Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-12-2013, 22:44   #31
dkrystian
ford::average

Imię: Krystian
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Przygasanie podświetlenia zegarów i świateł mijania

Podepnę się pod temat, bo ja głownie na wolnych obrotach mam też dziwne objawy i pisałem już o nich wcześniej na innym forum i do dnia dzisiejszego nie rozwiązałem problemu. Bywa, że jest ok ale przeważnie mocniej lub słabiej na wolnych obrotach miga mi oświetlenie. Jak głupieje na maxa to nawet na przednich światłach postojowych led widać jak migają. Znajomy elektronik wymienił mi we wtorek mostek prostowniczy ale to nic nie dało :/ Jak miga mi oświetlenie to na wolnych obrotach mam wahające się napięcie w okolicach 13,8 V. Po dodaniu lekko gazu napięcie wzrasta do 14,2 -14,3 i migotania nie ma. Sam już nie wiem czy wymienić jeszcze regulator a może od razu cały alternator bo co innego naprawiać już nie wiem :/. Punkty masowe poczyściłem.

dkrystian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2013, 22:58   #32
krilanos

Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI 115km
Rocznik: 2003

w jaki sposób zrobiłeś pomiar ładowania akumulatora? wydaje mi się że akurat ten etap mam za sobą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pomiary zawsze robi się na zimnym silniku to raz, dwa teraz w zimie pomiar trzeba robić nawet 20 minut, niestety ale rozgrzanie silnika pożera ogromne ilości energii a po trzecie nikt mi jeszcze nie odpowiedział na moje nurtujące pytanie a mianowicie czy w przypadku zbyt wysokiego ładowania nie powinna zaświecić się kontrolka?

Ostatnio edytowane przez krilanos ; 26-12-2013 o 23:04
krilanos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2013, 23:25   #33
dkrystian

Pomiary robione na zimnym i ciepłym silniku z włączonym oświetleniem. Wiem, że na zimnym grzeją świece i jest większe obciążenie co może przekłamywać. To co podałem wyżej było robione na rozgrzanym w pełni silniku. Migotanie oświetlenia wcześniej miałem głownie po jakimś czasie. Ostatnio pojawiać zaczęło się już nawet czasami zaraz po odpaleniu silnika :/ Najgorsze jest to, że znajomy elektronik zaczął rozkłada ręce, a jak opisuję objawy tam gdzie regenerują alternatory i rozruszniki też nie bardzo wiedzą o co chodzi. Jak migało mi oświetlenie i włączyłem podgrzewanie przedniej szyby to wiadomo, że światła przygasną konkretnie, bo jest duże obciążenie ale wtedy ustępowało miganie. Najbardziej drażni to, że jak chcę komuś pokazać dokładnie o co chodzi to objawy nie występują (na tyle złośliwa jest ta usterka).
Juto postaram się wrzucić filmik z pomiarów multimetrem przed wymianą mostka.
Stary 26-12-2013, 23:44   #34
krilanos

wymieniałeś sławny regulator napięcia? raczej na pewno to jego wina, w sumie to przed pierwszą wymianą altka miałem podobne problemy, w trasie przy 2000 obr potrafiły mi przygasnąć światła co było dość irytujące... Jeśli już zdecydujesz się na wymianę regulatora to najpierw wyciągnij alta i sprawdź dokładnie jaki masz. Ja najprawdopodobniej dobrałem zły typ dlatego mam takie a nie inne napięcie (~15.2V)
Stary 26-12-2013, 23:50   #35
dkrystian

Regulatora nie wymieniałem bo elektronik powiedział, że jest ok. Zastanawiam się czy jutro nie kupić w ciemno i go nie wymienić. Tylko pytanie czy gdyby nie padł regulator, to nie miałbym przypadkiem za dużego napięcia ?
Najdziwniejsze jest to, że wszystko dzieje się na wolnych obrotach (migotanie oświetlenia i skaczące napięcie poniżej 14V ale nie zawsze) a po dodaniu gazu (nawet lekko) ładowanie jest niby ok :/
Stary 27-12-2013, 07:54   #36
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

diody Ci mrugają bo są g...e, a napięcia spada w teraźniejszych temperatura bo pewnie włączają się się świece żarowe w podgrzewaczu. Nie dzieje się to cyklicznie co kilka czy tam kilkanaście sekund? To jest to samo jak byś na ciepłym silniku i wolnych obrotach włączył podgrzewanie obu szyb i wiatrak też oświetlenie powinno przygasnąć i spaść ładowanie.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2013, 08:38   #37
dkrystian

Mam w podgrzewaczu dwie świece i obydwie są spalone (po nowym roku mam zamiar je wymienić). Opisane prze zemnie migotanie występuje też na rozgrzanym silniku (przy sprawnych świecach w podgrzewaczu już i tak by raczej nie grzały), a oświetlenie migocze z dużą częstotliwością. Co do ledów na przednich światłach postojowych jak jest wszystko ok to nie migają, więc raczej nie są aż tak g.... warte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jak zaczyna migać oświetlenie to wszystkie żarówki z taka sama częstotliwością pulsują, a jest to kilkukrotne pulsowanie na sekundę :/
Dzisiaj z rana na zimnym z włączonymi światłami miałem ładowanie w granicach 14,2-14,3. Po przejechaniu 7,5 km jak się silnik rozgrzał ładowanie na światłach spadło do 13,85, a jak dodałem lekko gazu to jest znów w okolicach 14,3. Po wymianie mostka migotanie jakby mniej było zauważalne ale nadal w występuje i zastanawiam się czy wymieniać jeszcze regulator czy czyścic wszystkie styki gdzie tylko możliwe poza masa bo od niej zaczynałem. Dziwi mnie tylko te niskie ładowanie na rozgrzanym silniku :/. W oplach które mam w rodzinie po odpaleniu silnika ładowanie jest niezmienne. Jeszcze komputer przychodzi mi do głowy.
Stary 27-12-2013, 11:31   #38
krilanos

na Twoim miejscu sprawdziłbym poziom naładowania akumulatora (pamiętaj że musi być to pomiar wiarygodny czyli przed trasą) a później to tylko sprawdzenie styków wychodzących/dochodzących do alternatora, jeśli wszystko jest OK to raczej regulator do wymiany

A powiedz jeszcze czy obroty silnika lekko nie pulsują, coś wyczuwasz? czy wszystko w normie?
Stary 28-12-2013, 22:54   #39
Pawełsz

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał Bourne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
efekt lekkiego przygasania to standard w Focach
Najlepiej sprawdzić regulator napięcia,to uruchomić silnik i włączyć tylko klimatyzację.Jak na wolnych obrotach w ciągu 2-3minut nie zapali się ładowanie to regulator jest dobry.Powinien mieć 14,2-14,5.Nie kupować chińczyka,szkoda kasy.
Pawełsz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2013, 17:26   #40
dkrystian

Problem rozwiązany. Mimo czyszczenia wszystkich punktów masy problem okazał się właśnie z nią i najprawdopodobniej niepotrzebnie wymieniałem mostek w alternatorze :/
Wystarczyło na szybko prowizoryczne podpięcie dodatkowego przewodu od klemy do jednej z trzech śrub przy gnieździe amortyzatora. Po nowym roku puszczę porządna dodatkową masę, bo nie lubię prowizory ale na szybko coś trzeba było zaradzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Morał z tego taki, że trzeba wszystko sprawdzić dwa lub trzy razy, bo później się to mści Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania