rysy.
Po założeniu zobaczę jak to wygląda więc może się okazać (na koniec) że jeśli rysy będą zbyt widoczne, to się rozmyślę i będę szukał kolejnego panelu.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 04-01-2017 o 10:25
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
audio , focus , mk3 , oświetlenie , wyposażenie

Zasady postowania