![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 25-08-2010
Model: Mondeo Mk3 Ghia X Black Panther
Silnik: 2.0 TDCI 130 euro3
Rocznik: styczen 2004
|
Sprawna turbina:
silnik zgaszony- brak podciśnienia,cięgno na maksa wysunięte z gruszki !!! silnik(ciepły) pracuje, bieg jałowy- jest podciśnienie,cięgno na max wciągnięte w gruszkę !!! (wstępne ustawienie żaluzji na śrubie regulacyjnej takie żeby ciśnienie w dolocie było równe ciśnieniu atmosferycznemu, około 99-103kPa ) jak jest poniżej 0,99 to żaluzja jest za luźno albo wcale nie jest zamknięta) jak powyżej 1,03 to za ciasno i słychać jak turbina szumi, jęczy itd. Tak się ustawia wstępne ustawienie żaluzji na ograniczniku zamknięcia !!!! Teraz należy ustawić(sprawdzić) prawidłową długość cięgna!!! Zdejmujemy przewód podciśnienia z gruszki tak żeby sztanga się na max. wysuneła i oparła na kołeczku ograniczającym( ma się zaprzeć co czuć) !!! Jedziemy,4-5bieg, pod pełnym obciążeniem przy około 3-3,5tyś obr. ciśnienie doładowania powinno wynosić 200-220kPa, nie więcej( jeśli jest więcej to należy wydłużyć cięgno) !!! Oczywiście do tych 3tyś. auto będzie miało muła bo żaluzja jest na max. otwarta !!! A i jeszcze jedno 2.0 TDCI to nie TDI od 2,5bara(350kPa) głowica(czapka) nie odleci !!! Prędzej przy 2,7bara(370kPa) ukręci się wałek turbosprężarki ( już 2 ukręciłem!!! ) niż ta głowica się podniesie ( dociska ją 18śrub !!! ) I to tyle. Jeśli coś się nie zgadza to albo zawór nie działa, albo jest dziura w wężach podciśnienia, albo żaluzja się zacina(jest zapieczona) ... Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 29-10-2010 o 19:07 |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#33 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-04-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Następnie ustawię na obrotach długość sztangi. Ciśnienie faktycznie się odejmuje, bo bez odpalania silnika pokazuje mi tyle samo co po odpaleniu. Ostatnio edytowane przez Andi ; 30-10-2010 o 22:40 |
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
|
Mam zagadkę z tym twoim turbo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sztanga pracuje a turbo nie ładuje, bardzo dziwne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Normalnie ciś. atmosferyczne to 98-101kPa, i w dolocie na BIEGU JAŁOWYM nie powinno być mniej!!!( nawet z odłączoną turbiną ) Zanim zaczniesz coś kręcić to sprawdź czy po wciągnięciu sztangi dźwignia sterująca dochodzi(zapiera się) do ogranicznika(mała śrubka ukryta pod gruszką z lewej strony, jest wkręcona w środkowy korpus turbosprężarki ) To jest ogranicznik zamknięcia żaluzji ( zderzak jak kto woli ) Bo może sztangę wciąga ale nie dociąga tyle ile powinno , czyli do ogranicznika !!! Ogranicznik otwarcia (kołeczek ograniczający) jest wewnątrz turbiny i niewidoczny z zewnątrz !!! Tyle tylko że skoro wciąga sztangę to turbo powinno ładować !!! Może nie super idealnie ale powinno. A u ciebie niema nic do 3000obr a to bardzo dziwne !!! Albo sie coś obłamało w tyrbinie np. ramie sterujące pierścieniem( lub wyskoczyło z rowka) albo na wirniku niema już łopatek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdź jeszcze jak wygląda wirnik od strony dolotu( odkręć opaskę i zajrzyj do wnętrza) mam nadzieje że dolot został wyczyszczony po rozpadnięciu się wirnika orginalnej turbiny. Bo jak nie to odłamki starego wirnika wpadły w nowy wirnik i zmieliły łopatki. Chodzi mi o przewód pomiędzy turbo a filtrem powietrza !!! Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 31-10-2010 o 00:21 |
|
|
|
|
|
#35 |
|
|
Wrzucam linka na youtube z pracy silnika, przy 6 minucie objawiły się charakterystyczne objawy przy około 3000rpm.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Film nie jest najlepszej jakości niestety - wykres od góry - czerwona linia to obroty silnika, niebieska czujnik ciśnienia doładowania, na zielono prędkość samochodu. Wykres drugi - linia niebieska temperatura silnika, linia żółta, to chyba temperatura powietrza zasysanego. Trzeci wykres bez znaczenia. Na drugim wykresie (o ile żółta linia to temperatura powietrza dolotowego tuż przed kolektorem) widać, że temperatura rośnie podczas przyspieszania, może EGR przepuszcza, labo rośnie zgodnie z prawem fizyki wraz ze wzrostem ciśnienia - tego nie wiem. Wyjmowałem wczoraj turbinę... Zmienna geometria pracuje bez zacięć, wszystko na swoim miejscu. Łopatki bez najmniejszych uszkodzeń. Jest już odczuwalny minimalny luz osiowy i troszkę większy od niego promieniowy. Po montażu turbiny charakterystyczne objawy przeładowania - ogromne kopcenie przy przyspieszaniu i słaby efekt przyspieszania, nastęnie wrócił objaw z 3000rpm. Jutro postaram się zrobić kilka zdjęć lub krótki filmik, to będzie dokładnie widać jak pracuje sztanga. Skoro czujnik pokazuje niższe ciśnienie doładowania - ciśnienie na obrotach biegu jałowego=ciśnienie przy wyłączonym silniku to może czujnik jest walnięty? Sprawdzę dokładnie te ciśnienia i pracę sztangi. Ostatnio edytowane przez Andi ; 31-10-2010 o 12:16 |
|
|
|
|
|
#36 |
|
|
Faktycznie kiepski ten filmik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wystarczyło by żebyś nagrał ciągnięcie na 5-6biegu od wolnych obrotów do 3000tyś co by było fajnie widać jak się ma ciśnienie doładowania do wzrostu obrotów!!!
Jedno mnie zastanawia że niema wskazań MAF sensora jakby był odłączony !!! A jak jest odłączony albo walnięty to auto będzie właśnie takie mułowate i turbina nie będzie ładować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ( no ale komp powinien złapać błąd maf sensora ) Z odłaczonym MAF przy 2000tyś(pedał w podłodze) będzie max 150kPa (a powinno być 230-250kPa) i to się pokrywa z twoim wykresem !!! Podobnie z ciśnieniem przy 3000-3500, tam zawsze będzie 210-230kPa bo żaluzja się bardziej nie otwiera( ogranicznik) !!! No chyba że jest gdzieś dziura i powietrze ucieka. A jeśli to nie maf to coś się urwało w mechanizmie sterowania i mimo że sztanga pracuje to żaluzja stoi w miejscu ( jest max. otwarta) !!! Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 31-10-2010 o 23:34 |
|
|
|
|
|
#37 |
|
|
Najlepiej byłoby od kogoś pożyczyć i wrzucić na próbę...
We wtorek będę w serwisie, to może się uda sprawdzić. Dzisiaj potwierdziłem, że na wolnych obrotach po wciągnięciu siłownika opiera się na ograniczniku. Niestety ciśnień nie mogłem potwierdzić - albo mi zgłupiał program, albo elm, albo coś nie tak na połączeniu bo na postoju i wyłączonym silniku wszystkie wskaźniki w programie wariują, po odpaleniu dalej to samo. Jutro spróbuję inny program. Nie mam gdzie auta rozpędzić do takiej prędkości żeby na 5 pociągnąć do 3000rpm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wrzucam 2 ciekawe linki jak działa turbo u innych [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Andi ; 01-11-2010 o 09:14 |
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
|
Cytat:
Miałeś raczej sprawdzić czy jest podłączony i sprawny( daje sygnał ) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. samo odłączeni nic nam nowego nie powie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wczoraj odłączyłem u siebie żeby sprawdzić czy ciśnienie na WOLNYCH OBROTACH dalej będzie na poziomie 99-102kPa czy może spadnie. I wyszło że stoi jak stało!!! Przepływ na MAF steruje też EGRem jakby ktoś chciał wiedzieć. Coraz bardziej obstaje przy tym że z jakiegoś powodu masz żaluzje ew turbinie cały czas otwartą na max. !!! Zrobiłem dzis jeszcze jeden test który sie pokrywa z tym co wcześniej napisałem, odłączyłem przewód podciśnienia z gruszki na pracującym silniku tak żeby się żaluzja na max. otworzyła !!! no i ciśnienie w dolocie spadło z 100-103kPa do 95-98kPa!!! Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 01-11-2010 o 14:30 |
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
|
Cytat:
Ale zapiszę swoje obserwacje. Silnik zgaszony ciśnienie doładowania=ciśnienie doładowania na włączonym silniku. Wartość wskazywana 95kPa, ciśnienie atmosferyczne 126 kPa. Czujnik MAF był odłączany na zregenerowanej turbinie. Poza tym są wskazania - na zgaszonym silniku około 0,13 na włączonym około 12 i rośnie z obrotami. Zaczął mi się coraz częściej pojawiać nowy objaw - słabe przyspieszanie ale połączone z kopceniem na czarno, nie zawsze turbina załapuje przy około 3000rpm, ale jak już załapie to przestaje kopcić. Wydaje mi się że przeładowuje bo jak się pojawia kopcenie, to auto nie chce przyspieszać. |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|