Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-03-2017, 14:28   #3801
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Komendy głosowe - zmiana języka

Cytat:
Napisał zasad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Wyczytałem w instrukcji że są komputer rozumie komendy po angielsku?...
Jeśli masz nawigację dotykową NX, to zmiana komend głosowych z j. niemieckiego na j. angielski do wykonania bezproblemowo z menu na ekranie.
Jeśli masz zwykłe radio, to zmiana języka komend = wymiana modułu BT/VC z takiego z przedostatnią literą B na taki z przedostatnią literą A w oznaczeniu typu modułu.

Stary 05-03-2017, 17:23   #3802
zasad
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli masz nawigację dotykową NX, to zmiana komend głosowych z j. niemieckiego na j. angielski do wykonania bezproblemowo z menu na ekranie.
Jeśli masz zwykłe radio, to zmiana języka komend = wymiana modułu BT/VC z takiego z przedostatnią literą B na taki z przedostatnią literą A w oznaczeniu typu modułu.

Radio które posiadam to Blaupunkt Travel Pilot FX. W takim razie jedynie to zmiana modułu jeśli chciałbym polski? Ok, a angielski jest dostępny w jakiś sposob?
zasad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-03-2017, 17:34   #3803
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Odpisałem. Moduł BT/VC z j. angielskim to ten z przedostatnią literą A.
Stary 05-03-2017, 18:44   #3804
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał zasad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witajcie. Mondeo MK4 Ghia sprowadzony z Niemiec.

Czy istnieje możliwość zmiany języka komend głosowych z niemieckiego na polski?
Musisz wymienić moduł BT/VC na CS7T-14D212-Ax, gdzie ostatnia litera x nieważna. Wtedy VC komendy głosowe, przy odpowiedniej konfiguracji zadziałają po polsku. Możesz też uzyskać streaming muzyki po bluetooth, ale wiąże się to z podniesieniem softu Blaupunkt FX do softu 4.1. Jeżeli zaczniesz poszukiwać modułu CS7T, to nie kupuj z przedostatnią literą B. Nie obsługuje USB, jeżeli takowy posiadasz.

Ostatnio edytowane przez radek70 ; 05-03-2017 o 18:48
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2017, 21:53   #3805
karoolpl
ford::advanced

Imię: Karol
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Ziomeczki,

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

czy te piny MQS podejdą do kostki modułu BT? chcę podłączyć też aux a że moduł będę miał prawdopodobnie jutro to chce na miejscu w Gdańsk kupić te konektory MQS do wtyczki.
karoolpl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2017, 21:58   #3806
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

MQS po drobnej korekcie siedzą idealnie w złączu modułu BT/VC.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2017, 22:19   #3807
karoolpl

ok, z Twoich postów wcześniej widziałem że trzeba krawędź zeszlifować, to nie problem będzie, obetnę aux w połowie i porobię odpowiednie kabelki. Moduł zostal dziś do mnie wysłany, udało mi się znaleźć ten z polskim językiem i usb za 220 zł z przesyłką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko brakuje pinów, zamówiłbym na allegro ale to kilka dni czekania, a tak mam tutaj na miejscu, a hallera to rzut beretem od mojej dzielni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. prawdopodobnie jutro moduł przyjdzie więc wieczorem będę dłubać. Jak będzie sukces to znaczy że jest nadzieja dla każdego radia sony, nawet tych z fabrycznie 04-XX-XX Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-03-2017, 22:26   #3808
karoolpl

Witajcie,

Dziś przyszedł moduł CS7T-14D212-AB, odkręciłem schowek, stary moduł, przerobiłem wtyczkę z mono na stereo (ogólnie to rozwaliłem przypadkiem kostkę od AUX ;p) powsadzałem piny w odpowiednie miejsca i podłączyłem nowy moduł. Wsadziłem bezpiecznik, radio odpaliło się i poprosiło o PIN. I teraz uwaga RADIO SONY przy parowaniu wyświetliło kod parowania! Więc w radiu sony jeżeli ktoś ma soft 04-XX-XX śmiało można robić update radia do wersji 05-XX-XX u mnie 05-04-01. Po update radio wyświetla zmienne kody parowania. Efektem pracy na dziś jest to że działa VC po polsku, przyjmuje komendy etc. Rozmowy tel również działają.

Jednak mam 2 problemy teraz. Pierwszy z nich to, to że nie było widać USB, i już po skręceniu wszystkiego do kupy i zamontowaniu schowka, zauważyłem że przy wejściu AUX, ale jak również i przy rozmowie tel. jakość dźwięku strasznie spadła, podkreślam że jak moduł wisiał sobie na kabelkach nie przykręcony do deski od spodu to rozmowa tel była czysta. Dopiero po skręceniu zaczął się problem z jakością dźwięku. Przy podgłośnieniu do około 20 zaczynam słyszeć pisk, tak jak czasami słychać to z mikrofonu gdy jest się za blisko wzmacniacza bądź jest źle ustawiony.

Co do 1 problemu to podejrzewam że skoro wcześniej miałem BT/VC po espaniolsku to w ELMconfig trzeba ustawić opcje że samochód posiada również USB? Czy być może dalej problem leży w samym radiu? ale to raczej mało prawdopodobne. BT streaming także nie jest dostępny w telefonie.

Jeżeli chodzi o 2 problem, to nie wiem być może zostawiłem nadmiar kabla USB owinięty o te metalowe mocowania deski rozdzielczej? (zrobiłem z 2 kabelków 1, jeden był dodatkowo ekranowany) i to indukuje pole magnetyczne które wpływa na moduł w postaci pisku? aczkolwiek przewodu dużo tam nie ma. Widziałem wcześniej że polecaliście montować filtr, ale czy bez filtru byłaby aż tak duża różnica? zważywszy na to co napisałem wyżej?

Podsumowując, zamówię jeszcze konektory MQS i podłącze AUX, podmienię również konektory na te zamówione bo co do tych nie jestem do końca pewien czy też ich nie uszkodziłem lekko przy montażu. Wersja convers 1007.

Upgrade radia dokonał kolega mm32, i osobiście z tego miejsca chcę polecić tego Pana i oferowane przez niego usługi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS. kojarzy ktoś pod jakim hasłem szukać samej kostki AUX? jeżeli nie znajdę to przylutuje do gniazda przewody

Ostatnio edytowane przez karoolpl ; 07-03-2017 o 22:32
Stary 07-03-2017, 22:59   #3809
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał karoolpl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do 1 problemu to podejrzewam że skoro wcześniej miałem BT/VC po espaniolsku to w ELMconfig trzeba ustawić opcje że samochód posiada również USB?
W dobrą stronę idziesz. Bez poprawnej konfiguracji w ELMConfigu zapomnij o USB i BTAudio.

Cytat:
Napisał karoolpl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli chodzi o 2 problem, to nie wiem być może zostawiłem nadmiar kabla USB
Nie ma nic do rzeczy. Pytanie zasadnicze - czym i jak przedłużałeś AUXa.
Jak nie ekranowałeś kabla, to już wiesz skąd masz zakłócenia.

Nie ma potrzeby zakładać żadnych filtrów o ile zrobisz to tak jak trzeba.
Fabrycznie nie ma filtra i nie piszczy.

Znajdź sobie jakiś kabel 2 żyły w ekranie, najlepiej o takim przekroju jak oryginał, wywal to co masz teraz i zamień na ekranowany. Ten z modułu do AUXa też. Przestanie piszczeć.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2017, 23:25   #3810
karoolpl

Ogolnie to wypialem te 3 przewody z wtyczki aux oryginalnej i wpialem te konektory w porty 5,6 i 23. Wczesniej na starym module przy korzystaniu z aux dopiero jak dalem ma full glosnosc i nic nie lecialo to bylo slychac lekki szum, ale to mówię przy ustawieniu glosnosci na full. Dlatego dziwi mnie czemu tutaj stalo sie to przy o wiele nizszej glosnosci, gdzie wczesniej zadnego pisku. Kabelek usb to zrobilem z dwoch, miniUSB zlutowalem z usb. Z tym ze w jednym w srodku byla plecionka miedziana a w drugim amelinum, no ale to moze ew. Kiedys zardzewiec i stad moje dziwoty :-)

Aha poki co jest podlaczone wszystko bez AUX, bo te kable wlasnie wypialem z wtyczki z konektorami i konektory do kostki modulu. Zanego przewodu nie dokladalem

Ostatnio edytowane przez karoolpl ; 07-03-2017 o 23:28
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania