Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-03-2013, 08:28   #31
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Klimatyzacja wyłącza się przy dynamicznej jeździe, postoju i wyższej temperaturz

4 bieg i 3000rpm to strata kasy i czasu na trasie a przyokazji niepotrzebne wieksze zuzywanie silnika.

biegi normalnie zmienia sie przy 2000rpm na wyzszy-tak sie projektuje samochody a ze ludzie ze starych czasow nauczeni na polonezach i maluchach jezdzenia-na silnikach ktore chodzily i pracowaly nerowno-to zmieniaja biegi przy 3000 na wyzsze bo ponizej 2000rpm nauczyli sie ze silniki nie pracuja rowno. A nie poto jest kolo 2 masowe aby silniki zylowac.

a co do jazdy to na trasie taka jazda nic nieda-jezeli mialby sie przepalic na trasie-jakakolwiek by niebyla ma do tego idealne warunki- to sie przepali i dopali, ale jezeli na trasie sam sie nie dopali to taka jazda to jak umierajacemu kadzidlo.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-03-2013, 14:00   #32
Zizzy
ford::average

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2OO7
Domyślnie Odp: Klimatyzacja wyłącza się przy dynamicznej jeździe, postoju i wyższej temperaturz

Mjprzem, dzięki za uwagi i troskę, ale nie przeżywaj za bardzo tematu... Jest zakres 5k rpm to po coś. Każdy wie jak się zmienia biegi...ale jeżeli Ty radzisz zmieniać biegi przy 2k rpm bo jest koło 2m to ja dziękuję... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O silnik dbam odkąd go mam, i jak mu dałem 3k rpm przez tam do 100km i jakby mi się przez to miał rozlecieć silnik to... no comment. Większość kto wie o co kaman z DPF to doradza przytrzymać w takim zakresie. Zgadzam się za długo go przytrzymałem, ale wiem, że nie zrobię długiej trasy w najbliższe m-ce to chciałem mieć pewność z dopalaniem. Żeby była jasność, ja tak normalnie nie jeżdżę, 1 raz tak i OSTATNI!!!

Pitol321, myślę, że jednak jest/mamy problem. Nie wiem, czy odczytywałeś od momentu załączenia wentylatora z kompa błędy, ale mnie się pojawił P2458 dwa razy i na 99% utożsamiam go z powolnym padaniem DPF'a (jeżdżę z tym ok 15k km). Poczytam jeszcze (tu też jest o tym błędzie) na angielskim forum co kolesie z tym zrobili i dam znać. Stawiam na brak płynu Eolys i przez to brak odpowiedniego spalania sadzy zgromadzonej w DPF, stąd wentylator. Wiem mianowicie jedno, lekceważenie tematu DPF doprowadza nierzadko do poważnych usterek silnika - a tego to chcemy wszyscy uniknąć! Mało tego, Heko na forum pisał, i musimy uważać z dalszą inwestycją w DPF, gdyż zakup za ok. 600 zł dolewki Eolysa nie gwarantuje załatwienie problemu, gdyż DPF już może być uszkodzony...

Głupie jest natomiast to, że mamy wyświetlacz na desce rozdz. do informacji też z kompem, ale jak błędy wyskakują to Focus nas nie informuje (przynajmniej o 6 różnych błędach, które to miałem kiedyś), tylko trzeba latać i podpinać pod komputer, płacić - prymitywny, ale skuteczny marketing!!!

Oswajam się powoli z tematem pozbycia się DPF. Kogo polecacie na Dolnym Śląsku?? Rozumiem, że emulator to przeżytek..?

Ostatnio edytowane przez Zizzy ; 26-03-2013 o 14:19
Zizzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2013, 07:16   #33
Pitol321
FCP member

Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021

U mnie wycinka DPFa nie wchodzi w grę.
Na niemieckim przeglądzie od razu to wyczają - badałem już tą sprawę.
Choć podobno spaliny nadal będą w normie za brak DPFa auto zdegradują do EURO3, a z żółtą nalepką nie będę mógł wjechać do centrów większych miast w Niemczech.
Do tego dochodzą dodatkowe koszty, bo według Niemców będę musiał zrobić na własny koszt dodatkowe badania. Na tej samej zasadzie jak w Polsce jeśli zmienia się samemu jakieś ważne podzespoły samochodu.

Ja za jakiś czas planuję profilaktycznie uzupełnienie płynu. Jeśli po tym okaże się, że DPF zacznie siadać, to go wymienię. Choć póki co obecnie nie widzę ku temu przesłanek. Na szczęście w Niemczech, koszt samego filtra jest zwracany przez urząd jeden raz na dane auto. Płaci się tylko za wymianę.
Pożyjemy zobaczymy.
Stary 27-03-2013, 08:38   #34
mjprzem

Cytat:
Napisał Zizzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
..ale jeżeli Ty radzisz zmieniać biegi przy 2k rpm bo jest koło 2m to ja dziękuję...
Odpisze tylko na to bo reszta juz jest chyba jasna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak zaleca kazdy producent 1500~2000 zmieniamy bieg na kolejny (jezeli jedziemy spokojnie i nie potrzeba wiekszej mocy i predkosci))

Moze to dla wiekszosci wydawac sie dziwne ale wlasnie jezeli jedziemy spokojnie to bez sensu utrzymywanie jest wyzszych obrotow silnika i kolo 2masowe tez przez to dostaje.

Nie wierzycie? bardzo szybko wyjasnie to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

na kolo 2-masowe 2 czynniki maja wplyw na jego szybsze zuzywanie sie:
-1-nadmierne przeciazanie (tylko jak przekroczyc maks. moment obrotowy-ale to tez sie da-wystarczy szarpac silnikiem lub ostro ruszac i szybko sprzglo puszczac)
-2-padanie lozysk utrzymujacych kolo 2 masowe

Co ciekawe ludzie mysla ze wieksze obroty uchronia przed szybszym zuzyciem 2masowego kola. Czasami nic bardziej mylnego-mozna to latwo poznac po samych kolach 2masowych ktore trafiaja do wymiany:

-1-jedne maja luz na sprezynkach takie zuzyly sie na wskutek przeciazen -duzego momentu lub zmeczenia sprezynek (tutaj nie wiemy co było przyczyną)
-2- ale bardzo wiele kol masowych ma lus osiowy -poprzeczny-na lozysku

w tym drugim przypadku ktorego jest nie mniej- przyczyna jest zbyt duza liczba cykli pracy(lozysko nie przenosi momentu obrotowego silnika)

w tym przypadku to jazda na wysokich obrotach wykonczyla lozysko-a takich przypadkow jest "BARDZO DUZO"
Niewierzysz? juz to wyjasniam-na kazdy obrot silnika kolo wykonuje 2 cykle pracy.

dodatkowo silnik ktory pracuje spokojnie na wiekszych obrotach musi spalac wiecej paliwa i wytwarza wiecej pracy jak ten ktory jedzie spokojnie na mniejszych obrotach.
(musialbym sie troche rozpisac aby to dokladnie wyjasnic ale mysle ze to powinno byc oczywiste)

teraz wystarczy sobie wyobrazic ze to samo kolo 2masowe przy tej samej predkosci jazdy na 4 lub na piatym biegu bedzie wykonywalo mniej pracy na 4 biegu.

ponadto: sprezyna-element wykonany z metalu ktory takze ulega zmeczeniu-moze sie okazac ze zwiekszona ilosc pracy cykli jest dla niej bardziej zgubna jak mniejsza ilosc cykli z ciut wiekszym elementem.

To jest tak jak blaszka sprezysta...mozesz ja odksztalcac dowoli-ale po przekroczeniu pewnej ilosci cykli material "MUSI" ulec zmeczeniu co spowoduje ze blaszka oslabnie i sie odkształci.

To taki wykladzik na temat wiekszych obrotow silnika i wplywu jakie ma na kolo 2 masowe.

NIEWIERZYSZ...najpierw obejrzyj sobie na youtube jakie usterki trafiaja sie kołom 2 masowym i dopiero pozniej pomysl od czego tak moglo sie stac-i komentujGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ps. ja nie mowie aby wciskac do spodu gaz przy 1000rpm ale 1500-2000 rpm to nie sa juz male obroty silnika i moim zdaniem (zreszta sami projektanci samchodow tak nakazuja) tak powinno sie jezdzic. Oczywiscie tez jak wyprzedzam to jak musze to ciagne do 4000rpm albo jak jade szybciej to mam wyzsze...ale glupota jest jazda na wyzszych obrotach w terenie zabudowanym.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 27-03-2013 o 08:41
Stary 27-03-2013, 10:44   #35
Zizzy
ford::average

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2OO7

mjprzem, dzięki za wyjaśnienie - będę miało to na uwadze i wyedukuje się w tym.. ale jak na razie to piszemy o czym innym... o załączaniu się wentylatora, konkretnym nr błędu i objawach. Czy możesz/możecie się odnieś do mojego ostatniego postu? Czy warto wycinać DPF w takim przypadku? Czy polecacie wycinanie? Jakie będą problemy z przeglądami, sofetm, etc. Czy może jest sens dolewać Eolys i nie kombinować??? Kiedy problem powróci. Nie mogę sprawdzić stopnia zużycia DPF?
Jakiekolwiek sugestie do tematu, please..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał Pitol321 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pożyjemy zobaczymy.
Sugeruję podepnij Foke pod komp i zczytaj błędy... może coś więcej przy okazji się dowiesz o innych konfliktach (oby nie), a mnie to szerzej otworzy oczy na problem. Szczerze, to wolałbym nie ingerować w fabrykę, ale DPF cześniej czy później się przypomni w ten czy to w innych sposób - m.in. degraduje olej przez dawkowanie ON oraz nie masz/mamy gwarancji, że DPF po dolewce będzie działał prawidłowo. BTW, Niemcy to jest krajGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Zizzy ; 27-03-2013 o 10:47
Zizzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2013, 10:58   #36
mjprzem

Myslalem ze to Pitol321 wyjasnil juz wystarczajaco.
On nie wycina bo w niemczech na przegladach to nie przejdzie.
U nas to troche inaczej wyglada i u nas kazdy raczej wycina.

Ale o szczegoły z przegladami pytaj lepiej pitola bo np.
jezeli mieszkasz w polsce i masz zarejestrowany samochod w polsce to czy wjezdzajac do berlina beda sprawdzali ci czy masz dpf-a?

osobiscie radze wycinac jezeli niemasz jezdzic po niemczech czy krajach w ktorych mieliby sprawdzac filtr dpf.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 27-03-2013 o 11:11
Stary 28-03-2013, 09:10   #37
Pitol321
FCP member

Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021

Jeśli mieszkałbym w Polsce i tylko sporadycznie wyjeżdżał do rodziny w Niemczech, to DPF poleciałby na śmietnik.

Jeszcze się nie spotkałem z kontrolą spalin w Niemczech (poza okresowym przeglądem niemieckiego auta), a jeśli już ktoś ją robi to musi być ważny powód jak zapach frytek, co jest bez związku z tematem DPF. Do tego takie kontrole jeśli są już przeprowadzane mają miejsce najczęściej na autostradach, a one są w większości wyłączone z ograniczeń naklejek EURO2/3/4.

W Niemczech funkcjonariusze, przechodząc obok pojazdu zwracają uwagę tylko czy jest naklejka i czy odpowiada danej strefie, głębszej analizy nikt nie robi, bo nie ma na to czasu, ani środków.

Problem jest dopiero właśnie z niemieckim autem, o czym pisałem wyżej i ze względu na ostre przepisy, prawo przewiduje ulgi, jak zwrot kosztów jednorazowo filtra DPF. Ulga ta nie jest całkowicie gwarantowana i co roku przedłużana - o ile starczy funduszy na ten cel.

Do tego inna strona medalu, to sposób w jaki obchodzi się tu z autem.
Większość aut kilka razy w roku, robi kilka set kilometrów autostradami, co bardzo pomaga w utrzymaniu w dobrym stanie DPFa czy innych "ekologicznych" wynalazków. Do tego takie autko średnio co 2-3 lata się zmienia na nowsze, a jak po kolejnym właścicielu osiąga wiek i przebieg powodujący "problemy" np. z DPF to autko gna się już za granice. A wtedy w Polsce taki handlarz, nagle gubi książkę oraz papiery z niemieckiego przeglądu i sprzedaje z dwukrotnie mniejszym przebiegiem, mega wypicowaną sztukę, po dziadku z Wehrmachtu, który tylko dojeżdżał do kościoła.
Nie znaczy to, że diesel z Niemiec musi mieć na stukane 30-50tyś km rocznie. Jest masa diesli w super stanie z rocznymi przebiegami poniżej 20tyś km (jak np. mój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), ale takie autko trzeba samemu wyszukać, samemu po nie podjechać i jeśli nie bite to sporo kosztuje. Dlatego lepiej dołożyć więcej, kupić samemu nawet lekko ryśnięte, niż bawić się w ciuciubabkę z polskimi handlarzami.

@Mjprzem
Co do jazdy to się zgodzę, chyba nikt nie jest na tyle nierozgarnięty, żeby na okrągło piłować silnik, nie tyle do odcięcia, co nawet do 3500rpm, powyżej których i tak nie warto diesla męczyć.
Generalnie w mieście, zmiany biegów nawet poniżej 2000rpm to normalka i oczywiście 50-60km/h na 4 biegu.
Jednak jak wpada się na gęstą autostradę, to niestety trzeba często wykorzystywać pełną moc i moment, żeby nie zostać na końcu pasa wjazdowego ze względu na tiry, albo nie wlec się za nimi, jak reszta już na drugim pasie, przy dobrej pogodzie leci 150/160km/h. O wyprzedaniu w Polsce na zwykłej drodze nie ma nawet co wspominać, często jeśli chcesz cały dojechać, to wyprzedasz najszybciej jak się da i wracasz do odpowiedniej prędkości po manewrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ostatnio edytowane przez Pitol321 ; 28-03-2013 o 09:41
Pitol321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2013, 13:19   #38
mjprzem

no i mamy fajną wypowiedz kolegi o samochodach za granica, mysle ze warte przeczytania jak chcemy kupic kolejny nowszy ale nie nowy samochod Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-06-2013, 10:23   #39
piotrfocus
ford::beginner

Model: Ford Focus Kombi
Silnik: Benzyna 1,6
Rocznik: 2002

Witam!

Nie zakładam kolejnego wątku bo być może mój problem jest wyjaśniony w tym wątku, tylko moja ograniczona dedukcja nie pozwala znaleźć rozwiązania.
U mnie z klimą jest tak: na postoju załącza się zawsze-kręcą się dwa wiatraki-chłodzi dobrze a w czasie jazdy czasem tylko lampka się świeci a chłodzenia i dźwięku załączania brak. Klima ręczna, nabita, szczelna. Gdzie pies pogrzebany?
Focus Mk 1 , 2002 r, benzyna.
piotrfocus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2013, 11:16   #40
mjprzem

w czasie jazdy to ciezko aby uslyszec ze klima sie zalacza.
a co znaczy ze:
"a w czasie jazdy czasem tylko lampka się świeci"
to masz problem z kontrolka? czy z tym ze sprezarka sie nie zalacza?

jest cos takiego jak czujnik niskiego cisnienia-mozna sprawdzic latwo miernikiem -za pomoca voltomierza w czasie pracy kiedy sie załącza a kiedy rozłącza-jezeli to on przerywa prace sprezarki to masz za malo czynnika.

jezeli voltomierz pokaze napiecie-to czujnik rozlaczony-niskie cisnienie.
jezeli voltomierz pokazuje 0V=zwarcie czujnika-wysokie cisnienie-czyli Ok.

Czyli zacznij od czujnika niskiego cisnienia-a jak nie bedziesz wiedzial jak to zrobic to jedz na sprawdzenie ilosci czynnika, bo to ze klima byla nabijana nie znaczy ze jest szczelna. PS. a jezeli byla nabita-tzn ze byla pusta czyli ze raczej szczelna nie byla.
Odpowiedz

Tagi
klimatyzacja focus

Zasady postowania