![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-01-2009
Model: MKIII HB
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 07.2005
|
Witam.
Jak pech to pech. Stało się to w czwartek wieczorkiem kiedy wracałem do domu. Na piątek rano byłem umówiony z kupcem (mondziu miał być sprzedany). Coś zaczęło szumieć. Nie było to zbyt głośne więc zaparkowałem i do domciu. W piątek rano pojechałem na spotkanie z kupcami i, kiedy dojechałem to naprawdę się przestraszyłem. Chodził jak traktor. Po otwarciu maski z prawej strony cała komora zasypana opiłkami. Pojechaliśmy do najbliższego warsztatu i diagnoza "mógł się rozrząd rozsypać więc może być głowica do roboty" (cokolwiek to znaczy - jestem laikiem jeżeli chodzi o mechanikę) ale konkrety mi powiedzą do godziny. Niestety dopiero dziś dowiedziałem się, że padło koło pasowe wału korbowego. W związku z powyższym mam kilka pytań: 1. Czy jest możliwe, aby koło to padło w taki sposób, że cała komora jest zawalona opiłkami? 2. Czy możliwym jest, że coś jeszcze zostało uszkodzone podczas tej awarii (na tak rzęrzącym silniku zrobiłem ok. 8 - 12 km)? 3. Za wymianę zakład "NYGA AUTO SERVICE" w Katowicach zażyczył sobie 756 PLN - czy to realna cena? (podobno tylko koło pasowe bez rolek napinaczy itp). Dziś popołudniu odbieram samochód i nie wiem czy na coś powinienem zwrócić uwagę. Z góry dziękuję za cenne uwagi. Aha jeszcze jedno. Powiedzieli mi, że mam szczęście, że nic się pod rozrząd nie dostało bo bo byłoby więcej. Czy to możliwe? I jeszcze jedno: potencjalnym kupcom w warsztacie powiedzieli, że kończy się sprzęgło. Czy jest możliwe stwierdzenie tego podczas powyższej wymiany?
Mondeo MKIII HB 2,0 TDCI 130KM 07.2005r. Ghia Ostatnio edytowane przez Bakis ; 14-05-2012 o 10:02 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
1. Tak jest to możliwe, jeśli wywaliło gumę na dwumasie, a części metalowe uderzały o siebie jedna w drugą.
2. Mogły dostać po dupie: napinacz, kółko prowadzące pasek i łożyska altka. 3. Jeśli to cena za wymianę razem z kołem pasowym to i tak bardzo drogo sobie krzyczą. Wymiana samego koła to kwestia 1/2h góra 3/4h jeśli mają klucz do napinacza. Cena koła w oryginale coś ~400zł. Na podstawie czego stwierdzili, że sprzęgło się kończy? No na pewno nie na podstawie koła pasowego wału korbowego, bo jedno z drugim ma tyle co nic.
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 14-05-2012 o 11:58 |
|
|
|
|
|
#33 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-01-2009
Model: MKIII HB
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 07.2005
|
Czyli mogę z nimi negocjować cenę.
A co do sprzęgła? Pomijam fakt, że warsztat podał informację (poza mną) potencjalnemu kupcowi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powiedział mi o tym Gość, który chciał go kupić. Biorąc pod uwagę Twój wcześniejszy wpis nie ma możliwości aby przy tej naprawie stwierdzić wadę sprzęgła? Nadmieniam, że do tej pory nie miałem żadnych problemów. Szczerze powiem, nie wiem nawet jakie są objawy źle działającego (kończącego się) sprzęgła.
Mondeo MKIII HB 2,0 TDCI 130KM 07.2005r. Ghia Ostatnio edytowane przez Bakis ; 14-05-2012 o 12:18 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-10-2006
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2006
|
Witam. Pytanie do tych którzy wymieniali samodzielnie koło pasowe. Czy można je odkręcić bez użycia klucza udarowego, czy jest jakiś sposób żeby je zablokować aby móc odkręcić śruby?
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-11-2009
Model: mondeo
Silnik: tdci 131ps
Rocznik: 2002
|
jeżeli masz orginalnie czyli fabrycznie przykręcone to jak najbardziej je odkręcisz,bo jest odpowiedni moment nm.Jak już było wymieniane to możesz miec wielki problem umnie tak było i bez klucza udarowego się nieodbyło.
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-10-2006
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2006
|
wszystko fajnie tylko jak zaczynam ciągnąć za klucz to koło zaczyna się obracać. Koło jest jeszcze fabryczne.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-12-2012
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Panowie czy koło pasowe trzyma dociskowo koło zębate rozrządu czy trzeba blokować rozrząd do wymiany koła pasowego?
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Cytat:
|
|
|
|
#39 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Ale przy odkręcaniu warto wrzucić 5 bieg i noga na hamulec bo ciężko będzie odkręcić ponieważ koło będzie się przekręcało na pasku.
U mnie w taki sposób wymiana trwała kilkanaście minut |
|
|
|
|
|
#40 |
|
![]() Imię: Pawel
Model: ford mondeo mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 tdci 96kw 131km
Rocznik: 2002
|
juri2069 szkoda ze z krosna jesteś bo pomogl bys mi wymienić ale sam sprobuje najgorzej chyba z paskiem będzie zabawy napisze ktoś jaki to klucz do napinacza??
Bump: jest jakiś chętny z mojego regionu kto już to robil i pomoze??? Ostatnio edytowane przez everest744 ; 22-01-2014 o 17:23 |
|
|
|
![]() |
|
|
|