Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-03-2013, 11:08   #371
jacekn8
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Blaupunkt Travel Pilot FX - kompendium wiedzy

Witam, zastanawiam się nad zakupem nawigacji Blaupunkt FX oraz map 2013. Aktualnie mam założonego chinczyka z Automapą i doszedłem do wniosku że lepsza jakość muzyki i pełna współpraca z Conversem sie bardziej przyda. A podobno Blaupunkt wypuszcza mapę na 2013 to będzie możliwość zastąpienia Automapy, która pewnie i jak będzie lepsza.
Mam kilka pytań:
1. Czy FX wyświetla komunikaty nawigacyjne na Convers tak jak NX ? Prawdę mówiąc na tym mi najbardziej zależy. Mając chinczyka po prostu ten piękny Convers można powiedzieć że jest bezużyteczny.
2. Czy przy instalacji potrzebny jest IDS czy tylko plug and play ? Czytałem info w tym temacie i prawdę mówiąc się pogubiłem i już sie sam nie wiem...
3. Czy nie mając w aucie żadnego orginalnego BT/VC (pomijając BT w chinczyku który i tak zniknie z radiem) będę miał BT/VC bez instalowania orginalnego modułu BT/VC ? I czy pojawi się telefon na Convers ?

Z góry dziękuję serdecznie

Ostatnio edytowane przez jacekn8 ; 19-03-2013 o 11:39
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2013, 20:48   #372
lgtm

Imię: Michał
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI

Witam

W jaki sposob mozna sprawdzic wersje oprogramowania nawigacji ?
A jesli okaze sie bardzo stara to skad mozna pobrac i jak zainstalowac najnowsza wersje ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Jesli ktos jest zainteresowany to tej stronce mozna znalezc aktualizacje oraz instrukcje instalacji oprogramowania systemu audio: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
lgtm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2013, 21:44   #373
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Czy FX wyświetla komunikaty nawigacyjne na Convers tak jak NX ?
Tak

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Czy przy instalacji potrzebny jest IDS czy tylko plug and play ?
To zależy. Jeśli znajdziesz FX wymontowanego z S-maxa lub MND4 z Conversem to prawie na pewno będzie plug&play. Jeśli będzie z innego samochodu, to bardzo prawdopodobna będzie konieczność "instalacji modułu programowalnego" IDSem. Bardzo prawdopodobne będzie pojawienie się "uncofigured mode" i np. brak info na conversie.

Cytat:
3. Czy nie mając w aucie żadnego orginalnego BT/VC (pomijając BT w chinczyku który i tak zniknie z radiem) będę miał BT/VC bez instalowania orginalnego modułu BT/VC ? I czy pojawi się telefon na Convers ?
Żadne radio Ford nie ma BT bez zainstalowania modułu BT/VC. Tak więc nie pojawi się telefon, dopóki nie dodasz osobnego modułu BT/VC (wtedy najlepiej od razu z USB).

Cytat:
Napisał lgtm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W jaki sposob mozna sprawdzic wersje oprogramowania nawigacji ?
A jesli okaze sie bardzo stara to skad mozna pobrac i jak zainstalowac najnowsza wersje ?

Jesli ktos jest zainteresowany to tej stronce mozna znalezc aktualizacje oraz instrukcje instalacji oprogramowania systemu audio: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Szukanie się kłania.... W tzw. menu dealerskim - po naciśnięciu klawiszy NAV+Set jednocześnie.
O aktualizacji softu FX jest kilkanaście postów. Wystarczy przeczytać a stosowne pliki same się u wujka googla znajdą... Zwykle zresztą na moim chomikuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do tej Twojej aktualizacji na stronie Forda - to jest znana wszystkim zainteresowanym aktualizacja do modułu BT/VC - trzeci raz kłania się szukajka...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 19-03-2013 o 22:03
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2013, 10:22   #374
jacekn8

Teraz jeszcze jakbyście koledzy poradzili czy warto ??? Oczywiście mam w chinczyku Automape więc pewnie fx jej nie przebije, do tego teraz mam większy dotykowy ekran i dvd. I na tym koniec zalet...
Radio nie ma zbyt dobrej czułości na fale. Często gubi, szumi, a funkcja AF nie dość że szuka lepszej częstotliwości przez długi czas, to w rezultacie znajduje, ale inną stacje radiową. Moje stare 6000CD działało perfect. Dvd użyłem raz w ciągu 2 miesięcy więc też nie jest konieczne.
Na początek interesowałaby mnie mapa z 2012 roku. Navi używam tylko w dużych miastach (Kraków, Katowice). Do tego piękny Convers wreszcie do czegoś by się przydał. Na polskim języku mi nie zależy, wystarczy angielski, do navi też. MP3 chyba też można grać z osobnej karty pamięci ?

I teraz pytanie czy warto na taką przesiadkę ? NX raczej odpada, bo kosztuje 2,5 ceny FX, a wolałbym na to miejsce zakupić mapy 2013 do FX. Poradźcie

Ostatnio edytowane przez jacekn8 ; 20-03-2013 o 10:25
Stary 20-03-2013, 11:03   #375
tedi_k
FCP member

Czy warto każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Tu co najwyżej można uszczegółowić info: MP3 można grać z karty pamięci tylko wtedy, gdy nie jest uruchomina nawigacja (slot na karty jest jeden, a mapa musi być włożona cały czas gdy nawigacja ma działać).
Tak więc, na co dzień można grać MP3, a jak się jedzie w nieznane strony to albo radyjko (na prawdę dobrze działające) albo CD.
Stary 20-03-2013, 11:47   #376
jacekn8

dzięki, więc chyba się zdecyduje. Czyli jak znajde radio z auta które działało z Conversem to żadnego Ids/wds nie potrzebuję podpinać ? Mój convers też wykryje radio jako navigację ?
Stary 20-03-2013, 12:13   #377
p_swiderski
ford::advanced

Model: Outlander PHEV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017

Na 95% będziesz musiał aktywować navi w swoim komputerze. Nie ma znaczenia gdzie wcześniej jeździło. Sam właśnie zamontowałem NX i muszę go dodać do komputera. Tylko coś nie mogę się przez ELMconfig połączyć...
p_swiderski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2013, 12:15   #378
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał p_swiderski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na 95% będziesz musiał aktywować navi w swoim komputerze. Nie ma znaczenia gdzie wcześniej jeździło. Sam właśnie zamontowałem NX i muszę go dodać do komputera. Tylko coś nie mogę się przez ELMconfig połączyć...
Z NX jest inna sytuacja z powodu wbudowanej obsługi klimatyzacji. FX w większości przypadków po zamontowaniu "rusza", choć na to nie ma żelaznej reguły jak zawsze podkreślam!
Stary 20-03-2013, 14:01   #379
p_swiderski

Model: Outlander PHEV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2017

Ale wyświetla na convers "strzałki"? Bo NX też ruszył bez programowania, klima itp działa tylko w convers go nie widać. Ale nie widziałem nawet FXa na żywo, więc nie wypowiadam się. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p_swiderski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2013, 19:53   #380
sawoj

Imię: Wojtek
Model: Ford Fusion USA
Silnik: 2.0 240KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał p_swiderski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale wyświetla na convers "strzałki"? Bo NX też ruszył bez programowania, klima itp działa tylko w convers go nie widać. Ale nie widziałem nawet FXa na żywo, więc nie wypowiadam się. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyświetla strzałki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sawoj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
blaupunkt , ford , mp3 , nawigacja

Zasady postowania