![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 07-09-2011
Model: focus
Silnik: 1,8
Rocznik: 1998
|
![]()
Witajcie.
Proszę Was o pomoc w zdiagnozowaniu przypadłości mojej foczki 98r HB. Tylna wycieraczka uruchamia się samoczynnie po przkreceniu stacyjki - przeważnie po jednym cyklu przestaje wariowac. Zdarza się również że uruchamia się samoczynnie w trakcie jazdy. Innym razem uruchamia się po naciśnięciu spryskiwacza przedniej szyby - w tym czasie przednia szyba jest spryskiwana ale nie włączają się przednie wycieraczki. Czasami obserwuję powolne pełznięcie tylnej wycieraczki w zakresie kilku centymetrów. Zdarzają się momenty ze wszystko działa jak należy. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Focus kombi
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
|
![]()
Witam,
Moim zdaniem to wina manetki. Jak masz jakiegoś znajomego, który ma focusa mk1 przełóż na chwilę od niego manetkę do siebie i zobaczy czy się poprawi. Może to być też spowodowane przetarciem przewodów w przelotce między budą a klapą gdzieś coś się zwiera i samoczynnie uruchamia wycieraczkę. Ale zacząłbym od sprawdzenia manetki. Pzdr |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
![]() Imię: Mariusz
Model: ford focus
Silnik: 1,6 16v
Rocznik: 2000
|
![]()
Witam. Wysiadły mi wycieraczki w Focusie 1.6 2000r. Po włączeniu zapłonu od razu pali się bezpiecznik od wycieraczek. Czy ktoś wie jaki może powód tej awarii?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
ford::average
![]() Imię: Maciek
Model: Focus Mk2 FL Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 136km 320Nm - DPF OFF
Rocznik: 03.2008
|
![]()
Moze zatarty mechanizm od wycieraczek ? Wcześnie nie miałeś problemu z płynnością ich działania ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
|
![]()
Wcześniej nic się nie działo. Działały bez zarzutu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
|
![]()
U mnie problem rozwiązał się sam. Poruszyłem dźwignią wycieraczek zmieniając biegi i włączając tylną wycieraczkę. Zostawiłem dźwignię na 1 biegu, wymieniłem bezpiecznik i o dziwo po włączeniu zapłonu wszystko ruszyło. Nie mam pojęcia co było przyczyną awarii.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
![]() Zarejestrowany: 05-12-2015
Model: mk1
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 1999
|
![]()
Witam.
Mam problem z wycieraczkami, mianowice dziś rano chciałem rozgrzac samochód i usunąc resztki śniegu z szyby wycieraczki ruszyły i zatrzymały się w połowie tylna też przestała działac i na obu nie działa spryskiwacz. Poczontkowo myślałem że bezpiecznik bo kiedyś miałem podobny problem i po wymianie bezpiecznika było ok a tym razem bezpiecznik jest cały.Czy ktoś wie co może byc przyczyną?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
![]() Zarejestrowany: 07-09-2011
Model: focus
Silnik: 1,8
Rocznik: 1998
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
![]() Imię: Marta
Model: Ford Focus C-max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
![]()
Podpinam się.
Pacjent Focus mk1 2002 rok 1.4 silnik benzyna. Wycieraczki przód i tył, i spryskiwacze nagle przestały działać. Przekaźnik sprawdzony- jest ok, manetka też w porządku, bezpiecznik też bez awarii. Sprawa wygląda tak, że wystąpiło to pierwszy raz- sprawdzenie bezpieczników i zaczęło działać, chociaż były ok. Drugi raz- wymiana przekaźnika i zaczęło działać. zauważyliśmy, że przy wymontowaniu skrzynki z bezpiecznikami, poruszenie nią przywraca sprawność wycieraczek i spryskiwaczy. Sprawdziliśmy połączenia, obejrzeliśmy skrzynkę i nic nie zdradziło usterki. Manetka też była wymontowana, ale po zauważeniu, że poruszanie skrzynką z bezpiecznikami "pomaga" daliśmy jej spokój. Zamontowaliśmy skrzynkę na miejsce, sprawdziliśmy - działa usterka ponawia się w około dwu-trzy-tygodniowych odstępach. Skończyły się nam pomysły, pomocy Ostatnio edytowane przez martpuz ; 30-12-2024 o 10:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
![]()
spalony silniczek, normalne w tym modelu, tak samo jak rezystor dmuchawy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
spryskiwacze , wycieraczki |
|
|