![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#371 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Patryk
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1998
|
Cześć wszystkim, nie wiem czy to odpowiednie miejsce żeby zadać moje pytanie, ale nie widzę innego gdzie lepiej by ono pasowało.
Chciałbym wygłuszyć/wyciszyć Swojego Focusa MK1, 1,6 benzyna. Tutaj pojawia się pytanie do osób, które to już robiły, bo sam będę się do tego zabierał pierwszy raz. Plan jest taki żeby okleić wszystkie drzwi, podłogę oraz bagażnik i nadkola. Jakich materiałów do tego używać? Ile tego w m2 będzie potrzebne na całość? Wiem, że w tym momencie blacha w drzwiach jest zupełnie goła i nie ma tam nic oprócz tej pianki, którą ciężko usunąć, na podłodze nie ma pewnie też czegoś co jest stosowane w wielu lepszych autach. Jaki byłby efekt po takim zabiegu? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#372 |
|
ford::advanced
![]() Imię: PAweł
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.2 200KM / 500Nm
Rocznik: 2008
|
Focus to ok 6 mat 75x50 zejdzie ci na przednie drzwi. Drugie tyle pewnie pójdzie na bagażnik + nadkola a do tego trzeba doliczyć tyle drzwi.
Myślę o 1 warstwie mat butylowych i choć Focusa nie wyciszałem, to mniej więcej tyle mi poszło na wyciszenie Aurisa, który ma jednak trochę mniejszy bagażnik |
|
|
|
|
|
#373 |
|
|
Ok 6 mat na przednie drzwi? Na to aż tyle materiału trzeba? Jaki był efekt po tym wyciszeniu, czułeś różnicę? Czy jeśli kupię około 8m2 maty butylowej to starczy mi na bagażnik, nadkola + wszystkie drzwi oraz podłogę?
Ostatnio edytowane przez dimiC ; 11-07-2016 o 10:38 |
|
|
|
|
|
#374 |
|
|
Maty dajesz do środka drzwi na zewnętrzną blachę + zaklejasz też otwory, czyli kleisz stronę na którą zakładasz boczek - trochę tego schodzi.
Różnicę czuć/słychać. Mam też w domu Yarisa 1.4 w ropie i zastanawiałem się nad wygłuszeniem przednich nadkoli żeby było ciszej w kabinie. Po zrobieniu drzwi nie musiałem już tego robić. Tzn. można, ale już jest zdecydowanie ciszej. No i co chyba też ważne muzyka gra zdecydowanie lepiej Jeśli chcesz zauważalną różnicę, to IMO na początek zrób przednie drzwi i jako kierowca będziesz miał ciszej. Zrobienie bagażnika + tylne nadkola zniwelują szumy z kół i już powinno wystarczyć. |
|
|
|
|
|
#375 |
|
|
Czyli priorytetem wygłuszenie drzwi oraz bagażnika? Zastanawia mnie co jest wygłuszeniem na podłodze w mojej Foce, ale ogólnie nie spodziewałbym się tam niczego niesamowitego. 8m2 pewnie nie starczy mi na całość? Tzn dwie pary drzwi, podłogę oraz bagażnik? Czy oprócz maty butylowej stosowaliście jakieś dodatkowe wygłuszenie na drzwi? Z tego co czytałem to na podłogę i bagażnik można dodać jeszcze poroso jako drugą warstwę.
Ostatnio edytowane przez dimiC ; 12-07-2016 o 10:12 |
|
|
|
|
|
#376 |
|
|
Mógłbym prosić kogoś z 'bardziej obeznanych' o pomoc? Nie chciałbym niespodzianek po zamówieniu towaru :/
|
|
|
|
|
|
#377 | |
|
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo MK IV Sedan , EcoSport-Titanium
Silnik: 1,6 PB ;-( , 1.0EB 125KM
Rocznik: 2014 , 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
#378 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#379 |
|
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo MK IV Sedan , EcoSport-Titanium
Silnik: 1,6 PB ;-( , 1.0EB 125KM
Rocznik: 2014 , 2018
|
O macie kauczukowej myślałem jako warstwę kolejną na mate butylową.
Wysłane z tapciocha 😁
|
|
|
#380 |
|
|
Moim zdaniem, bo tak zrobiłem u siebie, butyl wystarczy. Jak ktoś chce zrobić i ma kasę, to dodatkowo można na matę położyć piankę wygłuszającą, wtedy będzie jeszcze ciszej, ale szkoda mi było kasy na to
|
|
|
|
![]() |
|
|
|