Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-09-2016, 10:00   #3931
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i jak tam jeździło się konkurencją ??

biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2016, 10:18   #3932
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał madamaszek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy przypadkiem odpięcie pasa kierowcy nie dezaktywuje ASS ? Innymi stylowy kierowca nie może wyjść z samochodu przy aktywnym ASS.
Tak odpięcie pasa w manualu deaktywuje ASS ale tylko jeśli silnik chodzi. Jeśli zatrzymamy się, ASS zadziała i wyłączy silnik to odpięcie pasów czy otwarcie drzwi nie daktywuje ASS (nie wyłączy radia), silnik też się nie włączy tylko z tego powodu. Zdarzyło mi się to praktykować kilka razy, kiedy zatrzymałem się, otworzylem zdalnie tylna klapę, ale jednak musiałem wysiąść aby pomóc wyjąć bagaż z bagażnika - nie wyłączałem silnika - korzystał z ASS.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2016, 10:20   #3933
ratmed24
ford::advanced

Imię: Maciek
Model: było MDO MK1 HB Citreen Geel RS & mk2 TD -jest Fokus mk2 lift GHIA sedan
Silnik: 2,0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008r

Witam ja miałem okazję przejechać się konkurencją tzn superB z salonu z silnikiem 1,8 podajże 160KM - wrażenia dobre, szczególnie że auto było czarne hb a środek jasna skóra z alkantarą i czarne wykładziny- rewelacyjne zestawienie- bardzo dużo miejsca szczególnie z tyłu i bagażnik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wg mnie bardzo konkurencyjne do mk5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chociaż osobiście szybciej w mk5 ogarnąłem jazdę i bajery

było mdo mk1 td, mk1 citrine geel 1,8b, mk2 kombi 1,8td
jest Fokus mk2 2008 2,0TDCI GHIA
ratmed24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2016, 17:07   #3934
antrobius
ford::average

Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5

Cytat:
Napisał Luki27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z innej beczki, ale na temat.

Bardzo denerwujący problem.

Czy u Was po zgaszeniu silnika i otwarciu drzwi swoich albo pasażera wyłącza się radio tzn. cały sync 3(2)?

Jest to bez sensu, a nigdzie nie mogłem znaleźć czy da się to jakoś zmienić.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

U mnie wyłącza się radio przy zgaszonym silniku, gdy otworzą się jakiekolwiek drzwi.
Jednak w Mk4 tak nie mam. Tam radio wyłączy się samo, ale po upływie czasu. Drzwi na to nie wpływają.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Stary 26-09-2016, 17:09   #3935
antrobius

Imię: Piotr
Model: mondeo mkV
Silnik: EcoBoost 1,5

Cytat:
Napisał goodi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To też normalne. Przy aktywnym ASS silnik nie jest definitywnie wyłączony. Raczej w takiej sytuacji nie wysiadasz z auta. A zresztą, czy w manualu otwarcie drzwi przy aktywnym ASS nie powoduje automatycznego uruchomienia silnika? Tak właśnie na wypadek próby wyjścia z auta bez wyłączenia silnika i zapłonu? Automat odpala się już przy odpuszczeniu pedału hamulca, ale zupełnie nie wiem, jak to działa w manualu.

Przekaz Tapatalkiczny

Zauważyłem, że zatrzymanie samochodu w automacie z naciśniętym hamulcem (silnik wyłącza się), otwarcie którychkolwiek drzwi uruchamia silnik.
Po co to? Nie wiem

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Stary 26-09-2016, 17:26   #3936
goodi

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM

Cytat:
Napisał antrobius Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak w Mk4 tak nie mam. Tam radio wyłączy się samo, ale po upływie czasu. Drzwi na to nie wpływają.
Też tak miałem do czasu wymaganej aktualizacji softu przy okazji aktualizacji i spolszczenia navi. Po tej akcji radio zaczęło się wyłączać razem z przednimi drzwiami.

Bump:
Cytat:
Napisał antrobius Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zauważyłem, że zatrzymanie samochodu w automacie z naciśniętym hamulcem (silnik wyłącza się), otwarcie którychkolwiek drzwi uruchamia silnik. Po co to?
Może po to, żebyś się nie rozpędził i nie zaczął wysiadać. Sam nie wiem, jakimi ścieżkami krążą myśli projektantów niektórych systemów Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2016, 22:13   #3937
tomsiw

Model: Ford Mondeo MK5 (LB)
Silnik: 1.5L EB 160KM A6
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał goodi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i spolszczenia navi
Co masz na myśli? Twoja navi gada po polsku?
tomsiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2016, 22:34   #3938
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Ta w mk4. :-D
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-09-2016, 22:51   #3939
goodi

Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta w mk4
Niestety tylko i wyłącznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-09-2016, 11:50   #3940
goodi

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i jak tam jeździło się konkurencją ??
Przesiadłem się na dobre na swój, więc mogę się wypowiedzieć. Ogólnie po wejściu do Mondka odczułem ciasnotę, pomimo że zastępczo jeździłem Passatem w limuzynie i AudiA4 w takim samym nadwoziu. W Passerati cała moja ferajna zgodnie stwierdziła, że jest dużo więcej miejsca, niż w Mondeo. Jedynie starsza córa miała wątpliwości, ale ona ma specyficzną sytuację (gorset ortopedyczny od bioder po pachy) i chwilowo trudno jej się odnaleźć nawet w dużym aucie. A4 sporo ciaśniejsza, ale za to dużo wygodniejsze siedzenia. W obydwu autach siedziałem porównywalnie do MK4, czyli nisko i wygodnie. Pod tym względem MK5 jednak przegrywa. Częściowo jest to pewnie wina foteli wielokonturowych, któe strasznie poszły z siedziskami w górę, ale o ile dobrze pamiętam, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bez takich foteli ma podobnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawieszenie A4 nieporównywalnie bardziej komfortowe. W MK5 mam regulowane, ale na żadnym ustawieniu nie udało mi się uzyskać efektu, jaki był w Audi z zawieszeniem bez regulacji. Odpowiednio miękki, ale na wertepach nie bujało go prawie wcale. Ideał.
Silniki bez większej możliwości porównania. W Pasku benzyna 1,8 180KM zbierał się dużo żwawiej, niż moje 240KM. Jednak to jest inna masa, a do tego VW był w manualu. Prawdopodobnie mój w opcji manualnej też byłby bardziej żwawy (chociaż jak wejdzie na obroty, to nawet w automacie nie mogę mu nic zarzucić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Audi w dieslu 2.0, 150KM z S-tronic. Zbierał się nawet fajnie jak na tak małą moc, chociaż dla mnie za wolno. Zresztą ogólnie mnie denerwował, bo diesel. Nic na to nie poradzę, nie lubię tych silników i tyle. Ale nad A6 w dużej benzynie poważnie bym się zastanawiał. Poprzednio było poza moimi możliwościami finansowymi, ale po zakończeniu aktualnego leasingu z Fordem może być różnie.
Po powrocie do Mondka odnoszę wrażenie, że w ogóle nie mam w nim wspomagania. Nawet w ustawieniu komfortowym wydaje mi się, że chodzi chyba dużo ciężej, niż wcześniej. To pewnie wynik porównania do dużo lżejszych aut, na węższych gumach, z dużo większym profilem. Zobaczymy za jakiś czas.
Odpowiedz

Zasady postowania