Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-04-2015, 16:23   #31
axel83
ford::average

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 115
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: brak mocy na 5 biegu, kontrolka silnika 1.6 tdci

Cytat:
Napisał pilot14 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dorzucam pomiary z jazdy na 4 biegu (strach się było bać na drodze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Na koniec wykaz błędów:

Raz jeszcze proszę o podpowiedz co może być przyczyną (oprócz winy samej turbiny i nieszczelności przewodów dolotowych powietrza) błędu P0299 - zbyt niskie ciśnienie doładowania turbosprężarki?

I jeszcze jedno, co oznaczają symbole przy parametrze TPMODE (pozycja przepustnicy), symbole to: CT, PT, WOT ? Do całości czasem wywala error.

Jak podepnę przepływomierz to wywala na desce awarię silnika i tryb awaryjny. Z odpiętą przepływką jeżdżę od ponad roku i wcześniej wywalało mi tylko błąd przepływki.

Spojrzałem na logi.
Wygląda na to , że masz źle wyregulowaną sztangę od turbiny.
W poprzednim Focusie miałem coś takiego po regeneracji.
Sztanga powinna dochodzić prawie że do ogranicznika. Możesz to sprawdzić wciskając sztangę maksymalnie śrubokrętem.
U mnie pomogło skrócenie sztangi o około 6 obrotów.

axel83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2015, 19:13   #32
pilot14

Model: C-max / Transit
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM / 2.0 TDDI 100 KM
Rocznik: 2008 / 2003

Jurto będę miał dostęp do wakuometru (tak na chwilę), czy zna ktoś dokładną procedurę jak za pomocą tego urządzenia sprawdzić ustawienia turbiny, sztangi ?? Potrzebuję też wartości jakie powinien wskazywać wakuometr.
Stary 29-04-2015, 19:53   #33
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Przede wszystkim należałoby sprawdzić czy gruszka trzyma podciśnienie.
Moja w poprzednim niby sztangę zaciągała i to tak jak trzeba, a okazała się dziurawa.

Druga rzecz - wepnij się wakuometrem zamiast gruszki albo najlepiej wpakuj trójnik pomiędzy gruchę i zawór podciśnienia i do niego się wepnij, aby sprawdzić jak wygląda praca zaworu podciśnienia.

Mój mechanik twierdził, że przy wartości podciśnienia 0.4bara sztanga powinna oprzeć się o ogranicznik. Nie majstruj przypadkiem przy ograniczniku.

A co do MAFa, jeżeli auto bez niego działa lepiej niż z nim, to może świadczyć o jego końcu. Spróbuj jeszcze przeczyścić dziada, chociaż to delikatne jest i łatwo uszkodzić. Podobno płyn do odtłuszczania tarcz hamulcowych jest odpowiedni do czyszczenia tego.
Jak nie pomoże, to poszukaj kogoś ze sprawnym autem i pożycz na test (podmień), zobacz czy pomaga - jak tak, to trzeba się będzie szarpnąć na nowy przepływomierz.

Tego chyba nie warto kupować w używce, naprawdę ciężko sprawdzić czy działa poprawnie.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2015, 21:33   #34
pilot14

Co do MAFa to wcale jego brak mi nie przeszkadza, najlepsze jest to że przez ponad rok samochód bez przepływki śmigał bez zarzutu, a całe jaja zaczęły się po podmianie turbiny.

Cytat:
Napisał axel83 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sztanga powinna dochodzić prawie że do ogranicznika. Możesz to sprawdzić wciskając sztangę maksymalnie śrubokrętem.
U mnie sztanga na biegu jałowym jest całkiem oparta na ograniczniku. Nie wiem ile to "prawie że" ma być, ale naciskając sztangę śrubokrętem nie czuję by się poddawała.
Stary 05-05-2015, 22:03   #35
wojptak
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2017

Kolego pilot14. Czegoś nie rozumiem albo coś źle czytam parametry.
Mi wygląda na to że masz całkowicie zapchany filtr DPF (DP_DPF). Wartość w normalnych warunkach powinna wynosić od 0 do 11 kPa. Jak przekroczy 15 kPa to uruchamia się wypalanie filtra. Jak przekroczy 30 to powinien wyświetlić błąd zapchania filtra a u ciebie ten parametr dochodzi do 73!
wojptak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2015, 08:10   #36
pilot14

Nad DPF myślę i myślę ale jakoś nie mogę się wybrać na jego wycięcie (permanentny brak środków na koncie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Czytałem o przy-pchanym DPF i na razie z musu śmigam, bo stwierdziłem że spaliny jeszcze dość żwawo z wydechu wylatują. Poza tym na 1 i 2 biegu samochód się jakoś zbiera (do tych 3000 obr/min) i problemy zaczynają się od 3 biegu w górę. Na 4 i 5 biegu niemal brak reakcji na wciśnięcie pedału gazu. I co najważniejsze, przy zapychającym się DPF-ie samochód by słabł stopniowo (tak sobie myślę), a to osłabnięcie nastąpiło nagle po wymianie turbiny.

Czytałem też że nieszczelności w dolocie i wydechu mają wpływ na zakłócenie pracy turbiny. Jedyną nieszczelność jaką zlokalizowałem mam na opasce łączącą turbinę z filtrem DPF (gdzieś to jabłko nie siedzi tak jak powinno) i przy prze-gazowaniu widać że idą tamtędy spaliny. Ale czy to może mieć wpływ na niedoładowanie??

Fajnie jak by mi ktoś podesłał jeszcze logi z jazdy próbnej na 4 biegu od 1500 do 3000 w opcji pedał gazu w podłodze.

Dodam że obecnie mam zaślepiony EGR (blaszką) więc wykluczam że mi on przepuszcza spaliny do dolotu. Do tego odpięty przepływomierz (od ponad roku i na starym turbo samochód dobrze reagował na pedał gazu).
Do tego:
P0113 -61 - zbyt wysoka wartość na wejściu czujnika IAT
P0102 - 62 zbyt niska wartość na wejściu obwodu przepływomierza MAF (winna odpięta wtyczka)
P0299 - zbyt niskie ciśnienie doładowania turbosprężarki (wyskakuje po testach - 4 bieg od 1500 do 3000 w opcji pedał gazu w podłodze).

Ostatnio edytowane przez pilot14 ; 06-05-2015 o 08:17
pilot14 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2015, 11:56   #37
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

2 pierwsze błedy (IAT także) są od wypiętej przepływki
ciśnienie na DPF stanowczo za duże...więc turbo może nie doładowywać