![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#31 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Fakt faktem, sprężarki typu scroll, a takie są montowane w focusach, są bardzo trwałymi konstrukcjami - nie tak dawno rozkręcałem taką sprężarkę z auta o przebiegu 250kkm i nie posiadała wewnątrz żadnych znaczących śladów zużycia. No chyba że układ był pusty i nieszczelny i dostał się syf do środka korpusu to wtedy jest to już niebezpieczne. Jest jednak poza łożyskiem koła pasowego klimy jeszcze jedno łożysko główne w samej sprężarce. I to w zasadzie tyle z miejsc newralgicznych. Poza tym autko o takim a nie innym zakresie mocy, mniej lub bardziej odczuwa spadek mocy przy włączeniu klimy. Ja mam to samo w moim TDDi od kiedy nim jeżdżę. Po prostu sprężarka tez stawia mimo wszystko jakiś opór silnikowi.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: ford focus mk1
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
|
A może tak być że jest mało tego czynnika albo mało oleju.Pytam bo niedawno kupiłem auto i tak ma od początku
Bump: |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2018
|
Jak chcesz być pewny to podjedz do zakładu zajmującego się klimatyzacją, podłączą maszynę i gotowe. To dużo nie kosztuje.
Piszesz, że auto masz od niedawna, to wypadało by posprawdzać podstawowe układy auta, wymienić filtry, płyny itd. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Model: ford focus mk1
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
|
Płyny,filtry i rozrząd nowe,zostala tylko klima
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Olej, jako odzielny płyn w klimatyzacji nie występuje.
Podczas napełniania czynnikiem, maszyna automatycznie w odpowiedniej proporcji dodaje olej do czynnikka, tak jak to jest w silnikach dwusuwowych. A ponieważ, aby sprężarka pracowała, musi byc w niej czynnik, jak jest za mało, lub brak, to sprężarka nie pracuje, i dlatego sie nie zaciera, ani nie psuje. |
|
|
|
|
|
#36 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Jesteś pewien swojej teorii? Do mk1 wchodzi wg tabliczki 740g czynnika. U mnie było ledwie 200g a kompresor się uruchamiał... Chyba że jest jeszcze jakaś niższa wartość odcięcia sprężarki? Jeśli tak to jaka to ilość? Bo jest to ważna sprawa, na ogólnikach daleko nikt nie zajedzie.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|