Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-12-2005, 14:59   #371
anioł
ford::amateur

Domyślnie

Witam na forum nie jestem uzytkownikiem forda natomiast posiadam blosa w swoim aucie marki daewoo nexia. Zamontowalem go zaraz przed przepustnica na power rurze zakonczonej stozkiem wszystko bangla bez problemu ale gdzies czytajac ktos powiedzial cos o polozeniu blosa mianowicie ja mam go na boku bo maska sie nie zamyka i teraz czy konieczne jest ustawienie w pionie?? czy aby nie ma lekkich problemow z otwieraniem tak na boku?? narazie auto jest jeszcze nie wyregulowane bo analizator sie rozkraczyl ale juz nie dlugo bede go ustawial.

z gory dzieki...

anioł jest offline  
Stary 20-12-2005, 15:41   #372
henry
ford::beginner

Domyślnie

anilop a czytales caly temat?

bo tam jest wszystko napisane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
henry jest offline  
Stary 20-12-2005, 17:39   #373
pajczaki

Domyślnie

Cytat:
Napisał Struna
,pajczaki, a tak wogóle to nie bierze Ci lewizny spod tej czerwonej rury n ablos-ie - taka jakaś pofałdowana i zachodzi zbyt głęboko na wypusty korpusu. jak będzie dolot nieszczelny to będzie kiszka z dawkowaniem gazu.
wyjasniam - to czerwone to przejsciowka "jacky" (kupilem w norauto w markach) byla dluzsza ale na potrzeby montazu zostala odpowiednio skrocona, a na blosa nachodzi tak gdyz brat aby glebiej weszla przejciowka po prostu zrobil wyciecia i stad wyglada to jakby bylo zle nalozone (cybant dobrze docisnal). watpie aby byla tam nieszczelnoscGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
postaram sie wkrotce zamiescic zdjecia dolotu po przerobce (ale jeszcze nieostatecznejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

[ Dodano: 2005-12-20, 17:42 ]
teraz spojrzalem na zdjecie i faktycznie wyglada, ze nachodzi, wieczorem to sprawdze:0
Stary 21-12-2005, 09:52   #374
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał pajczaki
Cytat:
Napisał gondoljerzy
Pajczaki. Prawdopodobnie silnik traci z powodu braku puszki filtra powietrza.
poprawilem u siebie dolot - znaczy wydluzylem i jest znacznie lepiej, zamierzam jeszcze go wydluzyc o ok 10 cm, prawdopodobnie moge miec u siebie jeszce problem przy wyzszych obrotach z powodu kolektora (nie mam seryjnego, tylko rurowy ale ma za mala srednice)
A nie myślałeś o dwu poziomych podwójnych gaźnikach dellorto, weber lub solex. Do 2,0 DOHC z rodzinki fiata to bardzo miła przeróbka i dość łatwo dorwać do niej graty. Druga opcja to taka jak moja wcześniejsza (teraz na półce leży) czyli rezygnacja z benzynki, kolektor i dolot jak z silnika z wielopunktowym wtryskiem. Czyli pojemny kolektor z dość długimi rurami do każdego cylindra. W moim przypadku bardzo poprawiła się z takim kolektorem góra obrotów. Kilka stron wczesniej wrzucałem zdjęcie tego dolotu. Do Ciebie pewnie byś znalazł oryginalny dolot z jakiejś wtryskowej argenty.
gondoljerzy jest offline  
Stary 21-12-2005, 18:03   #375
pajczaki

Domyślnie

gondoljerzy - myslalem o gaznikach ale niestety silnik prawdopodobnie by nie wytrzymal duzej mocy (wysilenia) musze zadowolic sie moca maksymalna ok 130- 135 koni - i na wiosne pewnie tyle bedzieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

co do blosa - dzis dwa tankowania pierwsze po testach blosa i wyszlo mi 13.5 litra a przed chwila bylo drugie i wyszlo 10. jazda tylko miejska (mam przeklamanie na liczniku - taki jest urok niektorych swapow - wiec do tych danych musze doliczyc 10% wiecej)
Stary 22-12-2005, 15:53   #376
henry

Domyślnie

a czemu taka roznica w spalaniu?
byla w miedzyczasie regulacja?
henry jest offline  
Stary 22-12-2005, 19:09   #377
pajczaki

Domyślnie

Cytat:
Napisał henry
a czemu taka roznica w spalaniu?
byla w miedzyczasie regulacja?
sam bylem lekko zdziwionyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale fakt, ze po pierwszym tankowaniu byla zmiana dolotu i testy (auto wiecej bylo ciagane i sprawdzane) jutro kolejne tankowanie i zobaczymy jak bedzieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[ Dodano: 2005-12-26, 02:46 ]
poprawka - licznik a "real" to 12% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ostatnie tankowanie w miescie to 11,5 (plus 12%)
ale teraz niemily szokGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pojechalem na mazury i spalanie w trasie wyszlo mi 13,6 litra (przy uwzglednieniu roznic licznik - rzeczywisty przebieg) przy predkosciach obrotowych rzedu ok 3,5 - 3,7 tys (plus jedna osoba na pokladzie ok 100kg). jezdzac na zwyklym mikserze do ok 3tys na piatym biegu spalanie wychodzilo po korekcie roznic ok 11litrowGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przejezdze jeszcze ok 1,5 tys km i pojade na hamownie bo cos musi byc nie tak, po miescie wychodzi mi mniej niz na trasie!!
Ps. przy regulacji gazu "spece" ruszali mi ta srubka skosna od doplywu powietrza, a dokladniej to ja lekko odkercili. Czy moze to miec jakis wplyw na spalanie? jutro przykrecam ta duza srube aby spradzic jak bedzie jezdzil i jakie bedzie spalanie

ps. ogolnie co raz mniej mi sie to wszystko podoba....
Stary 27-12-2005, 20:47   #378
gondoljerzy

Domyślnie

Cytat:
Napisał pajczaki
gondoljerzy - myslalem o gaznikach ale niestety silnik prawdopodobnie by nie wytrzymal duzej mocy (wysilenia) musze zadowolic sie moca maksymalna ok 130- 135 koni - i na wiosne pewnie tyle bedzieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Te silniki wypuszczane z gaźnikami 40mm właśnie gdzieś tyle mocy miały w serii.

Cytat:
co do blosa - dzis dwa tankowania pierwsze po testach blosa i wyszlo mi 13.5 litra a przed chwila bylo drugie i wyszlo 10. jazda tylko miejska (mam przeklamanie na liczniku - taki jest urok niektorych swapow - wiec do tych danych musze doliczyc 10% wiecej)
To masz fajnie. Ja co bym nie robił, mikser czy blos, nie schodzę w mieście poniżej 15.
gondoljerzy jest offline  
Stary 27-12-2005, 21:44   #379
dzidzia

Domyślnie

Nie tylko wy macie problemy z duzym spalaniem.

Zrobiłem na blosie jakieś 6 tyś km. Pierwsze zbiorniki to było jakieś 11,5-12 litra na setke.Potem po ustawieniu , ustabilizowało sie na 9-10 litra. rekord minimum to 8,2 na trasie.

No i dziś zaatankowałem po raz któryś tam i ku mojemu zdziwieniu 12.3 litra (blos chyba nie lubi zimy ;( ) Najgorszy wynik odkąd mam blosa i całą instalke. Notuje spalanie odkąd mam gaz, średnia z całego przebiegu na blosie to 10,6l. Gaz załozony w czerwcu
dzidzia jest offline  
Stary 27-12-2005, 23:01   #380
pajczaki

Domyślnie

dzis mialem wyjazd do lodzi, wrocilem, zatankowalem i wyszlo mi 11litrow (plus 12% przeklamania czyli wyszlo wiecejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) poprawa w stosunku do wczesniejszych wynikow (ale dzissiejsze warunki zmusily mnie do jazdy na kilku odcinkach do ok 40-50kmh) dodam ze dzis rano kurek zostal o 1/4 obrotu przykreconyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zmierzylem dzis mego trola i na gazie wyszlo mu 13,2 i 13,4 (g-tech) z jedna os na pokladzie (1bieg do ok3,8 tys, nastepne do 5tys, dodam ze auto swiezo po dotarciu)
obecnie mam wieksze zmartwienia niz spalanie bo albo wal sie ukreca albo most jest w stanie agonalnym, do tego po przelaczeniu na bene auto przy probie mocniejszego wcisniecia gazu podszarpuje

Zasady postowania